Σήμερα: 15/04/2021
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 00:00

Reuters: Ξεμπλοκάρει η πώληση του 51% του ΟΛΠ -Ποιες είναι οι τρεις εταιρείες που ενδιαφέρονται

Γράφτηκε από τον

olp708.jpg

Η Ελλάδα ζήτησε από τις τρεις εταιρείες που ενδιαφέρονται για το 51% του ΟΛΠ να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους ως τον προσεχή Σεπτέμβριο. 
 
 
Αυτό αποκαλύπτει στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Ελλάδας επί των ιδιωτικοποιήσεων.
 
 
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, η απεμπλοκή αυτή θα σημάνει την πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της Ελλάδας και παράλληλα θα είναι μια από τις σημαντικότερες παραχωρήσεις που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προς τους δανειστές της Ελλάδας από τη στιγμή που οι τελευταίοι ζητούν επιμόνως την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
 
 
Το Reuters σημειώνει πως ο κινεζικός όμιλος Cosco και άλλες τέσσερις εταιρείες διαπραγματεύονταν πέρυσι το 67% των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά, αλλά η πώληση σταμάτησε όταν στην κυβέρνηση ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, η Αθήνα διεμήνυσε στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι υπάρχει μια τροποποιημένη πρόσκληση για υποβολή προσφορών που έχει να κάνει με το 51% των μετοχών και όχι με το 67%.
 
 
Οι τρεις εταιρείες 
 
Από τις πέντε εταιρείες που είχαν αρχικά πλειοδοτήσει, μόνο οι τρεις εξακολουθύν να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο αυτές είναι η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM και η Container Terminal Services με έδρα τις Φιλιππίνες.
 
 
«Πρόκειται για το 51% με δυνατότητα να φτάσουμε στο 67% μέσα σε πέντε χρόνια, αν επενδύσουν 300 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και να ανακοινώσουμε τον νικητή στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου».
 
 
Το Reuters σημειώνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα σχέδιο διάσωσης και δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Πηγή: iefimerida

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή