Σήμερα: 25/02/2021
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 11:38

Ο Χατζηδάκης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων

Γράφτηκε από τον

dianomeas-nteliveri-xionia2.jpg

Καταγγελία - Απάντηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού νομού Αττικής

To ErgasiaNET, χθες, στηλίτευσε τη στάση που υπουργείου και του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που εξέδωσε με… αντανακλαστικά χελώνας και την ώρα που η «Μήδεια» είχε ενσκήψει στη χώρα, ανακοίνωση για τους εργαζόμενους διανομείς, κάνοντας συστάσεις στους εργοδότες για την υγεία και ασφάλειά τους. Παράλληλα, άμεσα, είχε υπογραμμίσει ότι απευθύνεται σε εργοδότες που ούτε τον καλό καιρό δε φροντίζουν για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους, επειδή έχουν σαν αβάντα την ανυπαρξία ελέγχου από το κράτος, ένα κράτος που έχει αποψιλώσει από προσωπικό το ΣΕΠΕ.

Σήμερα, κατά του υπουργού, ξιφουλκεί και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού νομού Αττικής, κατηγορώντας τον ότι «κάνει συστάσεις σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους διανομείς να δουλεύουν με ασυντήρητα οχήματα, μεταφέροντας όλο το κόστος σε αυτούς. Το Υπουργείο κάνει συστάσεις σε αυτούς που ευθύνονται για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα διανομέων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς που ευθύνονται για το χθεσινό εργατικό ατύχημα διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, που μέχρι σήμερα το πρωί καλούσαν για δουλειά τους διανομείς, απειλώντας τους ότι θα χάσουν το μεροκάματο που είναι τόσο αναγκαίο για να τα βγάλουν πέρα. Οι συστάσεις που κάνει η κυβέρνηση, στην ουσία ωθούν τους εργοδότες να ενεργήσουν κατά το δοκούν». Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο υπουργός «επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει τη πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων».


Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής: Καταγγελία – Απάντηση στο υπουργείο Εργασίας

ΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ 48 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΕ “ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ”.

Η στάση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τους διανομείς, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη και απαράδεκτη.

Αντί το Υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους. Αντί να απαγορεύεσει την διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού, σε συνθήκες που ούτε καν τα αυτοκίνητα δε μπορούν να κυκλοφορήσουν, κάνει απλές συστάσεις στους εργοδότες.

Κάνει συστάσεις σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους διανομείς να δουλεύουν με ασυντήρητα οχήματα, μεταφέροντας όλο το κόστος σε αυτούς. Το Υπουργείο κάνει συστάσεις σε αυτούς που ευθύνονται για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα διανομέων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς που ευθύνονται για το χθεσινό εργατικό ατύχημα διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, που μέχρι σήμερα το πρωί καλούσαν για δουλειά τους διανομείς, απειλώντας τους ότι θα χάσουν το μεροκάματο που είναι τόσο αναγκαίο για να τα βγάλουν πέρα.

Οι συστάσεις που κάνει η κυβέρνηση, στην ουσία ωθούν τους εργοδότες να ενεργήσουν κατά το δοκούν.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει τη πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων.

Απαιτούμε ακόμα και τώρα , μπροστά στις συνθήκες του παγετού και για τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και το Υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Για να μην μετρήσουμε ακόμα περισσότερα εργατικά ατυχήματα.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες τώρα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων.

Απαιτούμε:

  • Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία ,χωρίς καμία αλλαγή στα μισθολογικά δικαιώματα των διανομέων.

  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας .

  • Να ενταχτούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν με την ειδικότητα του διανομέα.

ΠΗΓΗ:  ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή