Σήμερα: 21/06/2021
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 07:43

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δε θα περάσει!!! Όχι στις ΣΔΙΤ, όχι στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Φυλής

Γράφτηκε από τον

xomateri-oeda-xita-filis-stoles-ergazomenoi-erevna.jpg

Η κυβέρνηση, μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, μέσω του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), βρήκαν την ευκαιρία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) να ιδιωτικοποιήσουν όλο τον κύκλο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μετά την έγκριση του νέου ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων), όπου επιχειρείται η βίαιη και ταχεία ιδιωτικοποίηση όλου του κύκλου της διαχείρισης των αποβλήτων που διαχειρίζονται οι ΟΤΑ και οι Διαδημοτικοί φορείς, έβαλαν στο στόχαστρο την Περιφέρεια της Αττικής, την πολυπληθέστερη και με τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών Περιφέρεια.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) «Δίνει τη δυνατότητα και προτρέπει όλους τους Δημόσιους φορείς της διαχείρισης αποβλήτων, για συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό αφορά όλα τα επίπεδα διαχείρισης των αποβλήτων (όπως συλλογή, διαλογή, επεξεργασία), εφόσον η συνεργασία αυτή επιτυγχάνει ικανοποιητικό λόγο ποιότητας-κόστους παροχής υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Στα έργα που θα υλοποιηθούν εφεξής με Σ.Δ.Ι..Τ, εφόσον επιλεγεί να τεθούν ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες, αυτές θα πρέπει να συνάδουν με τους στόχους του ΕΣΔΑ και της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας για την κυκλική Οικονομία.» (σελ.5).

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης χωρίς να χάσει χρόνο, μέσω του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ δυο (2) τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 640.000.000 ευρώ.

  1. «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως τριάντα (30) ετών, εκ των οποίων τρία (3) έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και είκοσι επτά (27) έτη την περίοδο λειτουργίας.
  2. «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως είκοσι εννέα (29) ετών, εκ των οποίων δυο (2) έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και είκοσι επτά (27) έτη την περίοδο λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο ΕΔΣΝΑ θα έχει τη «δυνατότητα να αξιοποιήσει την εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας τον ισχυρό και επιτελικό του ρόλο επί του έργου, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, τις προδιαγραφές του έργου και εποπτεύοντας την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

«Ο Ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος του κόστους υλοποίησης του έργου και ένα σημαντικό μέρος των κινδύνων που σχετίζονται με την κατασκευή και λειτουργία του (risk allocation), ο δε Δημόσιος φορέας επικεντρώνεται στον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων του έργου και αποπληρώνει τους ιδιώτες με καταβολές, συνδεδεμένες με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας, που θα περιλαμβάνονται στα τεύχη δημοπράτησης, καθώς και την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία (πληρωμές διαθεσιμότητας).»

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί και την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη πως τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα περάσουν.

Καλούμε τον κ. Πατούλη να συγκαλέσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και να ανακαλέσει τις αποφάσεις για την κατασκευή των δυο (2) μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική μέσω ΣΔΙΤ

Ο κ. Πατούλης συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο της κας Δούρου ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην Φυλή και ανέθεσε το έργο στα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ (ΗΛΕΚΤΩΡ).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ΟΕΔΑ Φυλής που είναι στη Δημόσια διαβούλευση γιατί διαιωνίζει το έκτρωμα της Φυλής, προς όφελος των εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή