Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 09:22

Η σαπίλα του καπιταλισμού σε μια φωτογραφία

Γράφτηκε από τον

london-beggar-elizabeth-ii-702x336.jpg

Γράφει ο Νίκος Μόττας

«Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας άστεγος να ζητιανεύει δίπλα σε μια διαφημιστική πινακίδα που μνημονεύει την αποθανούσα βασίλισσα Ελισάβετ τραβήχθηκε πρόσφατα στο κέντρο του Λονδίνου. Αλλά ακόμη κι’ αν δεν βρίσκονταν χίλιες λέξεις για να την περιγράψουν, μια και μόνο λέξη θα ήταν αρκετή: ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

Πρόκειται για το σύστημα εκείνο που σε θέλει να θρηνείς για τον θάνατο ενός «γαλαζοαίματου» παράσιτου το οποίο έζησε έναν αιώνα δημοσία δαπάνη μέσα σε εξωφρενικές πολυτέλειες και την, ίδια στιγμή, να αγνοείς τις κολοσσιαίες ανισότητες και την ακραία φτώχεια που η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έχει δημιουργήσει παντού γύρω σου.


Είναι στο ίδιο αυτό σύστημα που η αμύθητη περιουσία της Ελισάβετ – περιουσία προερχόμενη από αιώνες βάρβαρης καταπίεσης και εκμετάλλευσης άλλων λαών – αγγίζει τα 550 εκατομμύρια δολάρια, σε μια χώρα που σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας και της κοινωνικής ανέχειας.


Η προσπάθεια των αστικών μέσων ενημέρωσης διεθνώς να φιλοτεχνήσουν την αγιογραφία της Ελισάβετ αδυνατεί να κρύψει τις οσμές σαπίλας που αναδύονται από τον απαρχαιωμένο θεσμό της μοναρχίας. Έναν θεσμό-απομεινάρι της φεουδαρχίας που κατάφερε να επιζήσει στον καπιταλισμό, διαιωνίζοντας την παρασιτική ύπαρξή του ως στυλοβάτης της αστικής εξουσίας.

Πίσω από τις φανταχτερές εικόνες του Μπάκινγχαμ, των βασιλιάδων και των πριγκηπόπουλων, συνεχίζει να υπάρχει η Βρετανία της ζώσας καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μια ολόκληρη χώρα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών μαζών, του μεροκάματου, των λαϊκών οικογενειών που αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζήν. Γι’ αυτήν την χώρα και τον λαό της θα ισχύουν πάντα τα λόγια του δικού μας ποιητή, του κομμουνιστή Βάρναλη: «Οταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο / Μη λες πως θάν’ καλύτερος ο νυν από τον τέως / Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ’ τον λύκο /Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος».

πηγη: atexnos.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή