Σήμερα: 12/04/2021
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:19

Panama Papers: Διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους ιδρυτές της Mossack Fonseca

Γράφτηκε από τον

327338-205790g-panama_papers_01.jpg

Διεθνή εντάλματα σύλληψης των ιδρυτών της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, πρωταγωνίστριας του σκανδάλου φοροδιαφυγής των Panama Papers, εξέδωσαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές. 

Σύμφωνα με τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, οι δύο δικηγόροι, Γιούργκεν Μοσάκ και Ραμόν Φονσέκα, οι οποίοι κατηγορούνται για διευκόλυνση φοροδιαφυγής πελατών τους, σύσταση και συμμορία, θα συλληφθούν εάν εισέλθουν στην ΕΕ.

Οι δύο δικηγόροι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Παναμά και διαθέτουν παναμαϊκά διαβατήρια. Στο μεταξύ, ο Παναμάς δεν εκδίδει υπηκόους του σε άλλα κράτη. 

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα οι γερμανικές διωκτικές αρχές εικάζουν ότι ο Γ. Μοσάκ, που έχει οικογένεια στη Γερμανία, θα παραδοθεί με στόχο μειωμένη ποινή αλλά και για να αποφύγει ανάλογη δίωξη στις ΗΠΑ. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των Panama Papers ξέσπασε την 3η Απριλίου 2016, μετά τη διαρροή 11,5 εκατ. ψηφιακών αρχείων της εταιρείας Mossack Fonseca που αναλύθηκαν από την ένωση ερευνητών και δημοσιογράφων ICIJ.

Το σκάνδαλο των Panama Papers είχε προκαλέσει πάταγο σε όλο τον πλανήτη αφού τέραστια ονόματα από όλους τους χώρους (πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακόμη και αθλητές) εμπλέκονταν σε αυτό. Μεταξύ άλλων είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον.

Το σκάνδαλο των Panama Papers αφορά ένα γιγάντιο σύστημα φοροαποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω εταιρειών βιτρίνας με την εμπλοκή και τραπεζών που βοηθούσαν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν. Η εταιρεία Mossack Fonseca ανακοίνωσε το 2018 την αναστολή των δραστηριοτήτων της.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή