Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 11:52

«Παραμύθι» η έλλειψη δεξιοτήτων για τις κενές θέσεις

Γράφτηκε από τον

2023-05-23_145219.jpg

 

Οι βιομηχανίες με τις χειρότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να πληρώνουν 9% λιγότερο κατά μέσο όρο από τους τομείς στους οποίους είναι ευκολότερο να προσληφθούν εργαζόμενοι. ● Οι μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ τομέων με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αυξήσεις στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού βρέθηκαν στην Ιταλία (4,17 ευρώ την ώρα), το Λουξεμβούργο (4,16 ευρώ), τη Γερμανία (3,26 ευρώ), την Ολλανδία (2,49 ευρώ) και την Ελλάδα (1,51 ευρώ).

Μισθούς 9% χαμηλότερους από τον μέσο όρο χορηγούν οι επιχειρήσεις στους κλάδους με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, διαπιστώνει έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC).

Η έρευνα δείχνει ότι οι χαμηλές αμοιβές είναι αυτές που οδηγούν στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη και πως οι εργοδότες πρέπει να προσφέρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας αν θέλουν να καλύψουν τα κενά τους.

Μια ανάλυση από τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και μισθών σε 22 χώρες της Ε.Ε. αποκαλύπτει ότι δεν ευθύνεται η έλλειψη δεξιοτήτων, αλλά το γεγονός ότι οι βιομηχανίες με τις χειρότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να πληρώνουν 9% λιγότερο κατά μέσο όρο από τους τομείς στους οποίους είναι ευκολότερο να προσληφθούν εργαζόμενοι.

Οι μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ τομέων με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αυξήσεις στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού βρέθηκαν στην Ιταλία (4,17 ευρώ την ώρα), το Λουξεμβούργο (4,16 ευρώ), τη Γερμανία (3,26 ευρώ), την Ολλανδία (2,49 ευρώ) και την Ελλάδα (1,51 ευρώ).

Το συνέδριο της ETUC, το οποίο ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο, θα καλέσει τις εθνικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην αύξηση των αμοιβών υποστηρίζοντας τα συνδικάτα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία. Ηδη στη δεκαετία του ’80 ο Ντελόρ υποσχέθηκε στους εργαζόμενους στην Ευρώπη το δικαίωμα στη διά βίου εκπαίδευση. Είναι καιρός να εκπληρώσουμε αυτή τη βασική υπόσχεση για την κοινωνική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει επένδυση σε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, αμειβόμενο ρεπό για κατάρτιση για εργαζομένους, δίκαιη μετάβαση, κοινωνικές προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες επενδύουν στην κατάρτιση. Αυτό σημαίνει δικαίωμα στην κατάρτιση για κάθε εργαζόμενο.

Οχι λευκές επιταγές. Η οικονομική στήριξη και οι δημόσιες συμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από όρους που εγγυώνται ποιοτικές θέσεις εργασίας και συλλογικές διαπραγματεύσεις» θα επισημάνει σήμερα η γενική γραμματέας της ETUC, Esther Lynch.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Το συνέδριο θα εκλέξει τη νέα ηγετική ομάδα της ETUC, θα εγκρίνει την Εκθεση Δραστηριότητας 2019-2023, θα τροποποιήσει το Καταστατικό της οργάνωσης και θα υιοθετήσει βασικά έγγραφα, όπως το Μανιφέστο του Βερολίνου και το Πρόγραμμα Δράσης της ETUC 2023-2027. Επίσης, στους συνέδρους θα απευθυνθούν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

 

 2023-05-23_145341.jpg

 

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 11:56
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή