Σήμερα: 14/04/2024
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 10:05

Νέο έγκλημα πολέμου από το Ισραήλ: Τεράστιο ισραηλινό σχέδιο στη Γάζα για διάδρομο ελέγχου

Γράφτηκε από τον

2024-04-02_130523.jpg

 

 

Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, το Ισραήλ αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα τεράστιο έργο στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας κοντά στο συνοριακό τείχος με το Ισραήλ. Ο λόγος γίνεται για μια περιοχή πλάτους 1 χλμ και με την ολοκλήρωση του έργου, η έκτασή της θα είναι το 16% της έκτασης του κλάδου.

Το έργο περιλαμβάνει μηχανικές δυνάμεις που εργάζονται στο έδαφος και επεκτείνει σημαντικά την περιοχή στην οποία ο στρατός εμπόδισε τους Παλαιστίνιους να πλησιάσουν πριν από τον πόλεμο. Έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα. Η Haaretz έμαθε ότι υπάρχει υπεύθυνος για την εφαρμογή της στον ισραηλινό στρατό.

Εκτός από αυτό το έργο, ένα άλλο έργο του οποίου τα χαρακτηριστικά αρχίζουν να εμφανίζονται είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου ελέγχου που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του βορρά και του νότου και επιτρέπει στον στρατό να διαχειριστεί την κίνηση στους στρατηγικούς δρόμους που αγγίζουν το κέντρο των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς.

Αυτά τα έργα – η ζώνη ασφαλείας και ο διάδρομος ελέγχου – εγείρουν την πιθανότητα ότι οι IDF προετοιμάζονται για μια μακρά παραμονή στη Λωρίδα.

Απαντώντας στην ερώτηση της Haaretz σχετικά με την ουδέτερη ζώνη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρκέστηκε σε μια ασαφή φόρμουλα στην οποία είπε ότι οι δυνάμεις του εργάζονται για να «οργανώσουν τη ζώνη ασφαλείας στο πλαίσιο της εφαρμογής της αμυντικής θεωρίας και σύμφωνα με τις οδηγίες του στο πολιτικό επίπεδο». Η άρνηση να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα, και οι περιορισμοί που θέτει ο στρατός στην είσοδο δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστούν δύσκολη την κατανόηση της πραγματικότητας επί τόπου, η οποία περιλαμβάνει την καταστροφή πολλών κτιρίων πολιτών.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που ελήφθησαν από την ιδιωτική δορυφορική εταιρεία Planet Labs, μοιάζουν πολύ με τη ζώνη ασφαλείας που σχηματίστηκε, δείχνοντας ότι ο στρατός κατέστρεψε πολλά από τα κτίρια που βρίσκονταν σε αυτήν. Η Haaretz εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ουδέτερης ζώνης από βορρά προς νότο και τις συνέκρινε με εικόνες που τραβήχτηκαν σε αυτές τις περιοχές πριν από τον πόλεμο. Εντοπίστηκαν εστίες καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κατεδάφισης κτιρίων.

Δεν είναι γνωστό εάν όλα τα κτίρια που περνούν τη γραμμή και φαίνονται στις φωτογραφίες καταστράφηκαν στο πλαίσιο του έργου της ζώνης ασφαλείας ή για άλλους λόγους που σχετίζονται με τον πόλεμο. Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το έργο, σπίτια καταστράφηκαν επίσης πίσω από τη χιλιομετρική γραμμή προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση στη νεκρή ζώνη. Σε πολλά σημεία, οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν την καταστροφή κτιρίων σε απόσταση έως και 1.200 μέτρων από το τείχος των συνόρων με το Ισραήλ.

Η οδός Netzarim είναι στρατηγικός άξονας, σύμφωνα με πηγή του ισραηλινού στρατού, στόχος του οποίου είναι να διχάσει τη Λωρίδα της Γάζας. Επιτρέποντας την ταχεία στρατιωτική πρόσβαση στα εδάφη του, και επίσης επιτρέποντας στο Ισραήλ να παρακολουθεί κάθε κίνηση των Παλαιστινίων μεταξύ βορρά και νότου. Ο δρόμος φαίνεται καθαρά στις δορυφορικές εικόνες. Σε δύο σημεία κατά μήκος της, η Haaretz εντόπισε αυτό που φαινόταν ως ζώνες προετοιμασίας.

Ο δορυφόρος δείχνει ότι οι ζώνες ετοιμότητας δημιουργήθηκαν κοντά σε στρατηγικούς δρόμους, την οδό Salah al-Din και την οδό Beach. Στην αρχή του πολέμου, μετά την ξαφνική επίθεση της Χαμάς στις πόλεις του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν νότια μέσω αυτών των δρόμων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν με αυτόν τον τρόπο από βορρά προς νότο και τώρα οι περισσότεροι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώνονται σε πόλεις σκηνών στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Το ερώτημα αν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο βορρά βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο διάδρομος Netzarim χωρίζει τη Λωρίδα

Νότια της οδού Netzarim, συνεχίζονται οι εργασίες για την ουδέτερη ζώνη δίπλα στα σύνορα. Οι εργασίες διάβρωσης περιλαμβάνουν τη χρήση πολλών μηχανικών εργαλείων. Μέσα στη χιλιομετρική λωρίδα υπήρχαν αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια, ηλιακοί συλλέκτες και άλλα παρόμοια, μαζί με πολλά κτίρια κατοικιών. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε συστηματικά αυτά τα κτίρια.

Σύμφωνα με την πηγή που γνωρίζει το έργο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία σταθερών τοποθεσιών στη ζώνη ασφαλείας. Στο σημείο αναμένεται να υπάρχουν σωροί βρωμιάς και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου αναμένεται να γίνει μέσω παρατηρητηρίων εντός του ισραηλινού εδάφους. Η πηγή εξήγησε επίσης ότι η αρχή θα είναι η αυστηρή επιβολή του νόμου: ο ισραηλινός στρατός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλησιάσει και θα πυροβολήσει όποιον περάσει τη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε στο «Σχέδιο της επόμενης ημέρας» που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, ότι «η ζώνη προστασίας που δημιουργήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας στη συνοριακή περιοχή με το Ισραήλ θα παραμείνει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ασφάλεια».

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο έγγραφο και μιλάει λιγότερο για το θέμα. Το κύριο αίτημα της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μαζί της είναι η πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και σε αυτό το στάδιο δεν διεξάγονται δημόσιες συζητήσεις για τη φύση της σχεδιαζόμενης ισραηλινής παρουσίας στη ζώνη ασφαλείας. Το Ισραήλ ενημερώνει τις γειτονικές αραβικές χώρες για την πρόθεσή του να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας εντός της Γάζας από τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο περιφερειακές πηγές.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Haaretz σχετικά με αυτό το θέμα, ο στρατός είπε: «Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του IDF στον πόλεμο, είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την αποστολή της αποκατάστασης της ασφάλειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και σε όλους τους κατοίκους του κράτους του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, μέσω μιας αμυντικής θεωρίας που αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα από τη Λωρίδα».

«Στο πλαίσιο εφαρμογής της αμυντικής θεωρίας και σύμφωνα με τις οδηγίες του πολιτικού επιπέδου, ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τις τρομοκρατικές υποδομές, ενισχύει τους παράγοντες προστασίας στους οικισμούς, εγκαθιστά μεγάλη παρουσία ισραηλινού στρατού στην περιοχή και κάνει διάφορα βήματα συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης εμποδίων. Αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα για την αποτροπή της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Και το άλλο μέρος του έργου σε αυτόν τον τομέα. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέσω της επίγνωσης ότι η περιοχή των εμποδίων είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του εχθρού να διεξάγει τρομοκρατικές επιθετικές δραστηριότητες».

Η ιδέα μιας ουδέτερης ζώνης δεν είναι καινούργια. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το Ισραήλ εφάρμοσε μια ουδέτερη ζώνη κοντά στο τείχος. Προηγουμένως, οι κάτοικοι της Γάζας που εισήλθαν στην ουδέτερη ζώνη 300 μέτρα από το τείχος είχαν εκτεθεί σε πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επίσης περιοχές μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από αυτήν την περιοχή δεν θεωρήθηκαν ασφαλείς για τους κατοίκους της Γάζας, εμποδίζοντας τη γεωργία στην περιοχή. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha επεσήμανε ότι πριν από τον πόλεμο, οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να πλησιάσουν έως και 100 μέτρα από το τείχος και ότι μετά το 2014, το Ισραήλ άρχισε να ψεκάζει φυτοφάρμακα σε περιοχές κοντά στο τείχος με τρόπο που οδήγησε σε ζημιές στις καλλιέργειες του περιοχή. Το έργο της διάβρωσης του τομέα ασφαλείας περιλαμβάνει πλέον το ξερίζωμα δέντρων.

Το έργο του τομέα της ασφάλειας προκαλεί διεθνή κριτική και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και έγκλημα πολέμου. Για παράδειγμα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Türk είπε τον περασμένο μήνα: «Σύμφωνα με αναφορές, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού καταστρέφουν όλα τα κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον φράχτη μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Εκκενώνουν την περιοχή με στόχο να δημιουργώντας μια ουδέτερη ζώνη». Πρόσθεσε, «Το Ισραήλ δεν παρείχε σαφείς λόγους για αυτήν την εκτεταμένη καταστροφή πολιτικών υποδομών. Υπενθυμίζω στις αρχές ότι η βίαιη εκκένωση αμάχων θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου».

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Haaretz για το πόσα κτίρια έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής κατά τη δημιουργία της νεκρής ζώνης και πόσα κτίρια αναμένεται να καταστραφούν μέχρι να ολοκληρωθεί.

 

Πηγή: kommon.gr

Πηγή: ισραηλινή εφημερίδα Haaretz

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή