Σήμερα: 05/12/2021
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 08:59

Να καταργηθεί το Μητρώο που πέταξε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους

Γράφτηκε από τον

taxi_0.jpg

Διαλεκτή Αγγελή

Εντονες οι αντιδράσεις για την υπουργική απόφαση που πριμοδοτεί επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα σε βάρος πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων με πολύχρονη διδακτική εμπειρία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται αύριο η προσφυγή περίπου 200 εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), οι οποίοι ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ.

Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2020, εξειδίκευε τη λειτουργία του Μητρώου και επαναπροσδιόριζε με τέτοιο τρόπο τα κριτήρια μοριοδότησης και στελέχωσής του που πέταξε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι επί πολλά χρόνια παρείχαν έργο και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΔΙΕΚ.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που έφεραν ο ν. 3393/13/8/2020 και η υπουργική απόφαση K1/104717/ 10/8/2020 είναι ο υποβιβασμός της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας έναντι της επαγγελματικής εμπειρίας.

Με απλά λόγια, όχι μόνο δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες με πολύ μικρή ή και μηδενική σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία να διδάξουν, αλλά η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται και με 40 μόρια έναντι των 18 που πιάνει η διδακτική εμπειρία. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρά τις -κενές περιεχομένου- δηλώσεις περί «ενίσχυσής» της.

«Οταν οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται από ανθρώπους 55 ετών και άνω, οι οποίοι βλέπουν τη διδασκαλία στα ΔΙΕΚ απλά σαν συμπλήρωμα του εισοδήματός τους, καταργείται στην ουσία η έννοια της εκπαίδευσης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ξένος, επί χρόνια εκπαιδευτής σε Δημόσια ΙΕΚ.

Εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα και εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, που υπηρετούν επί ολόκληρες δεκαετίες τη δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση ακόμη και υπό το καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων έργου και των τεράστιων καθυστερήσεων στις πληρωμές και που μολαταύτα επενδύουν διαρκώς σε νέα γνώση προκειμένου να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους σπουδαστές, βλέπουν τον κόπο και την υπομονή τους να εξανεμίζονται.

Ολα αυτά γίνονται θυσία στον βωμό μιας τύποις αναβάθμισης, που ουσιαστικά απλά πριμοδοτεί τα... εξτραδάκια επαγγελματικών στελεχών, δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και συνταξιούχων.

Αλήθεια, ποιο μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής θα μπορέσει να σταθεί στα πολυμορφικά τμήματα των Δημόσιων ΙΕΚ, τα οποία αποτελούνται από πτυχιούχους και μη, από επαγγελματίες, από ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και την τριβή με την πραγματικότητα της δημόσιας κατάρτισης;

Ακόμα ένα σημείο τριβής είναι η μετατροπή της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας ενηλίκων από προαπαιτούμενη σε απλή επιμόρφωση δίνοντάς της ελάχιστα μόρια, όπως και ο περιορισμός στον αριθμό των ΙΕΚ που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτές. Μέχρι πρότινος μπορούσαν να δηλώνουν νομούς, ενώ τώρα οι δηλώσεις περιορίζονται σε 5 συγκεκριμένα ΙΕΚ.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που συγκεντρώνουν μόρια βάσει των αλλαγών που επήλθαν να καταλαμβάνουν πρώτοι τις θέσεις και οι υπόλοιποι αναγκαζόμαστε είτε να μετακινηθούμε ακόμη και σε άλλες πόλεις ή αναγκαστικά να μείνουμε χωρίς δουλειά εφόσον η μετακίνηση δεν είναι πάντα εφικτή αφού αναστατώνει συχνά τον οικογενειακό προγραμματισμό», μας λέει ο Δημήτρης Ξένος.

Η προσφυγή εστιάζει κυρίως στην υπερμοριοδότηση της επαγγελματικής εμπειρίας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα αξιολογικά κριτήρια και τον υποβιβασμό της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας, η οποία αποτελεί βασικό μέσο διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τους προσφεύγοντες να ζητούν, μεταξύ άλλων, επαναφορά των πινάκων πιστοποιημένων και μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων και άρση του περιορισμού που εισάγει η Υ.Α. ως προς τον αριθμό ΙΕΚ/μαθημάτων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή