Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 09:54

ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ: Μας ενοχοποιούν για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες | Στη γραμμή «φταίνε οι γιατροί» και ο Βορίδης

Γράφτηκε από τον

kontozamanis-voridis.jpg

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας:
Για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη

Στην επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση για την επιδημία στις 8/1 ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αντί να απολογηθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επέλεξε να στοχοποιήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι «οι θεράποντες γιατροί αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι».

Δηλαδή, ο κ. Κοντοζαμάνης ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε με απαράδεκτο τρόπο να ενοχοποιήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Και αυτό προφανώς για να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στην χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 ιδιαίτερα στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Το γεγονός ότι το «επιχείρημα» αναπαράγεται και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που επικαλούνται τον κ. Κοντοζαμάνη είναι απόδειξη πως δεν ήταν μια φραστική αστοχία.

Στη γραμμή «φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ» και ο Βορίδης

Πλήρη κάλυψη στις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη που ουσιαστικά επέρριψε ευθύνες στους γιατρού6ς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, έδωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συζήτηση στη Βουλή. «Αυτό που είπε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί» τόνισε ο Βορίδης, χαρακτηρίζοντας ως υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αντιδρούν.

Πηγή: ThePressProject

Μετά τον «ανεύθυνο λαό» που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν οι άλλοτε «ήρωες» γιατροί.

Η μεθόδευση αυτή αποτελεί πραγματικό θράσος από μια κυβέρνηση που από τον περασμένο Φεβρουάριο ως και σήμερα έχει αγνοήσει προκλητικά όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Ως εδώ. Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, για την διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Τα ψέματα τελείωσαν. Ένοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοί σας. Γιατί λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν «κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί», τα δικαιώματα μας σαν καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάπτυξη σας.

Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες.


Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιάς:
Για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στις 08/01/21 που επιρρίπτει ευθύνες για την θνητότητα ασθενών Covid στους νοσοκομειακούς γιατρούς σχετικά με την εισαγωγή ή όχι των ασθενών σε ΜΕΘ. Οι γιατροί όταν χρειάζεται, διασωληνώνουν τους ασθενείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, ασχέτως αν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ ή αν ο ασθενής πάσχει από Covid ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα, βασιζόμενοι σε επιστημονικά κριτήρια.Στη συνέχεια σύμφωνα με τις οδηγίες των ίδιων των κρατικών αρμοδίων ζητούν διακίνηση του ασθενούς προς ΜΕΘ, η οποία διακίνηση, είναι καθαρά ευθύνη των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας.

Οι συνάδελφοί μας δεν θα πρέπει να απολογούνται για την περάτωση ιατρικών πράξεων. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές για τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 κιόλας, οι οποίες συνέβαλαν στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώσαμε, ιδιαίτερα το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2020 και ιδιαίτερα στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση αντί για επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, να ασχοληθούν άμεσα, επιτέλους, με την ουσία, υλοποιώντας τα αυτονόητα, κάποια από τα οποία μάλιστα αποτελούν δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί:

  • Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.
  • Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, των τακτικών ιατρείων, των εξωτερικών ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία και γενικά όλων των τακτικών ιατρικών πράξεων.
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, με στελέχωση από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης εγκυκλίου Χουλιαράκη, που καταλογίζει στους γιατρούς τις αστικές αποζημιώσεις των νοσοκομείων, μια κατάργηση για την οποία είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση ήδη από το τέλος του 2019 και δεν έχει υλοποιήσει την δέσμευσή της.
  • Ένταξη των υγειονομικών της δημόσιας περίθαλψης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να χαρακτηριστεί η Covid 19 επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς, δεδομένου ότι το ποσοστό μόλυνσής τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού.
  • Έγκαιρη αποπληρωμή σε μόνιμη βάση, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών, εφαρμογή επιτέλους της απόφασης του ΣτΕ 02/2018 για τις τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία σκανδαλωδώς και παρανόμως ακόμα δεν εφαρμόζεται.
  • Να σταματήσει αμέσως η απαράδεχτη τακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων με «εντέλλεσθε».
  • Να γίνει πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ και συνολικά οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν, όπως και επί όλων των κυβερνήσεων, τόσο την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο όσο τον αγώνα για τα δικαιώματα των ασθενών και των υγειονομικών λειτουργών.

ΠΗΓΗ:  ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή