«Η ΝΔ αναδείχνεται σε κυρίαρχο και σχεδόν «αποκλειστικό» κόμμα του συστήματος που μπορεί να αναλάβει την κυβερνητική διαχείριση. Να αναλάβει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, την υπηρέτηση των απαιτήσεων των ιμπεριαλιστικών αφεντικών σε όλα τα ζητήματα. Με αυτήν την “καθαρή” γραμμή της υπεράσπισης και της εγγύησης αυτής της “κανονικότητας” διεκδίκησε και πέτυχε τη μεγάλη της εκλογική νίκη. Με τον εκβιασμό αυτής της “κανονικότητας” και στον δοσμένο πολιτικό και ταξικό συσχετισμό κατόρθωσε να επιβάλει αυτήν τη γραμμή της άρχουσας τάξης ως τη μόνη πραγματική και υπαρκτή προοπτική. Η επιλογή για νέες κάλπες σε ένα μήνα έχει στόχο να κατοχυρώσει με έναν ακόμη πιο βαρύ κοινοβουλευτικό συσχετισμό τη συνέχιση και το βάθεμα της βάρβαρης πολιτικής που απαιτούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο» προσθέτει και συμπληρώνει:

«Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρανταχτή χρεοκοπία της προσπάθειας να παρουσιαστεί ως “αλλαγή” και “προοδευτική διακυβέρνηση” η υπηρέτηση της πολιτικής του συστήματος. “Αλλαγή” που εγγυητές της έχει τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά σε ΗΠΑ και ΕΕ, και “προοδευτική διακυβέρνηση” που πλαισιώνεται από τα στελέχη των κομμάτων του “παλιού” πολιτικού συστήματος. Επιπλέον, όμως, η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει τα αδιέξοδα του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, που δεν μπορεί να διαμορφώσει πολιτική “εναλλακτική”. Με βάση αυτήν την κρίσιμη πολιτική ανάγκη του συστήματος αναζητείται ήδη ποιο μπορεί να είναι το “μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ υπό τον “νέο και άφθαρτο Ανδρουλάκη” που αποτελεί δύναμη έμπειρη και δοκιμασμένη στην υπηρεσία του συστήματος, στηρίχθηκε από κέντρα εξουσίας αλλά είναι πολύ μακριά από την ανάδειξή του σε δεύτερο πολιτικό πυλώνα του συστήματος. Η ενίσχυση του ακροδεξιού Βελόπουλου, η διατεταγμένη ανάδειξη του μορφώματος “ΝΙΚΗ”, αλλά και οι πολλαπλές στηρίξεις κέντρων προς την “Πλεύση” της Κωνσταντοπούλου είναι σαφείς εκδηλώσεις και της δεξιάς αντιδραστικής πορείας και της προετοιμασίας εφεδρειών κάθε είδους ενόψει των άγριων εξελίξεων που βρίσκονται μπροστά μας».

«Στο δοσμένο πολιτικό προεκλογικό σκηνικό και κάτω από το βάρος της επίθεσης των προηγούμενων χρόνων, από σημαντικά κομμάτια εργαζομένων και νέων αναζητήθηκαν απαντήσεις και στην κάλπη» τονίζει το ΚΚΕ(μ-λ) και συμπληρώνει:

«Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στηρίχθηκε κυρίως σε αυτές τις εκλογικές αναζητήσεις καθώς εμφανίστηκε ως το κόμμα που είναι “έξω” και “απέναντι” από τα κυβερνητικά σενάρια που θα υπηρετήσουν τα νέα κύματα επίθεσης. Ωστόσο, τόσο η συμμόρφωσή του στην πολιτική του συστήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια όσο και η κοινοβουλευτική και ουσιαστικά δεξιά γραμμή αντίθεσης στην πολιτική του συστήματος, βεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι έξω και απέναντι από τις απαιτήσεις που βάζει η ταξική πάλη για το λαό και τη νεολαία.

Το ΚΚΕ(μ-λ) κατέγραψε μια σημαντική εκλογική ενίσχυση. Ενίσχυση που αντανακλά μόνο ένα μέρος των πρωτοβουλιών και της πάλης του μέσα στο λαό και στη νεολαία όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ενίσχυση αυτή διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε με μια απαιτητική εκλογική μάχη που μέλη, στελέχη και φίλοι της Οργάνωσης έδωσαν μέσα σε συνθήκες φίμωσης και αποκλεισμού της φωνής μας και της προπαγάνδας μας.

Θεωρούμε ότι αυτό το καλό εκλογικό αποτέλεσμα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία. Γιατί εκφράζει πραγματικές αναζητήσεις και διεργασίες σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων και νεολαίας που αντιλαμβάνονται και συμμερίζονται ότι ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ, που συμμερίζονται την ανάγκη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των μαζών απέναντι στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταστολή, την εξάρτηση, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο.

Εξάλλου, θεωρούμε ότι και πολλές άλλες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που επέλεξαν άλλη εκλογική στάση (λευκό, άκυρο, αποχή) ή στήριξαν άλλα ψηφοδέλτια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναζητούν διέξοδο στην ίδια κατεύθυνση. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε πιο αποφασιστικά στην κατεύθυνση της συγκρότησης Μετώπου ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, στη γραμμή του Συντονισμού και της Κοινής Δράσης δυνάμεων και συλλογικοτήτων που θα υπηρετεί την ανάπτυξη της μαζικής πάλης».

Το ΚΚΕ (μ-λ) καταλήγει πως «”κριτικές” δυνάμεων του συστήματος και δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά για «συντηρητική στροφή του λαού» έχουν ένα και μόνο πραγματικό στόχο: Να φορτώσουν σε λαό και νεολαία τα δικά τους αδιέξοδα. Να τους “χρεώσουν” τις δικές τους ευθύνες για την παραίτηση και το συμβιβασμό που εδώ και χρόνια τους χαρακτηρίζει απέναντι στην πολιτική του συστήματος. Λαός και νεολαία είναι εδώ και χρειάζονται ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Χρειάζονται τη συγκρότηση όρων που θα διαμορφώνουν την επαναστατική προοπτική για ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Το ΚΚΕ(μ-λ) με την γραμμή του, την πάλη του και τις πρωτοβουλίες στο κίνημα, θα υπηρετήσει αυτήν την ανάγκη, αυτή την κατεύθυνση ακόμα πιο αποφασιστικά!».

 

Πηγή: thepressproject.gr

 

4) Ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίφτηκε - Ο Προδομένος Λαός ΟΧΙ!

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΕΕΚ

ΚΑΤΩ Η ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!

 

 

 2023-05-23_152217.jpg

Το διεθνές κεφάλαιο, η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλες, η άρχουσα τάξη και το Χρηματιστήριο θριαμβολογούν περισσότερο και από την ελληνική Δεξιά και τον αρχηγό της Μητσοτάκη για την σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Βιάζονται τώρα με επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου να ολοκληρώσουν με τον καλπονοθευτικό νόμο μια μονοκρατορία της Δεξιάς με θλιβερούς Ηρακλειδείς του θρόνου της το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη και την υπόλοιπη άνευρη αντιπολίτευση.

Όμως, μια ψύχραιμη εξέταση των ίδιων των εκλογικών αποτελεσμάτων που δεν μένει στις εντυπώσεις και στις τυμπανοκρουσίες των χρυσοπληρωμένων ΜΜΕ δείχνει μια πιο αντιφατική εικόνα. Η Δεξιά έπαιζε χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο και εναλλακτική εξουσίας. Η αψίδα του θριάμβου της χτίστηκε στα ερείπια του ΣΥΡΙΖΑ. Το χάσμα σε ποσοστό ανάμεσα στο 40% της ΝΔ και το 20% του καταποντισμένου ΣΥΡΙΖΑ σκεπάζει το γεγονός ότι η ΝΔ κέρδισε γύρω στους ψήφους 150 χιλιάδες, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, πάλι σε σχέση με το 2019, γύρω στις 600 χιλιάδες ψήφους. Υπήρξαν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ή και την Δεξιά, ένα άλλο μέρος σκορπίστηκε σε μικρότερα κόμματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των παλιών ψηφοφόρων απουσία εναλλακτικής πήγε στην αποχή.

Η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσκαψε τον εκλογικό της λάκκο. Η αξιοπιστία της τραυματίστηκε ανεπούλωτα από την συνθηκολόγηση του 2015 στην λαομίσητη τρόικα της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, την εφαρμογή τού αγριότατου τρίτου μνημονίου, τον καιρό της διακυβέρνησης της περιόδου 2015-2019, την σκιώδη τάχα “αντιπολίτευση”, τον καιρό της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πλήρη υποταγή στις εντολές των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ, την ολοένα δεξιότερη πορεία για την κατάκτηση του λεγόμενου “κεντρώου” αστικού χώρου και των “μεσαίων στρωμάτων” πριν και στη διάρκεια της μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου μέχρι το φιάσκο της 21ης Μαΐου.

Όχι δεν ήταν μοιραίος ο θρίαμβος του θλιβερού Κούλη των υποκλοπών, της μαφιόζικης αστυνομοκρατίας, της κυβέρνησης του αίματος των αδικοσκοτωμένων των Τεμπών, των χρυσοκάνθαρων των “άμεσων αναθέσεων” στους “ημέτερους” και της ληστείας του λαού, της χρυσοπληρωμένης τηλε-δικτατορίας των ΜΜΕ, της καταστροφής του πολιτισμού!

Η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος δεν ταυτίζεται με δεξιά στροφή του κοινωνικού σώματος -όπως το έδειξαν τα πλήθη, ιδιαίτερα νέων, στις κινητοποιήσεις από την καταδίκη της ναζιστικής “Χρυσής Αυγής” το 2020, ως τον ξεσηκωμό των ανθρώπων του πολιτισμού και τις πανελλαδικές διαδηλώσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών. Δεν υπάρχει γραμμική, μηχανική ταύτιση του έμμεσου δείκτη που είναι οι εκλογές με το τι ζουν, νοιώθουν και σκέφτονται οι φτωχές και καταπιεσμένες λαϊκές μάζες. Αλλιώς πώς μπορούν να εξηγήσουν οι θιασώτες του κοινοβουλευτικού κρετινισμού ότι τον Νοέμβριο του 1974, στην αιχμή του κοινωνικοπολιτικού ριζοσπαστισμού μετά την κατάρρευση της χούντας ο γενάρχης της Δεξιάς Καραμανλής και η ΝΔ κερδίσανε το 54% στις εκλογές;

Σήμερα το κοινωνικό σώμα του λαού στην Ελλάδα είναι καθημαγμένο και συνεχίζει να αιμορραγεί μετά από 15 χρόνια κρίσης και χρεοκοπίας, αλλεπάλληλων μνημονίων και μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού, αγώνων γεμάτων προσδοκίες και οικτρών διαψεύσεων. Οι εργάτες και τα φτωχοποιημένα μικροαστικά λαϊκά στρώματα που είδανε να χάνουν δουλειές, σπίτια, μικρομάγαζα, περίθαλψη, παιδεία, ζωές, και μέσα από τα λίγα πάνω και τα πολλά κάτω της πορείας τους συνεχίζουν να αγωνιούν για το δυσβάσταχτο σήμερα και προπαντός για το ακαθόριστο αύριο, παραδέρνουν στην ανασφάλεια. Είχαν, προπαντός τα φτωχοποιημένα μικροαστικά στρώματα, να διαλέξουν ψηφίζοντας ανάμεσα σε κάποια συνέχεια μιας σκληρής “κανονικότητας” της κυβερνώσας Δεξιάς, με υποσχέσεις για δουλειές, που θα φέρει τάχα η πολυδιαφημισμένη είσοδος στην “επενδυτική βαθμίδα” -στην πραγματικότητα η εισβολή των αρπακτικών διεθνών funds με εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης- κι από την άλλη την θολούρα μιας “προοδευτικής διακυβέρνησης” του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή και τον Βαρουφάκη που την απέρριπταν μετά βδελυγμίας. Μέσα στη γενική ανασφάλεια κέρδισε η φενάκη μιας υποτιθέμενης, μισοασφαλούς τάχα “κανονικότητας” α λα Μητσοτάκη ενάντια στη δεξιόστροφη, κεντροαριστερή, ανασφάλεια των αναξιόπιστων της Κουμουνδούρου.

Το πιστό στις Βρυξέλλες, νεοφιλελεύθερο, “ετεροχρονισμένο” ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη αλλά και το ΚΚΕ με όλες τις ταξικές του αναφορές, ρητορείες και νεόκοπες εξυπνάδες περί “μούφας” κ.τ.τ., θριαμβολογούν αλαζονικά και κομματοκεντρικά για τα σχετικά εκλογικά κέρδη που εισπράξανε, λες και τα δεινά για τον λαό που προοιωνίζονται με την μονοκρατορία της Δεξιάς είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να γίνουν δυνάμεις εναλλακτικής εξουσίας που θα νικήσει την τωρινή μονοκρατορία της Δεξιάς που θα γίνει τρισχειρότερη με την επιδείνωση της δομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Η κρίση ηγεσίας του εργατικού κινήματος πρέπει επειγόντως να λυθεί και η εργατική τάξη επικεφαλής του φτωχού λαού πρέπει να αποκτήσει επαναστατικό πρόγραμμα, προοπτική, οργάνωση για να γίνει εναλλακτική δύναμη ταξικής εξουσίας, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος οργανωμένης σήψης και για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση.

 

 

5) ΣΕΚ: Να τσακίσουμε την ψεύτικη νίκη που χάρισε ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

 

2023-05-23_152324.jpg

 

«Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της Κυριακής 21 Μάη είναι διπλά ψεύτικη. Πρώτα απ' όλα γιατί κερδίθηκε με ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται από το ίδιο το πρόγραμμα της και τα εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δεύτερο, γιατί ο Μητσοτάκης εμφανίζεται νικητής μόνο χάρη στη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που κλώτσησε τον κόσμο της Αριστεράς.

Η ΝΔ μίλαγε για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα μεροκάματα και ο πραγματικός μέσος μισθός συνεχίζει να πέφτει, ενώ τα κέρδη ανεβαίνουν. Ψεύτικη και η υπόσχεση ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, καθώς η ΝΔ πρόλαβε και ψήφισε το νόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού πριν κλείσει η Βουλή. Τεράστιο ψέμα ότι η ΝΔ θα ενισχύσει το ΕΣΥ, η αλήθεια είναι ότι οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία κόβονται για να βγάζει ο προϋπολογισμός πλεόνασμα σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ.

Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξιά προσαρμογή του, όχι μόνο άφησε τις ψευτιές αναπάντητες αντιγράφοντας το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (και της ΝΔ), αλλά έβαλε πάγο όπου μπορούσε σε κάθε κίνημα και αγώνα αντίστασης. Δεν έδωσε καμιά συνέχεια στο τεράστιο κίνημα που εκφράστηκε με την γιγάντια απεργία της 8 Μάρτη μετά τη δολοφονία στα Τέμπη. Έβαλε φρένο στο κίνημα των καλλιτεχνών και σε κάθε απεργιακό αγώνα στα νοσοκομεία, στα σχολέια, στους δήμους. Μόνο για τη «μεσαία τάξη» ήξερε να μιλάει και ανάδειξε το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή μιας «προοδευτικής» συγκυβέρνησης. Καθόλου περίεργο ότι μεγάλο μέρος από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν χωρούν δικαιολογίες ότι τάχα όλα αυτά έγιναν επειδή υπάρχει «συντηρητικοποίηση» (ή «ορμπανοποίηση» όπως το λένε τώρα) των ψηφοφόρων. Συντηρητικοποίηση υπάρχει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει φτάσει να αποδέχεται τον φράχτη στον Έβρο και τη ρατσιστική πολιτική της Φρόντεξ. Η ηγεσία Τσίπρα φρόντισε να περιθωριοποιήσει κάθε αριστερή φωνή που υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψεύτικοι είναι οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και των ΜΜΕ ότι τάχα η πολιτική κρίση αποτελεί παρελθόν και το σύστημα «σταθεροποιείται». Ο «δικομματισμός», παλιός και νέος, παραπαίει, το ποσοστό των ψήφων που μένουν εκτός Βουλής σπάει όλα τα ρεκόρ και μόνο ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μπορεί να μαγειρεύει «αυτοδυναμίες» όπως ονειρεύεται ο Μητσοτάκης.

Μπορούμε να τσακίσουμε αυτές τις απάτες. Αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε με «δημιουργικές ασάφειες» τύπου Βαρουφάκη, ούτε με προσαρμογή στον «αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων» που επικαλείται η ηγεσία του ΚΚΕ. Χρειαζόμαστε κλιμάκωση των αγώνων και επαναστατική στρατηγική.

Άμεσα μέσα στον Ιούνη μπορούμε να οργανώσουμε τις απεργίες στα νοσοκομεία, στους δήμους, στο νερό, στα τρένα. Να πάμε σε μια δεύτερη προεκλογική περίοδο με το εργατικό κίνημα στους δρόμους να δείχνει πώς σταματάμε τις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις και πώς κερδίζουμε λεφτά για την Υγεία και όχι για φράχτες και εξοπλισμούς. Έτσι μπορούμε να δώσουμε στη ΝΔ το μαύρισμα που νομίζει ότι απέφυγε.

Για να πάμε προς τα εκεί πρέπει να δυναμώσουμε την αριστερά που αρνείται τα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΣΕΚ έδωσε και δίνει μάχες σε αυτή την κατεύθυνση. Και στη δράση, οργανώνοντας τους αγώνες από τα κάτω μέσα στους εργατικούς χώρους, και στις ιδέες, επιμένοντας ότι η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις.

Ο κόσμος του αγώνα έχει ανάγκη την έμπνευση της επαναστατικής στρατηγικής, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής σαν προοπτική για τις μάχες του. Δεν αποδεχόμαστε τους φραγμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μεταθέτουμε σε κάποιο επόμενο στάδιο την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που έχουν πέσει στα χέρια αρπακτικών. Παλεύουμε για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για τους «επενδυτές» και με εργατικό έλεγχο. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία σοσιαλιστική, όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες και οι εργάτριες.

• Ελάτε να συζητήσουμε πώς θα ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά περισσότερο από το μικρό βήμα μπροστά που κάναμε στις 21 Μάη. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη 25 Μάη στις 7.30μμ στο κέντρο της Αθήνας, στη Νομική Σχολή, και σας καλεί όλες και όλους να παλέψουμε μαζί».
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ-ΟΧΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

2023-05-23_152441.jpg

 

Πηγή: efsyn.gr