Σήμερα: 05/12/2021
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 14:43

Μέταλλο: 24ωρη απεργία στην Ν/Ζ Περάματος, 5/11, και συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ (COSCO), 3μμ.

Γράφτηκε από τον

cosco-anaptiksi.jpg

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

 

Σε 24ωρη απεργία στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την Παρασκευή 5 Νοέμβρη και σε συγκέντρωση στις 15.00 στο ΣΕΜΠΟ, προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

«Υποχρεωτική καθολικά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΤΩΡΑ- Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα μας – Το master plan της COSCO δεν θα προχωρήσει», αναφέρει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο απαιτώντας:

  • Πλήρης εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Να κηρυχθεί υποχρεωτική η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλες τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις
  • Άμεση ενίσχυση των μεικτών επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και των υπηρεσιών ελέγχου.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «την Δευτέρα συζητήθηκε στο υπουργείο εργασίας το αίτημά μας για κήρυξη της νέας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Το αίτημά μας απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα, ένα εκ των οποίων, ότι η εργοδοτική ένωση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία. Κυβέρνηση και εργοδότες από κοινού κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί καθολικά η σύμβαση που με τον αγώνα μας καταφέραμε να υπογράψουμε κόντρα στο ρεύμα των καιρών».

Σημειώνει ότι «δεν θα τους περάσει… θα την εφαρμόσουμε ο κόσμος να χαλάσει ακόμη κι αν χρειαστεί να το κάνουμε μαγαζί το μαγαζί ή καράβι το καράβι… όλοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά, όπως καταφέραμε να επιβάλουμε την υπογραφή της».

Προσθέτει ότι, «την ίδια ώρα αμέσως μόλις τσιμπήσανε λίγο οι δουλειές παρατηρούμε εντατικοποίηση και ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή και την ασφάλειά μας, κι ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν οι έλεγχοι γινόμαστε μάρτυρες της υπονόμευσης και παρεμπόδισης των ελεγκτικών μηχανισμών από πλευράς κυβέρνησης. Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα όπως λίγα μέτρα πιο δίπλα στα κάτεργα των εργολαβιών της COSCO. Απαιτούμε μέτρα και ελέγχους τώρα πριν να είναι πολύ αργά…»

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι, «τέλος το μονοπώλιο της COSCO συνεχίζει ακάθεκτο την υλοποίηση του καταστροφικού για το λαό του Πειραιά και τους εργαζόμενους, master plan μέρος του οποίου είναι η μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ σε car terminal, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα».

Όπως υπογραμμίζει, «συνάδελφοι, από 1η Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος Χατζηδάκη που στην ουσία θέλει να επιβάλει δουλειά όταν έχει και για όσο έχει, ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, σωματεία και εργαζόμενους που να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Τονίζει ότι, «την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται καθημερινά με ευθύνη της κυβέρνησης οι μηχανισμοί που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι, «τραγικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στις προβλήτες της COSCO όπου ένας νέος συνάδελφος λιμενεργάτης κόπηκε στη μέση από την γερανογέφυρα την ώρα της δουλειάς.

Η COSCO που διαφημίστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως η επένδυση που θα σώσει τον λαό του Πειραιά προωθεί καθημερινά σε όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο λιμάνι την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να αυξάνονται τα κέρδη της στης πλάτες μας».


Πηγή: 902.gr - ergasianet.gr/

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή