Σήμερα: 05/12/2021
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 07:57

Στη Σούδα σχεδιάζουν την πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ!

Γράφτηκε από τον

Nuclear-Bomber-750x513.jpg

Καθόλου αμελητέα η πυρηνική απειλή για την Ελλάδα των πολλαπλών αμερικανικών βάσεων

Γιάννης Ελαφρός

Υπουργοί, πρέσβεις, κυβερνητικοί υπάλληλοι, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και ενσωματωμένοι αναλυτές έχουν πέσει πάνω μας για να μας πείσουν πως οι αμερικανικές βάσεις είναι για το καλό μας, και πως μάλιστα όσες περισσότερες έχουμε τόσο το καλύτερο για εμάς! Ιδιαίτερα οι εξ επαγγέλματος τουρκοφάγοι ή οι σπόνσορες του άδικου και επικίνδυνου ανταγωνισμού του ελληνικού κεφαλαίου με το τουρκικό για τους υδρογονάνθρακες και τους ενεργειακούς δρόμους στην περιοχή προπαγανδίζουν το πόσο σημαντικό είναι το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην Ελλάδα! Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σίγουρα όχι τόσο ειρηνικά.

Προφανώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ελληνικής αστικής τάξης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Έχουν τις δικές τους επιδιώξεις και θέλουν τη χώρα μας ως προγεφύρωμα επιθετικών πολεμικών σχεδιασμών κατά της Ρωσίας, του Ιράν, της Κίνας και όποιας άλλης χώρας ή λαού μπει στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται ήδη στη Θράκη και η απόβαση μεγάλων αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, που αναμένεται σε λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη για να προωθηθούν προς βορρά, το αποδεικνύουν.

 

Στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς όμως υπάρχουν και τα πυρηνικά όπλα. Εξάλλου το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική συμμαχία και οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει χρήση -και μάλιστα με μαζικά καταστροφικό και απάνθρωπο τρόπο- πυρηνικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Σήμερα και αύριο, 3 και 4 Νοεμβρίου 2021, το ΝΑΤΟ εξετάζει και αναβαθμίζει τα πυρηνικά του σχέδια στο ετήσιο «Συμπόσιο του ΝΑΤΟ για την Πυρηνική Πολιτική», το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Δεν ξέρουμε εάν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι πανηγυρίζουν και για τη διεξαγωγή του πυρηνοκίνητου Συμποσίου στην Ελλάδα, αλλά οι πολίτες αυτής της χώρας μόνο ήσυχοι δεν μπορεί να είναι.

Απευθυνόμενος ηλεκτρονικά στο Συμπόσιο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές «διατηρώντας ισχυρή την πυρηνική αποτροπή μας», προσθέτοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε και να ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών δυνατοτήτων μας»! Αν και σημείωσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διαδραματίζει το ρόλο του υπέρ του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και των προσπαθειών μη διάδοσης, με στόχο «ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» ξεκαθάρισε πως «όσο υπάρχουν, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πυρηνική συμμαχία».

Όπως σημειώνει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, «το Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ είναι το κύριο γεγονός πυρηνικής πολιτικής της συμμαχίας. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πυρηνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας, περαιτέρω στόχων ελέγχου των όπλων και προσδιορισμού προτεραιοτήτων για την προσαρμογή της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» το Συμπόσιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη διεθνή γραμματεία του ΝΑΤΟ, ενώ την διεξαγωγή και υλοποίηση συντονίζει η γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ). Θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των κρατών μελών της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ θα εκπροσωπήσει η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής της Συμμαχίας Jessica Cox, ενώ το ΥΠΕΘΑ ο γενικός διευθυντής ΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.

Ποιοι θέλουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα;

Μήπως τελικά όμως όλα αυτά αφορούν κάποιους άλλους και στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης πυρηνικών όπλων; Τα πράγματα και πάλι δεν είναι απλά. Καταρχάς, στη βάση του Άραξου υπήρχαν ΝΑΤΟϊκά πυρηνικά όπλα και υπάρχει η υποδομή. Δεύτερο, έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Και υπάρχουν απόψεις που θεωρούν πως θα είναι καλό να έρθουν αυτά στην Ελλάδα. Και προφανώς και σχεδιασμοί εάν χρειαστεί…

Πρόσφατα για παράδειγμα δημοσιεύτηκε άρθρο (εφημερίδα Καθημερινή 25/7/2021) με τίτλο «Θα υποδεχθούν πυρηνικά όπλα η Σούδα και ο Άραξος;», όπου υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων:

«Σαφώς και υφίστανται κίνδυνοι από την ‘’επαναπυρηνικοποίηση’’ της Ελλάδας. Οι στρατιωτικές βάσεις της χώρας μας ωστόσο, οι οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, προστατεύονται από μια πυκνή και πολυεπίπεδη αντιαεροπορική ομπρέλα, η οποία δεν έχει εισέτι τεθεί σε αμφισβήτηση παρά την ανάπτυξη ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Συρία. Αυτό συνεπάγεται πως το αυξημένο ρίσκο από την ύπαρξη πυρηνικών όπλων επί ελληνικού εδάφους θα είναι διαχειρίσιμο, ενώ οι σύμμαχοί μας θα έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική αεράμυνα.

Η βάση του Αράξου, στην οποία είχαν ‘’φιλοξενηθεί’’ αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του νατοϊκού καταμερισμού βαρών (burden sharing) κατά την περίοδο 1978-2001, διαθέτει ήδη την απαιτούμενη υποδομή για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις στη Σούδα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρότατη παρουσία, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στρατηγικά βομβαρδιστικά (τύπου B2 Spirit), όπως και πυρηνικά υποβρύχια».

Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν λογικό και καλό να γίνει η Ελλάδα και πυρηνικό πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Προστίθενται ακόμα περισσότεροι λόγοι για να αντισταθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, οι αντιπολεμικές δυνάμεις και η μαχόμενη Αριστερά στις νέες συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία που μετατρέπουν την Ελλάδα σε συμμέτοχο επιθετικών σχεδιασμών και πεδίο βολής φτηνό ασκήσεων, επεμβάσεων και αντιποίνων, με τους εργαζόμενους πάντα να πληρώνουν.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή