Σήμερα: 11/04/2021
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 13:56

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ Καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής με σειρά κινητοποιήσεων από την Τετάρτη

Γράφτηκε από τον

fylh-afisa.jpg

Σε ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα της χωματερής καλεί το λαό της περιοχής η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων από τη Δυτική Αττική. Η Επιτροπή, έχει τον τίτλο«Να σταματήσει το έγκλημα της χωματερής» και μετά από διαδικτυακή σύσκεψη που διοργάνωσε με τη συμμετοχή και τη στήριξη πάνω από 45 Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα: 

 • Τετάρτη 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει αποκλεισμός της Λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με τη λεωφόρο Θηβών.
 • Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ., θα γίνει αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής.
 • Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., από το πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας θα γίνει μεγάλη αυτοκινητοπομπή με διαδρομή Πετρούπολη - Καματερό - Άνω Λιόσια - Ασπρόπυργος.
 • Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., θα γίνει αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος (Λεωφ. Μεσογείων 119)
 • Ετοιμότητα για να προχωρήσει σε ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων "Να σταματήσει το έγκλημα της χωματερής" μετά από διαδικτυακή σύσκεψη που διοργάνωσε με τη συμμετοχή και τη στήριξη πάνω από 45 Σωματείων - Συλλόγων και Φορέων καλεί το λαό των όμορων Δήμων της χωματερής της Φυλής, σε ξεσηκωμό.

Η διοίκηση Πατούλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (24 Φλεβάρη) με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, πέρασε σαν τον κλέφτη τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή που δεν πρόκειται να κλείσει πριν το 2025.

Μάλιστα, η μελέτη που υπερψηφίστηκε από 51 Περιφερειακούς Συμβούλους προβλέπει, το διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα όπου για την αντιστήριξη τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων (!). Επίσης προβλέπεται εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που σκόπιμα διαρρέουν ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Η Διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης - Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τώρα η Διοίκηση Πατούλη έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες οι Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που κυριολεκτικά παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων.

Απαράδεχτα δημοσιεύματα που αντιστρέφουν την πραγματικότητα λέγοντας "Τέλος και με τη βούλα ο ΧΥΤΑ Φυλής το 2025…." στοχεύουν να "κλείσουν" το στόμα του λαού της Φυλής, του Ασπρόπυργου και των υπόλοιπων όμορων Δήμων και να αποδεχτούν το έγκλημα που 60 χρόνια τώρα όλο κλείνει και όλο επεκτείνεται και συνεχίζει να σπέρνει τον καρκίνο.

Έγκλημα διαρκείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον!

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι χαρακτηριστικά και αναφέρουν ότι: Την περίοδο 1999-2015 διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής

Επίσης, διαπιστώνονται πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων υπερβάσεις στα απορρέοντα επιφανειακά νερά ως προς τους πλέον επικίνδυνους τοξικούς ρύπους: Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο, μαζί και το Χρώμιο. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο, 450 φορές για το Χρώμιο, 1.120 φορές για το Μόλυβδο, 3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο (!). Πρόκειται επί της ουσίας για ένα εφιαλτικό "κοκτέιλ" από μολυσματικούς παράγοντες, από οργανικούς ρύπους, από καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους που διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή.

Διεκδικούμε:

 • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

 • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. 

 • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

 • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

 • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

 • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

 • Όλοι στις κινητοποιήσεις:

Τετάρτη 17 Μάρτη 6.30 μ.μ. σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με τη λεωφόρο Θηβών.

Δευτέρα 22 Μάρτη 8.30 π.μ. σε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Δευτέρα 29 Μάρτη 5.30 μ.μ. (Πάρκινγκ Θέατρου Πέτρας), μεγάλη αυτοκινητοπομπή Πετρούπολη - Καματερό - Άνω Λιόσια - Ασπρόπυργος.

Δευτέρα 5 Απρίλη 5.30 μ.μ. σε αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος (Λεωφ. Μεσογείων 119).

Είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε σε ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής».

πηγη: 902.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή