Σήμερα: 05/08/2021
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 06:00

Οι τράπεζες κλείνουν νέα καταστήματα και εγκαινιάζουν απολύσεις

Γράφτηκε από τον

trapezes-min-750x563.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸ Οι τράπεζες προχωρούν βίαια το σχέδιο αναδιάρθρωσής τους κλείνοντας καταστήματα, διώχνοντας μαζικά προσωπικό με συλλογικές συμβάσεις, αδιαφορούν πλήρως για κομμάτια της κοινωνίας που μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα, ακονίζουν τα μαχαίρια για μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

«Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν πρέπει υποχρεωτικά να αποχωρήσουν με εθελούσια, αλλιώς θα απολυθούν»! Αυτό διαμηνύουν οι τραπεζίτες που κινούνται με ενιαία «γραμμή» απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και στην προσπάθειά τους να αναδιαρθρώσουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση των κερδών τους και τη μείωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους» τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το 2020 έκλεισαν εκατοντάδες καταστήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα, κωμοπόλεις και χωριά, αφήνοντας στην καλύτερη περίπτωση πίσω τους… ΑΤΜ, όλες οι τράπεζες ανακοινώνουν νέα λουκέτα καταστημάτων μέσα στο 2021. Ταυτόχρονα πιέζουν ασφυκτικά το προσωπικό κάθε ηλικίας να μείνει άνεργο με προγράμματα αποχώρησης που απροκάλυπτα πλέον δεν είναι «εθελούσια».

«Δεν καταλαβαίνουν ούτε από πανδημία, ούτε από καλοκαίρι και άδειες, είναι αδίστακτοι οι γιάπηδες των τραπεζών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ, ενώ η Μαρία Ξιφαρά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, τόνισε στο Πριν ότι «οι εργαζόμενοι τρέχουμε να καλύψουμε κενά με απίστευτη εντατικοποίηση και η κοινωνία καλείται να αρκεστεί σε αυτόματους τηλεφωνητές, κλικ στον υπολογιστή και ώρες χαμένες σε αποστάσεις και αναμονές, λες και η τραπεζική εξυπηρέτηση είναι αγαθό πολυτελείας». Οι τραπεζίτες αδιαφορούν πλήρως για κομμάτια της κοινωνίας που μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα και έχουν ανάγκη προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, δηλαδή ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους της επαρχίας. Ποια κατάσταση διαμορφώνεται όμως σήμερα στις τράπεζες;

Στην Τράπεζα Αττικής κλείνουν 12 καταστήματα και «έτρεξε» νέο πρόγραμμα αποχώρησης με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές, που απευθυνόταν εκβιαστικά και σε εργαζόμενους που απέχουν πολύ από τη συνταξιοδότηση, ενώ η εργοδοσία άσκησε τεράστιες πιέσεις να «πάρουν μια προσφορά που δεν θα μπορούν να αρνηθούν». Δύο εργαζόμενοι που διάλεξαν να παραμείνουν στην εργασία τους στο κατάστημα Πύργου που συγχωνεύτηκε, κατέληξαν ο ένας απολυμένος και ο άλλος σε αναστολή σύμβασης εργασίας, με μισθό 534 ευρώ το μήνα!

Στην Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι θα κλείσουν 62 καταστήματα, σε συνέχεια των όσων είχαν κλείσει το 2020 και ξεκίνησε νέο πρόγραμμα «εθελούσιας». Πριν ένα μήνα είχαν γίνει μετακινήσεις εργαζομένων, που αποδείχτηκε πως επρόκειτο για διωγμούς και στοχοποιήσεις. Ήδη στην επαρχία άρχισαν εκβιασμοί στους εργαζόμενους των καταστημάτων που συγχωνεύονται ότι «δεν ταιριάζουν με το προφίλ του μετασχηματισμού» και ότι «δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα απορροφηθούν».

Οι γιάπηδες των τραπεζών δεν καταλαβαίνουν ούτε από πανδημία, υλοποιούν αδίστακτα τα σχέδιά τους

Στην Εθνική, δεν πρόλαβαν να κλείσουν 41 καταστήματα ως τον Ιανουάριο, και ανακοινώθηκε πέντε μήνες μετά ότι άλλα 25 καταστήματα διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους σε Αττική και επαρχία, μερικά μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Ιούλιο! Μόνο «εθελούσια» δεν είναι η επιλογή για αποχώρηση, αφού κλείνουν καταστήματα π.χ. στον Έβρο όπου η επόμενη επιλογή είναι 100 χλμ. μακριά, για όποιον αποφασίσει να μείνει. Μάλιστα η τράπεζα δηλώνει ξεδιάντροπα ότι «έχει χρήματα που περίσσεψαν» για να συνεχίσει το πρόγραμμα εθελούσιας, καθώς όπως φαίνεται δεν την ικανοποίησε η αποχώρηση 1.500 υπαλλήλων στον τελευταίο χρόνο!

«Οι τράπεζες πλέον προχωρούν ραγδαία και βίαια στην αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων», εξηγεί η Μαρία Ξιφαρά, η οποία αποκαλύπτει ότι «την ίδια στιγμή που εκβιάζουν χιλιάδες συναδέλφους να μείνουν άνεργοι, τους αντικαθιστούν με νέους εργαζόμενους των 700 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, με τρίμηνες ατομικές συμβάσεις μέσω εταιρειών».

Από την άλλη, χιλιάδες εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες είναι εδώ και 15 μήνες σε μόνιμο σχεδόν καθεστώς τηλεργασίας, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από μεγάλα λειτουργικά κόστη και ευθύνες. «Οι τράπεζες ετοιμάζονται πρώτες να εφαρμόσουν το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη», σημειώνει η Μαρία Ξιφαρά.

Έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έδωσαν δισ. ευρώ για στήριξη με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι μέτοχοι των τραπεζών αφού γλέντησαν με τα χρήματα του Δημοσίου, λειτουργούν εντελώς παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να πλειστηριάσουν χιλιάδες σπίτια φτωχών, τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών που κάνουν μεταγραφές από τράπεζα σε τράπεζα απολαμβάνουν μισθούς και προνόμια που συνιστούν πραγματική πρόκληση και οι τράπεζες γεμίζουν νεοφερμένους γιάπηδες-ρουσφέτια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που μπαίνουν σωρηδόν.

Αμέριστη στήριξη ΟΤΟΕ σε τραπεζίτες

Εντυπωσιακή είναι η στήριξη του επίσημου συνδικαλισμού στις αντεργατικές επιλογές των τραπεζών. Η ΟΤΟΕ έχει από καιρό περάσει στο στρατόπεδο των εργοδοτών. Όταν υπέγραφε με διθυράμβους την κλαδική σύμβαση, ήξερε ότι δεν υπήρχε ρήτρα μη απολύσεων, καθώς οι τραπεζίτες δεν την αποδέχτηκαν. Αλλά δεν οργάνωσε κανέναν αγώνα για να επιβληθεί. Αυτήν την τριετία, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ενότητα/Νέα Πορεία) δεν αντέδρασε ούτε «για τα μάτια του κόσμου» και αποδέχτηκε πλήρως ακόμα και αυτές τις βίαιες επιλογές των τραπεζών να εκδιώξουν χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους με κάθε τρόπο.

Συγκάλυψαν και δεν αφιέρωσαν μια λέξη για να καταγγείλουν την απόλυση εργαζόμενης στη Eurobank, επειδή δεν έφυγε με την εθελούσια, ενώ δεν προκήρυξαν καμία κινητοποίηση για τις πρόσφατες απολύσεις στην Τράπεζα Αττικής. Αρνούνται να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις συλλόγων, ενώ δεν προκήρυξαν απεργία ούτε στις 3 ούτε στις 16 Ιουνίου. Διατείνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ παζαρεύουν πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων το καθεστώς τηλεργασίας με τους τραπεζίτες.

ΠΗΓΗ: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή