Σήμερα: 14/04/2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 12:26

Η ΕΕ ετοιμάζεται για πόλεμο, εμείς;

Γράφτηκε από τον

2024-03-28_142642.jpg

 

Σειρήνες πολέμου ηχούν από τις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται ταχύτατα σε μια Ένωση Πολέμου. Πάνε οι εποχές που από τις συνόδους της ΕΕ ακούγονταν απατηλά λόγια για «κοινωνικά πακέτα», «συνοχή» και «σύγκλιση» των χωρών. Τώρα λαμβάνονται αποφάσεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, πακτωλό εξοπλισμών, προετοιμασία για πόλεμο και επεμβάσεις, όπως με την πολεμική επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά θάλασσα. Η Πολωνία πρότεινε οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών-μελών της ΕΕ να φτάσουν στο 3%, πολύ πάνω ακόμα και από το 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ. Ήδη το 2022 οι στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ είχαν αυξηθεί κατά 38% σε σχέση με το 2018, από 173,5 σε 239,7 δισ. ευρώ. Κάθε πολίτης της ΕΕ πλήρωσε το 2022 534 ευρώ κατά μέσο όρο για τις πολεμικές δαπάνες της ΕΕ!

Σε μια «πολεμική οικονομία» κάλεσε με άρθρο του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στοχοποιώντας τη Ρωσία και καταλήγοντας με το ρητό των πολεμοκάπηλων: «Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο»! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, δεν πρόκειται απλά για λόγια, αλλά για συγκεκριμένη πολιτική που υλοποιείται. Αφαιρούν ήδη κοινωνικούς πόρους, θα αφαιρέσουν αύριο μαζικά και ζωές;

Οι αμετανόητοι υποστηρικτές της ΕΕ επικροτούν αυτή τη στροφή λέγοντας πως κατακτά την αυτονομία της από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ θέλει να υπερασπίσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και όχι των λαών και ξεκαθαρίζει πως η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του (από τα συμπεράσματα της συνόδου).

Σε αυτές τις συνθήκες η πάλη ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή στην Ευρώπη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ενισχύονται οι λόγοι ρήξης και αποδέσμευσης από την καπιταλιστική ένωση της εκμετάλλευσης και του πολέμου.

 

Πηγή:prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή