Επιστολή-καταγγελία που απηύθυναν προς την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κοινοποίησαν τα Σωματεία Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου και Τεχνικών Απασχολούμενων στις Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις, εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία «σχετικά με τις πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στους χώρους του Θεάματος και ιδιαίτερα των τεχνικών».
Οπως καταγγέλλουν μάλιστα, «τις μέρες που μας πέρασαν, τεχνικός φωτισμών θεάτρου την ώρα που εργαζόταν τραυματίστηκε πέφτοντας από τη σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σπασμένο σπόνδυλο. Ο τεχνικός αυτός εργαζόταν ανασφάλιστος. Εξαιρετικά ανησυχητικό δείγμα του υποβαθμισμένου επιπέδου εργασίας που παρέχουν οι εργοδότες είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία δύο ώρες μετά το ατύχημα προχώρησε σε εικονική ασφάλιση 2,2 ωρών και την αμέσως επόμενη μέρα σε απόλυση, σε μια ατυχή και ανούσια προσπάθεια να μαζέψει τα σπασμένα».
Και συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια κίνηση μοιάζει με εμπαιγμό και κοροϊδία του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο, δείχνοντας αδιαφορία. Είναι φανερό πως μια τέτοιου είδους ασφάλιση δεν προστατεύει καθόλου τους εργαζομένους από τυχόν ατυχήματα ή προβλήματα υγείας. Επιπλέον, οι εργοδοτικές πρακτικές τής εκ των υστέρων ασφάλισης για το θεαθήναι μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν για το πόσο πραγματικά νοιάζονται για τους εργαζομένους. Η ασφάλεια των εργαζομένων δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητά τους.
Για εμάς η υγεία και η ασφαλής εργασία είναι από τις αδιαπραγμάτευτες πλευρές της εργασιακής σχέσης. Αν και το συμβάν έγινε σε κλειστό θέατρο, θέλουμε να τονίσουμε ότι εν όψει της θερινής σεζόν που πάντοτε είναι γεμάτη εργασίες στα φεστιβάλ και τους ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους, τα μέτρα προστασίας και η αυτονόητη ασφάλιση των εργαζομένων οφείλουν να τηρούνται στον μέγιστο βαθμό».
Επειτα απ’ όλα αυτά, απαιτούν:
-Οι εργοδότες να τηρούν απαρέγκλιτα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και να προβούν άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία των εργαζομένων.
-Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους τόσο για ανασφάλιστη-υποδηλωμένη εργασία όσο και για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφαλούς εργασίας.
Και ζητούν «άμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε φεστιβάλ, θέατρα, τηλεοπτικά γυρίσματα, συναυλίες, οπτικοακουστικά θεάματα», καλώντας όλους τους εργαζομένους να ελέγχουν πριν από την ανάληψη εργασίας την αναγγελία πρόσληψης από τον εργοδότη.
Πηγή: efsyn.gr
Πηγή: ergasianet.gr

