Σήμερα: 15/06/2024
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 10:38

Νάουσα: Μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απολυμένους της Νηματουργίας Βαρβαρέσος

Γράφτηκε από τον

2024-05-20_133831.jpg

 

Πολύ μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απολυμένους της Νηματουργίας Βαρβαρέσος, πραγματοποιήθηκε απόψε στη Νάουσα. Εξέφρασε την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους και την απόφαση του λαού της πόλης να σταθεί ενεργητικά στο πλευρό τους.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος ανακοίνωσε συνέχιση του αγώνα το επόμενο διάστημα και την Τρίτη 21 Μάη, στις 7 μ.μ. προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

 Επίσης να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) 4.000 ευρώ για να πάρουν μια ανάσα. Να θεωρηθεί ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας  και να παρθούν μέτρα προστασίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. 

Και τέλος, να μην χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση εργασίας σε περίπτωση που έρθει κάποιος επενδυτής και επιδιώξει πονηρά να ανοίξει το εργοστάσιο «καθαρό» από τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας απόψε, και στην μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης, έδωσε μαζικά το «παρών ο λαός», διαμηνύοντας ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός του.

Παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ Νίκο Χριστάνη, Θανάση Χρηστίδη και Ευθύμη Δημάκη και τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη. Μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους.

 

 2024-05-20_133952.jpg
 
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» ανέφερε ότι το ΕΚ βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων του Βαρβαρέσου, βρισκόταν πάντα στο πλευρό των κλωστουφαντουργών, που αγωνίζονταν είτε με ανοιχτά εργοστάσια είτε όταν αυτά έκλειναν πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο. 

«Από αυτούς τους αγώνες είχαμε κατακτήσεις. Πολλοί χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τη σύνταξη, απέκτησαν εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν. Καμία κυβέρνηση και άλλος παράγοντας δεν έδωσε τίποτα από μόνος του. Αυτό έγινε ύστερα άπω μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες των εργαζομένων με το λαό στο πλάι τους»,

Ανέδειξε επίσης ότι ο αγώνας των εργαζομένων στο Βαρβαρέσο είναι συνδεδεμένος με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων γιατί όπως είπε, δεν είναι μόνο η εργοδοσία της Βαρβαρεσος που εκμεταλλεύεται, που μειώνει μισθούς που κλέβει δεδουλευμένα.

Χαιρέτησαν επίσης ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και η Μαρία Μπόσκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νάουσας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από τη δική σας παρουσία σήμερα εδώ οι 130 απολυμένοι εργαζόμενοι του Βαρβαρέσου παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία , τη κυβέρνηση , το κράτος , τους νόμους που αντιπαλεύουμε καθημερινά και που είναι σχεδιασμένοι για τα συμφέροντα των λίγων και τα κέρδη τους στα γραφεία της ΕΕ και ψηφίζονται από όλες τις αντεργατικές κυβερνήσεις όπως τη σημερινή της ΝΔ. Συνεχίζουμε τη μάχη, με το λαό στο πλάι μας για να κερδίσουμε».

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ που με τις πολιτικές τους αποφάσεις έχουν συρρικνώσει την πόλη και έχουν διαλύσει το κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Και χαρακτηριστικά είπε: «Αυτά ήταν λοιπόν τα χρυσά κουτάλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Με χρυσά κουτάλια τρώνε μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι παρατρεχάμενοι τους».

Αναφερόμενος στην επίθεση της εργοδοσίας είπε: «Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη εργοδοσία που θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι ευεργέτης. Μόνο που αυτό το ζήσαμε στα κορμιά μας τα καλά χρόνια με την εντατικοποίηση, την πίεση για να βγει η δουλειά τη στιγμή που έβγαζε τα κέρδη με το τσουβάλι.

Εκείνη τη περίοδο ήταν που έφερνε εργολαβικούς στο εργοστάσιο με χειρότερα δικαιώματα , που έψαχνε με το κυάλι να δει ποια γυναίκα συνάδελφος μας θα μείνει έγκυος προφανώς όχι για να την προστατέψει αλλά να την απολύσει.

Ηταν αυτή η εργοδοσία που αφού πήρε πάνω από 20 εκατομμύρια παχυλές χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις το 2014 μείωσε το μισθό μας κατά 16%, χωρίς τη δική μας συγκατάθεση, ενώ έλεγε ότι αυτό θα γίνει μόνο για ένα χρόνο.

Τα χρόνια περνούσαν όμως και καμία επαναφορά του μισθού μας δεν έγινε. Το μόνο που είδαμε ήταν τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο να λέει ότι ”εδώ βλέπουμε μια καλή εργοδότη” και το 2019 τον Γεωργιάδη της ΝΔ να υπόσχεται νέα χρηματοδότηση γιατί όπως έλεγε ”η εταιρεία έχει μέλλον και δυνατότητες”.

Και από αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα φτάσαμε χρόνια απλήρωτοι, απολυμένοι. Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας οι υποσχέσεις ότι δεν θα χάσουμε ούτε ευρώ, όμως αυτό που έγινε είναι ότι δεν μας έδωσαν ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα μας».

Κατήγγειλε το κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής που στέκεται απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων: «Απέναντι μας βρήκαμε όλους τους νόμους τους, όπως αυτό του Βρούτση – Αχτσιόγλου που χτυπούσε το απεργιακό μας δικαίωμα. Βρήκαμε τα περιπολικά της αστυνομίας στη πύλη του εργοστασίου όταν απεργούσαμε, ενώ αυτές τις μέρες είδαμε από κοντά και την ΟΠΚΕ στις κινητοποιήσεις μας όπως χθες που κάναμε τη παρέμβαση μας στο πρωθυπουργό.

Εχουμε στα χέρια μας δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ μας, όμως της εργοδότριας δεν της καίγεται καρφί. Ενώ αυτή έχει φτάσει να χρωστάει 30 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, εμείς κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα, νερό, ακόμα και να χάσουμε τα σπίτια μας.

Αυτή είναι η εικόνα των δύο κόσμων που χωρίζουν τη κοινωνία τούτη. Από τη μία εμείς οι πολλοί και από την άλλη οι λίγοι που για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ζωές μας και έχουν μαραζώσει τη πόλη των κλωστοϋφαντουργών των 4.500 εργαζομένων του κλάδου μας που είναι τόσο αναγκαίος για τη κοινωνία», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στην δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται ήδη από δεκάδες εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών και άλλους φορείς, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.

 

Πηγή: 902.gr

Πηγή: imerodromos.gr

 
 
 
 
 
 

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή