Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 06:18

Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης

Γράφτηκε από τον

blackrock.jpg

Μπάμπης Μιχάλης

Πενήντα οκτώ ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να ακυρώσει σύμβαση με την BlackRock που προσελήφθη ως... περιβαλλοντικός σύμβουλος, ενώ κατέχει και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πετρελαϊκών εταιρειών ύψους 87 δισ. δολ. ● Επιλέχτηκε γιατί έκανε τη φτηνότερη προσφορά, λέει η Κομισιόν.

«Στη σέντρα» έβγαλαν την Κομισιόν 58 ευρωβουλευτές ζητώντας την ακύρωση αμφιλεγόμενης σύμβασης που κέρδισε πριν από λίγους μήνες η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του κόσμου BlackRock από το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε.

Με ανοιχτή επιστολή τους οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η εν λόγω σύμβαση -παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Επιτροπή για την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στο καθεστώς εποπτείας των τραπεζών- εγείρει καραμπινάτο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Ως μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του πλανήτη, η ΒlackRock φροντίζει για τα συμφέροντα των οκτώ μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου, ενώ κατέχει μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ορυκτών καυσίμων που συνολικά ξεπερνούν τα 87 δισ. δολάρια.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη ότι η BlackRock, μαζί με άλλες πολυεθνικές όπως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Shell και BP, ασκεί πιέσεις προκειμένου να μεγαλώσει το μέγεθος των αγορών εμπορίας ρύπων με στόχο να υπάρξουν ακόμη περισσότερες πιστώσεις και να συνεχίσουν να ρυπαίνουν όσο θέλουν, και μάλιστα νόμιμα. Είναι δύσκολο, διαμηνύουν, να μη θεωρηθεί αυτή η σύμβαση κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων, αφού η BlackRock θα πρέπει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πελατών της και να συμβουλεύσει από την άλλη πλευρά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους. Είναι δηλαδή σαν η Επιτροπή να προσέλαβε τον λύκο για... σύμβουλο στάνης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει τους λόγους αυτής της επιλογής αλλά και να προχωρήσει σε νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών με πραγματική διαφάνεια και με δέσμευση αποκλεισμού των οιωνδήποτε αντικρουόμενων συμφερόντων.

Σύγκρουση συμφερόντων

Η Κομισιόν από την πλευρά της απέρριψε κάθε πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι η BlackRock επιλέχθηκε ως σύμβουλος γιατί κατέθεσε τη... φτηνότερη προσφορά. Στις ενστάσεις των ευρωβουλευτών, η Επιτροπή απάντησε ότι σχεδιάζεται ένας «φυσικός διαχωρισμός» που θα ξεχωρίζει τις δραστηριότητες της BlackRock και ότι εναπόκειται στην ίδια την εταιρεία να ενημερώνει την Κομισιόν για «οποιαδήποτε κατάσταση που ενδέχεται να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων»... Και βέβαια, δεν έπεισε.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή