Σήμερα: 21/07/2024
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 12:40

Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος λόγω κόστους

Γράφτηκε από τον

xrimata-computer-1020.jpg.webp

Οι Έλληνες καταναλωτές κόβουν από παντού, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης και για να εξασφαλίσουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Οι διακοπές είναι το πρώτο από αυτά.

Τις συνέπειες της ακρίβειας ακόμη και όσον αφορά τις ολιγοήμερες διακοπές των Ελλήνων αναδεικνύει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές, εξαιτίας της ακρίβειας εν γένει, που έχει περιορίσει το εισόδημά του, αλλά και του αυξημένου κόστους ζωής που τους αναγκάζουν να κάνουν περικοπές από παντού.

 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν στην πλειονότητά τους ότι δεν θα κάνουν διακοπές και όσοι κάνουν, θα είναι πιο περιορισμένες και με μειωμένες δαπάνες.

Ειδικότερα:

1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024
1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες.
6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι
4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).

ielka-diakopes-1.png.webp

Πηγή: ΙΕΛΚΑ

Κόβουν από παντού

Οι Έλληνες έχουν υποχρεωθεί να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες για να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής, ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως δήλωσαν στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι Έλληνες κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. 

Συγκεκριμένα:

  • Το 71% (έναντι 75% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α.
  • Το 55% (έναντι 54% το 2023) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
  • Το 49% (έναντι 48% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
  • Το 42% (έναντι 49% το 2024) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.
  • Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.
  • Το 27% (έναντι 32% το 2024) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.
  • Το 16% (έναντι 17% το 2024) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του.
  • Μόλις 3% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή: efsyn.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή