Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 08:57

Φοβούνται για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπομένουν

Γράφτηκε από τον

tilergasia_0.jpg

Χριστίνα Κοψίνη

Μπορεί να θεωρούν την πανδημία ως αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αλλά ο δείκτης απαισιοδοξίας καταγράφει μικρή αύξηση, μόλις 2%.

Στον βαθμό που οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν πραγματικές τάσεις, τότε από την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί μεν να θεωρούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (73%) ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να μεταβάλει πολύ προς τα πάνω τον δείκτη απαισιοδοξίας που καταγράφεται αυξημένος μόνο κατά 2% έναντι της αντίστοιχης έρευνας του Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ, από την έρευνά της καταγράφονται οι εξής τάσεις:

■ Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

■ Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας ως προς μια σειρά παραμέτρων:

● Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του

● Το 61% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του

● Το 60% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του

● Το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και

● Το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτήν του Ιουνίου του 2020.

Συγκεκριμένα:

● Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας μετά την πανδημία

● Το 20% των εργαζομένων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

● Ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση: 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%

● Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο)

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.500 ενηλίκων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις.

Ηδη από τον Ιούνιο είχε επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ανάδειξη των θετικών και των “γκρίζων” περιοχών της. Τρεις μήνες μετά, έχουμε πλέον τη σαφή αποτύπωση αυτών των προβληματισμών και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική» καταλήγει η ΓΣΣΕ.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας αύριο οι συνταξιούχοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.00 π.μ. πραγματοποιούν αύριο οι περίπου 300 συνταξιουχικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα της Συντονιστικής Επιτροπής προτάσσοντας τα εξής αιτήματα:

■ Δημιουργία υποδομών με δημόσιους οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης.

■ Πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.

■ Πρόσληψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

■ Απόδοση, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), που αφορούν όχι μόνο τις κύριες, αλλά και τις επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

■ Ακύρωση κάθε προσπάθειας για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης.

■ Ανακεφαλαιοποίηση χωρίς καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ταυτοχρόνως, με δυο διαδοχικές ανακοινώσεις που εξέδωσε το Συντονιστικό των συνταξιούχων ασκεί έντονη κριτική τόσο προς νομικούς όσο και προς εκπροσώπους των ΜΜΕ που φέρονται να καλούν τους συνταξιούχους προς νέες μαζικές αγωγές, ενώ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από μερίδα των ΜΜΕ και στρέφονται με σοβαρές κατηγορίες κατά του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

«Είναι τραγελαφικό ότι πολλές φορές ορισμένοι δημοσιογράφοι ή παρουσιαστές αυτών των εκπομπών μοιράζουν αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους με περισσότερο ζήλο από τους υπουργούς. Αντί να δώσουν αναδρομικά για τις επικουρικές 40 μηνών έδωσαν μόνο για 9 μήνες και αυτό θεωρείται αύξηση. Αντί να δοθούν οι συντάξεις που καθυστερούν 3-4 χρόνια, θεωρούν αύξηση τα χρήματα των συνταξιούχων που δίνουν στις προσωρινές. Ελεος, κύριοι!» αναφέρουν χαρακτηριστικά απευθυνόμενοι στα ΜΜΕ.

«Σε αυτές τις εκπομπές καλούνται υπουργοί, νομικοί, “ειδικοί” και εκπρόσωποι μιας μεμονωμένης οργάνωσης που καμιά σχέση δεν έχει με το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων βαπτιζόμενη ως τέτοια, το λεγόμενο “Δίκτυο των Συνταξιούχων”, ένα δίκτυο ορισμένων νομικών γραφείων που τους εξασφαλίζει πελατεία, αποσιωπώντας και πνίγοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων από τις μεγάλες περικοπές και τον σφαγιασμό που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια» αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις των Συνταξιούχων, προσθέτοντας ότι οι αγωγές και τα δικαστήρια για τους συνταξιούχους «δεν οδηγούν πουθενά, αφού τελικά τις αποφάσεις για την εφαρμογή τους τις παίρνουν οι κυβερνήσεις και μόνο μια χούφτα νομικά γραφεία ωφελούνται».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή