Σήμερα: 21/07/2024
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 10:26

Πέρασαν τις κατάπτυστες τροπολογίες για τη ΛΑΡΚΟ και για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

Γράφτηκε από τον

2024-06-21_132619.jpg

 

«Δεν θα τους περάσει» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας που απαιτούν να μείνει ανοιχτή

Μαζί με το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τα ανασφάλιστα οχήματα η κυβέρνηση πέρασε χθες βράδυ στη Βουλή δύο κατάπτυστες τροπολογίες, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων αλλά έγιναν δεκτές με 159 «ναι» και 139 «όχι».

Η μία τροπολογία, που κατατέθηκε μόλις προχθές βράδυ, προβλέπει δικαστικές αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνοντας ουσιαστικά σε επιθεωρητές της τη δυνατότητα να αποφασίζουν για απιστία σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων ύστερα από αίτημα της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Νέας Αριστεράς εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά της Ν.Δ. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, ισχυρίστηκε πως «αξιοποιούνται οι γνώσεις ειδικών» και πως διαπιστώνεται «με αμερόληπτο τρόπο» εάν υπάρχει απιστία.

Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η πραξικοπηματική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση διώχνει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μετά και την αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου που την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, με την οποία και οι 850 εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου. 

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ θυελλώδεις ήταν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της μεταλλουργίας που παρακολουθούσαν από τα θεωρεία της Βουλής.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σφοδρές ήταν και οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Συντάγματος από όπου οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

«Τους δείξαμε ότι αντέχουμε. Ο,τι κι αν ψηφίσουν εκεί μέσα, θα το κάνουμε κουρελόχαρτο», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μιλώντας στο τέλος της μεγάλης και πολύωρης συγκέντρωσης στην οποία έδωσαν το «παρών» συνδικάτα, φορείς και χιλιάδες πολίτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς και το ψήφισε. Δεν είναι η πρώτη τροπολογία και νόμος που προσπαθεί να μας πετάξει έξω. Γυρίζουμε πίσω στα χωριά μας, στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στα εργοτάξια, θα κάνουμε το συντονιστικό των Σωματείων, τα Διοικητικά μας Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις. Προετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Το είπαμε και πριν δύο χρόνια αυτό. Αυτοί θα προσπαθούν να μας ξεριζώσουν από τον τόπο μας και εμείς με τη δική σας βοήθεια θα παραμείνουμε εκεί μέχρι το τέλος. Ένα είναι σίγουρο: ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη. Δεν θα τους περάσει! Η ΛΑΡΚΟ θα ξαναλειτουργήσει είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν» υπογράμμισε ο κ. Πολίτης.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στις περιοχές μας και να μη γίνουμε εσωτερικοί μετανάστες», είπε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στα Μεταλλεία Χαλκίδας, καλώντας σε συνέχιση της πάλης.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν από το πρωί της Παρασκευής ήταν: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καμίνια, μηχανές θα τ' ανάψουνε ξανά». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παναττική στάση εργασίας την οποία είχαν αποφασίσει όλα τα Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και Σαλαμίνας), ενώ στάση εργασίας είχε προκηρυχθεί και στο Δημόσιο, στην Αττική και στη Στερεά.

Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά και την Εύβοια είχαν λάβει αποφάσεις για απεργία και στάσεις εργασίας. Έτσι, δίπλα στα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατέφτασαν και διαδηλωτές από Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, και Θήβα.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 10:29
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή