Σήμερα: 16/05/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

axtsioglou-regling-1.jpg

Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, «παρόλο που είναι μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε, παραμένει βιώσιμο ακόμη και μετά την κρίση της πανδημίας».

Το παραπάνω υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθησυχάζοντας τους Έλληνες αξιωματούχους όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το Μαξίμου, σημειώνοντας πως αν και υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι, «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διατηρήσει το κόστος δανεισμού -και συγκεκριμένα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων- σε χαμηλό επίπεδο».

Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.

Συγκεκριμένα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, οι οποίοι επηρεάζουν θετικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

  • Ο πρώτος, αφορά την πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2019 πριν ξεσπάσει η κρίση.
  • Ο δεύτερος, αφορά τη δομή του ελληνικού χρέους μετά την αναδιάρθρωση του, καθώς σχεδόν το μισό από αυτό (55%) αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια πολύ μακράς διάρκειας που έχει χορηγήσει ο ESM.
  • O τρίτος λόγος συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει στην περιόδο της κρίσης, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε πρόσφατα στην Ε.Ε. Πρόσθεσε πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Μιλώντας την ίδια εκδήλωση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους εν πολλοίς οφείλεται σε αποφάσεις του παρελθόντος και συγκεκριμένα στην απόφαση του Eurogroup του 2018, καθώς και στο ταμειακό «μαξιλάρι» που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την άνοιξη του 2022 όταν η ΕΚΤ αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) το οποίο κατά γενική ομολογία συνέβαλε στην μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι απαιτείται ολιστικό σχέδιο για τη διασφάλιση ποιοτικής ανάπτυξης. Επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε δεν αποσκοπεί στην ποιότητα και δεν «θεραπεύει τις πληγές» που προκάλεσε στο σώμα της οικονομίας και της κοινωνίας η πανδημία. Τέλος, υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση «αφήνει απέξω» την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ένας... Γολγοθάς μεταρρυθμίσεων και βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκινά για την Ελλάδα προκειμένου να φθάσει σε μηδενικά ελλείμματα τον επόμενο χρόνο, καθώς με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022 θα υπάρξει πρωτογενής δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 12 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα από το -7,2% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο -0,3% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς μέτρα εξοικονόμησης πόρων.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

colombia-protests-2.jpg

Νέα μέρα εθνικής απεργίας ήταν η χτεσινή στην Κολομβία, μετά από κάλεσμα της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας, στην οποία συμμετέχουν εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς (φοιτητές κ.λπ.). Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, μεγαλύτερες και μικρότερες, που ακόμα και με τους υπολογισμούς της αστυνομίας έφταναν τις 85.

Μπογκοτά, Κάλι, Μεντεγίν, Σαραβένα, Περέιρα ήταν μερικές μόνο από τις περιοχές όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εγκαινιάζοντας την 3η συνεχή βδομάδα των δυναμικών κινητοποιήσεων στη χώρα, ενάντια και στο όργιο της κρατικής καταστολής, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 42 άτομα.

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη με αιχμή τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε στο φορολογικό, ενώ στην πορεία διεύρυναν τις διεκδικήσεις τους και με αιτήματα όπως η διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, η οργάνωση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού κ.ο.κ.

Στις χτεσινές κινητοποιήσεις, σε περιοχές όπως το Κάλι ξεχώρισε και η συμμετοχή ιθαγενών.

Ιθαγενείς σε διαδήλωση στην ΜπογκοτάΙθαγενείς σε διαδήλωση στην Μπογκοτά
Πηγή: Associated Press

Στο Μεντεγίν επιστρατεύτηκε και η ευρηματικότητα: Με την πρωτοπόρα συμβολή αγωνιστών καλλιτεχνών, με επίκεντρο το Πάρκε ντε λος Ντεσέος («Πάρκο των επιθυμιών»), οργανώθηκε δρώμενο με τίτλο «Η τέχνη αντιστέκεται!». Στην Μπογκοτά ξεχώρισε η συμμετοχή των φοιτητών, μεταξύ άλλων από την Παιδαγωγική Ακαδημία.

Πηγή: Associated Press

Από τη μεριά της η κυβέρνηση Ντούκε προσπαθεί να εμφανιστεί τάχα πρόθυμη να «αφουγκραστεί» τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ωστόσο η ίδια η επιστράτευση χιλιάδων μελών των δυνάμεων καταστολής για τη «διασφάλιση της τάξης» είναι αποκαλυπτική: Λίγο πριν αρχίσουν οι χτεσινές κινητοποιήσεις έγινε γνωστό ότι η λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής αυξήθηκε κι άλλο, αφού κατέληξαν ένας 20χρονος και ένας 36χρονος που είχαν τραυματιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πηγή: Associated Press

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των μεγάλων αντιδράσεων για την κρατική βία, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 5 αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή ο επίτροπος της κυβέρνησης «για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι «οι καταχρήσεις της αστυνομίας θα τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι διαπράττονται εγκλήματα «και από πολίτες που τραυματίζουν άλλους πολίτες» και μέλη «των δυνάμεων επιβολής του νόμου». Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη «για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, με τη στήριξη και τη διευκόλυνση φορέων όπως η Καθολική Εκκλησία και ο ΟΗΕ. Εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας, ωστόσο, έχουν καταγγείλει ότι ήδη από την πρώτη συνάντησή τους με κυβερνητική αντιπροσωπεία, την περασμένη Δευτέρα, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση δείχνει περιφρόνηση απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ετικέτες

_εμβολιαστικού_προγράμματος_για_ναυτικούς_στην_Ολλανδία.jpg

Στα μέσα Ιουνίου η Ολλανδία θα ξεκινήσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα αποκλειστικά για ναυτικούς. Ναυτικοί ανεξαρτήτως εθνικότητας σε ποντοπόρα πλοία υπό ολλανδική σημαία ή σε πλοία υπό ολλανδική διαχείριση θα μπορούν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ολλανδών Εφοπλιστών. Ως εκ τούτου, οι ναυτικοί θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ασφαλώς εν πλω.

Η Annet Koster, διευθύντρια της Ένωσης Ολλανδών Εφοπλιστών, σημειώνει: «Ως πλοιοκτήτες είμαστε ευγνώμονες στην ολλανδική κυβέρνηση για το γεγονός ότι αναγνωρίζει την ανάγκη εμβολιασμού των ναυτικών μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος».

Από τα μέσα Ιουνίου, 49.000 εμβόλια της Johnson & Johnson θα διατίθενται και συνεπώς ένας εμβολιασμός ανά ναυτικό θα είναι επαρκής. Τα εμβόλια θα διατίθενται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας, Ευημερίας και Αθλητισμού της Ολλανδίας και το κόστος οργάνωσης των logistics θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου της χώρας. Οι εμβολιασμοί των ναυτικών θα λάβουν χώρα στα μεγαλύτερα ολλανδικά λιμάνια και στο αεροδρόμιο του Σίπχολ.

ΠΗΓΗ: naftikachronika.gr

Ετικέτες

COVID-EMVOLIA.jpg

Η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων -πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης, της πρώτης παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμειξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμεικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα ευρήματα, ιδίως από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ανάμειξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας τη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών».

«Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμειξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες», ίσως και τον Ιούνιο. Ακόμη, επεσήμανε ότι πι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Τον Απρίλιο η μελέτη Com-CoV, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο, διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax), ώστε να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμιξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή