Σήμερα: 05/12/2021
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 06:57

Δυνατές κλαδικές μάχες, ώρα για πανεργατικό πόλεμο

Γράφτηκε από τον

episit-min-750x500.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸ Πετυχημένες απεργίες σε πλοία και τουρισμό-επισιτισμό

Ανεβαίνει το αγωνιστικό και απεργιακό «θερμόμετρο» σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, καθώς όλο και περισσότερα τμήματα εργαζομένων κατανοούν ότι η αναμονή για τα κυβερνητικά ψίχουλα δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή τους. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε ναυτεργάτες και εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, με αιχμή την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς.

Λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών, Τετάρτη και Πέμπτη, δεν κινήθηκε κανένα πλοίο. Η επιτυχία της ήταν απόλυτη με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. «Η αγωνιστική βούληση των ναυτεργατών συνιστά μια ευθεία απάντηση σε κυβέρνηση-ΥΕΝ-εφοπλιστές οι οποίοι από κοινού πορεύονται στη γραμμή αδιαλλαξίας, απορρίπτοντας όλα τα δίκαια αιτήματα που αναδεικνύονται και με την εργασία», τόνισε η ΠΕΝ. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση των αντιφλεγμονωδών νόμων, αντιμετώπιση εργασιακών προβλημάτων και των κοινωνικοασφαλιστικών διεκδικήσεων. Ωστόσο η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία της ΠΝΟ αποφάσισε να μην κλιμακώσει την απεργία, «υπακούοντας» στη γραμμή υποταγής της κυβέρνησης και εφοπλιστών, οι οποίοι είχαν ήδη διαμηνύσει ότι δεν είχαν κάποια αύξηση των μισθών για 2020-2021.

 

Δυναμικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε επισιτισμό-τουρισμό την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με τις άλλες απαίτησαν μέτρα στήριξης των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα προστασίας των διανομέων. Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα στιγμιότυπα ήταν η κοινή μοτοπορεία των εργαζομένων της eFood και της Wolt, μαζί με Ελλήνων και μεταναστών διανομέων, που έσπασαν στην πράξη του αγώνα τις διασπαστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει ότι κάτι κινείται στον «σκληρό» ιδιωτικό τομέα είναι η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην eFood. Στη συνάντηση των απεργών με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας δεν υπήρξε καμία απάντηση για τα ασφαλιστικά ζητήματα και τα θέματα σχετικά με τα μέσα προστασίας των διανομέων, αλλά ούτε και για το τεράστιο πρόβλημα περίπου 100.000 εργαζόμενων στον τουρισμό,

Νέες δυνατότητες για ενοποίηση και κλιμάκωση των αγώνων, για πολιτικό εργατικό κίνημα ανατροπής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι αγωνιστικές αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης μετά το σπάσιμο της απεργίας-αποχής από τα ΔΣ της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Με πρωτοβουλία δυνάμεων των Παρεμβάσεων, έξι σωματεία προκήρυξαν απεργία-αποχή. Στους καθηγητές 31 ΕΛΜΕ πιέζουν για επαναπροκήρυξη της επιχείρησης, ενώ και στους δασκάλους υπάρχει μαζική απαίτηση από τη ΔΟΕ για επαναπροκήρυξη της επιχείρησης . Είχαν προηγηθεί η 24ωρη απεργία των οικοδόμων, η νικηφόρα μάχη στην Cosco, η μαχητική συγκέντρωση συμβασιούχων πυροσβεστών, που χτυπήθηκε άγρια ​​από την ΕΛΑΣ.

Σήμερα είναι υπερώριμη ανάγκη η ενοποίηση των αγώνων με συντονισμένες απεργίες και αγωνιστικές κινήσεις όλων των κλάδων, σε ένα πολιτικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της αντιπροσωπευτικής κυβερνητικής πολιτικής και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, με απειθαρχία στις αντίθετες ενέργειες του και στήριξη σε κάθε σωματείο που έμπρακτα. τον αμφισβητεί (όπως στην εκπαίδευση). Με την κλιμάκωση της πάλης, με την πανελλαδική πανεργατική δράση μέσα στο Νοέμβριο, χωρίς αναμονή για το τι (δεν) θα κάνει ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός ΓΣΕΕ και Σία…

πηγη: prin.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 07:01
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή