ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Σχεδόν 6 δισ. ευρώ το «ματωμένο» πλεόνασμα τον Οκτώβριο
Γράφτηκε από τον Π.Ε.Ν.Ε.Ν.
Σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ φτάνει το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα για το 10μηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Συγκεκριμένα έφτασε τα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1,666 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες εξακολουθούν να μειώνονται καθώς παρουσιάζουν υστέρηση κατά 2,152 δισ. ευρώ.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα αυτά, που γονατίζουν το λαό. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται αυξημένο κατά τι στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Η κυβέρνηση διαρρέει πως τις επόμενες μέρες θα αποφασισθεί το ποσό-ψίχουλα που θα μοιράσει σαν "κοινωνικό μέρισμα", φροντίζοντας να κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου θα πάει στη ΔΕΗ και για επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις.
πηγη: 902.gr
- Τελευταια
- Δημοφιλή
