Σήμερα: 25/06/2022
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 07:45

Καμία κυβερνητική δέσμευση, παρά τη δυναμική κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Γράφτηκε από τον

diadilosi-poe-ota-2.jpg

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν έλαβαν καμιά ουσιαστική απάντηση από τον Στ. Πέτσα για τα αιτήματά τους, που περιλαμβάνουν προσλήψεις στους ΟΤΑ και μονιμοποίηση προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είχε σήμερα επιτροπή εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συγκέντρωση και πορεία που προηγήθηκε, και εν μέσω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισαν ότι δεν έλαβαν καμιά ουσιαστική απάντηση (και βεβαίως, καμία δέσμευση) από τον κ. Πέτσα για τα αιτήματά τους, τα οποία είναι τα εξής: 

⇒ Μόνιμες προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΤΑ τόνισαν ότι «δεν πάει άλλο» με την υποστελέχωση και ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα των προσλήψεων, ειδικά στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες (καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός κ.ά). Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ακόμα και την περίοδο των ελέγχων από την τρόικα, είχαν επιτραπεί οι προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίας, καθώς δεν προκαλούσαν κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό (σε αντίθεση με σήμερα που έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη).

⇒ Να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που εργάζεται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους ΟΤΑ. Α' Βαθμού (εργαζόμενοι COVID-19, εργαζόμενοι ΕΣΠΑ που απασχολούνται σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές, εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες, εργαζόμενοι που απασχολούνται συνεχόμενα σε εντολή δικαστικών αποφάσεων και στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους κ.ά.).

⇒ Να σταματήσει το φαινόμενο που έχει εμφανιστεί με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς των ΟΤΑ, όπου όπως καταγγέλλουν, οι οποίοι λειτουργούν με καθεστώς αδιαφάνειας προς όφελος ιδιωτών.

⇒ Να αρθεί η διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για υποχρεωτική άσκηση ένδικων μέσων από τους ΟΤΑ απέναντι στις εργασιακές διεκδικήσεις. Με το υφιστάμενο καθεστώς –όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ– «όταν υπάρχει μια δικαστική διένεξη ενός εργολάβου με έναν δήμο, ο δήμος μπορεί μπορεί να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ή να μην κάνει έφεση, ενώ σε περίπτωση προσφυγών εργαζομένων (είτε για εργασιακά είτε για μισθολογικά θέματα) δεν αρκούν ούτε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

EUROKINISSI

Εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, στον οποίο έθεσαν τα παραπάνω αιτήματα. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησαν από τους δημάρχους να οριστεί, ως το τέλος του μήνα, μια ημέρα πανελλαδικής διεκδίκησης, όπου οι δήμαρχοι θα κλείσουν τους δήμους, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία των δήμων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις εδώ και πολύ καιρό στους ΟΤΑ.

► Κάποιες χιλιάδες εργαζομένων συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς και στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε προς το υπουργείο Εσωτερικών και προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μαζική κινητοποίηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όταν η κεφαλή της πορείας ήταν στην πλατεία Ομόνοιας ή ουρά ήταν στην πλατεία Καραϊσκάκη.

πηγη; efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή