Σήμερα: 21/07/2024
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 12:17

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Ξεσηκώνονται για να μην περάσουν η διάλυση και η εμπορευματοποίηση

Γράφτηκε από τον

prosigkentrosi_syntagma-05.jpg

Από παλαιότερη κινητοποίηση

Την Τετάρτη η πανελλαδική σύσκεψη φορέων στο ΨΝΑ (Δαφνί)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», η οποία επενδύθηκε ιδεολογικά με τον μανδύα της αποασυλοποίησης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, με κύριο στόχο βέβαια την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία, που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος».

Το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή έρχεται να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, την εκμετάλλευση κι αυτού του ανθρώπινου πόνου από ΜΚΟ που θα παρέχουν ληξιπρόθεσμες υπηρεσίες, για όσο δηλαδή διαρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, στις οποίες μάλιστα εξασφαλίστηκε νομικά και η ακούσια νοσηλεία των ασθενών.

Στο στόχαστρο μπαίνει η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνοντάς τους σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Νομιμοποιεί την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας προγράμματα έναντι αδράς αμοιβής.

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ: Θα μας βρουν απέναντί τους

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας και όλα τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση σε πλατιά πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Η Πανελλαδική Σύσκεψη Ομοσπονδιών - Σωματείων - Φορέων θα γίνει στην Αίθουσα Πολλαπλών του ΨΝΑ (Δαφνί), την Τετάρτη, στις 11 π.μ., ενώ θα διεξάγεται και μέσω πλατφόρμας Zoom για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων από σωματεία και φορείς της επαρχίας. Οι κωδικοί σύνδεσης στο ΖΟΟΜ είναι: 

https://us06web.zoom.us/j/83090663203?pwd=n2FMInqY69HXl0mdJnX5H0bNgB2bXQ.1

Meeting ID: 830 9066 3203

Security Passcode: 785596

Επίσης ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους και την επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου να συμμετέχουν μαζικά σε κινητοποίηση στην Πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12 Ιούλη στις 8 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια, καθώς και εργαζόμενους από τα όμορα νοσοκομεία και φορείς στην Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση.

Παράλληλα, καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, τα σωματεία και τους φορείς στην Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη, με κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

ΟΣΟΚΕΘΕΑ: Συνεχίζει την συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση απαιτεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει την συλλογή υπογραφών. 

«Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας», τονίζει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!»

«Κινδυνεύουν όλα τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ!», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

ΕΣΥΝ: Κάτω τα χέρια από τη «στεγνή» θεραπεία και την πρόληψη

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» «αποτελεί ευθεία επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου πρόληψη – θεραπεία. Είναι "συνταγή" αύξησης των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρει όλο το λαό απέναντι!» τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Μέσα στο νταλακαλόκαιρο, για να γλυτώσει όσο μπορεί τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νόμο – έκτρωμα με τον οποίο καταργούνται και συγχωνεύονται ΟΛΑ τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω, ΟΚΑΝΑ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους) και τα Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε λογής ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας, τον "ΕΟΠΑΕ". Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και από εκατοντάδες σωματεία, φορείς, ενώσεις πανελλαδικά».

Πηγή: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή