Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 08:27

Φτώχεια στη Γαλλία

Γράφτηκε από τον

krisi_gallia.jpg

Μπάμπης Μιχάλης

Ο αριθμός των πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτοξεύτηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2020 στα 9,3 εκατομμύρια ή το 15% του πληθυσμού.

Δραματική άνοδο σημειώνει η φτώχεια στη Γαλλία μετά το χτύπημα του κορονοϊού καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Μακρόν αποδείχθηκαν λίγα. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Φτώχειας 2020 που συνέταξε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό της ανθρωπιστικής οργάνωσης Secours Populaire, οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στη φτώχεια ή κινδυνεύουν από αυτήν εκτοξεύτηκαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους στα 9,3 εκατομμύρια ή το 15% του πληθυσμού.

Ενας στους τρεις Γάλλους μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται. Την απώλεια αυτή δεν υπέστησαν μόνον όσοι λόγω της πανδημίας και καραντίνας έχασαν τη δουλειά τους αλλά και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα περίπου οι μισοί από αυτούς που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται συνέχισαν να εργάζονται. Αρκετοί εξ αυτών, όπως επισημαίνει η Secours Populaire, εξαναγκάστηκαν σε μερική απασχόληση χωρίς η εταιρεία τους να καλύψει τη διαφορά στις αποδοχές τους. 

Η οικονομική στενότητα υποχρέωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε περικοπές των δαπανών τους. «Ανέβαλαν επισκέψεις σε οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, ανέβαλαν αιματολογικές εξετάσεις, ενώ αρκετοί περιόρισαν και το φαγητό. Ενας στους 4 Γάλλους σύμφωνα με το Βαρόμετρο περιόρισε την ποσότητα τροφής στο πιάτο του ή παρέλειψε γεύματα.

Το 38% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα φέρνει βόλτα μόνον ώς το τέλος του μήνα και ότι οι λογαριασμοί του στην τράπεζα είναι μονίμως στο «κόκκινο». Το 33% δήλωσε ότι το εισόδημά του αρκεί μόνο για τα βασικά, ενώ το 18% ότι δεν αρκεί ούτε καν γι’ αυτά. Διόλου τυχαία το 57% του πληθυσμού ζει πλέον με τον φόβο διολίσθησης στη φτώχεια.

Πικρή διαπίστωση όλων είναι ότι ο κατώτατος μισθός των 1.219 ευρώ δεν προφυλάσσει τους εργαζομένους από τη φτώχεια. Η κυβέρνηση Μακρόν, πιστή στα νεοφιλελεύθερα οικονομικά της ιδεώδη, δεν φαίνεται διατεθειμένη όμως να πράξει ουσιαστικό κάτι επ’ αυτού.

Αντίθετα, το γειτονικό ελβετικό καντόνι της Γενεύης, που είδε την οικονομία του να βάλλεται αγρίως από την πανδημία (καθώς εξαρτάται από τον τουρισμό και τους επισκέπτες επιχειρηματίες), ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Οι 500 χιλιάδες ψηφοφόροι του υπερψήφισαν (με 58%) την πρόταση των τοπικών συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 4.086 ελβετικά φράγκα ή 3.727 ευρώ που είναι ο υψηλότερος στον κόσμο και υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου γαλλικού. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γενεύη είχε απορριφθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 2011 και 2014.

Οι αυξανόμενες ουρές έξω από τις τράπεζες τροφίμων άλλαξαν όμως τη στάση των ψηφοφόρων. Ο Covid φανέρωσε ότι ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ελβετικού πληθυσμού δεν μπορεί να ζήσει στη χώρα των τραπεζών και την πανάκριβη Γενεύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 300 χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται στη Γενεύη ζουν στη Γαλλία και καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή