Σήμερα: 29/11/2022
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 07:01

Όχι άλλο αίμα εργατών | Κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας κατά εργατικών ατυχημάτων

Γράφτηκε από τον

somateio-efood-attikis-ipourgeio-ergasias-kerdi.jpg

Κλαδικά Σωματεία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 26 Οκτώβρη, και ώρα 6.30μμ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει στο τρέχον έτος και έχουν πλέον πάρει τη μορφή «τσουνάμι».

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας | ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6:30μμ | ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ | ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνάδελφοι,

Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα νέες καταγγελίες για εργατικά ατυχήματα, για εργάτες που γυρίζουν τραυματισμένοι – σακατεμένοι από τη δουλειά τους, για εργάτες που αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στο μεροκάματο. Μόνο τους τελευταίους μήνες μετράμε νεκρούς εργάτες στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου, στο Μενίδι, στη Φωκίδα, στον επισιτισμό, στην ενέργεια!

Ο κλάδος του μετάλλου είναι ένας από τους κλάδους που πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα! Μόλις πριν λίγες μέρες παραλίγο δε θρηνήσαμε κι άλλο συνάδελφο, αφού ένας καθαριστής έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων στο εσωτερικό του αμπαριού του πλοίου ATHENA την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε όλο τον κλάδο τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά. Τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, εγκαύματα είναι μόνο μερικά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Ενώ λίγες βδομάδες πριν θρηνήσαμε κι άλλο νεκρό που εκτελούσε εργασίες συντήρησης στην εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ και έπεσε από στο κενό από ύψος 12 μέτρων.

Συνάδελφοι, γνωρίζουμε καλά ότι για τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει καθημερινά η εργατική τάξη δε φταίει ούτε η κακιά στιγμή, ούτε η αμέλεια των ίδιων των θυμάτων, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι εργοδότες.

Αιτία είναι ότι πάνω από την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας μπαίνει το κέρδος του εργοδότη. Για αυτό και η απουσία μέτρων και ελέγχων για την ασφαλή εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση είναι αυτά που συνθέτουν τη γενική εικόνα των χώρων δουλειάς .

Με τις πλάτες της Κυβέρνησης και του κράτους η προστασία και η πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, υποτάσσεται στους νόμους του κέρδους, του ανταγωνισμού και της ζούγκλας της αγοράς, αφήνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων. Η απουσία όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της ζωής είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καλεί τον λαό να ζήσει με τα επιδόματα της ανέχειας και βαφτίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες του ως «κοστολογημένα μέτρα».

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Οι απαντήσεις οι δικές μας θα έρθουν μέσα από τη συσπείρωσή μας στα σωματεία, στην οργανωμένη και μαζική πάλη για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να δουλεύουμε με ασφάλεια. Για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη θρηνήσουμε κανέναν άλλο εργάτη!

Οργανώνουμε τη δράση μας, συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 26 Οκτώβρη στις 6:30μμ.

Απαιτούμε μαχητικά, αγωνιστικά:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας συμμετέχοντας μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2022-10-26_101745.png

2022-10-26_101954.png

 

Πηγή: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή