Σήμερα: 22/03/2023
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 09:43

Morgan Stanley: Στο 4% βλέπει πλέον τα επιτόκια της ΕΚΤ λόγω δομικού πληθωρισμού

Γράφτηκε από τον

322135c36975430d8e4f8feb81980e58.jpg

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4%, επισημαίνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός πιθανώς θα κορυφωθεί αργότερα και είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει πλέον ότι το λεγόμενο τελικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας θα διαμορφωθεί στο 4% από το 3,25% που εκτιμούσε προηγουμένως.

 

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) σε καθεμία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, ενώ στη συνέχεια θα μειώσει ρυθμό με αυξήσεις της τάξεως των 25 μ.β. (0,25%).

 

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 2,5%, έπειτα από σειρά αυξήσεων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του -0,5% όπου βρισκόταν τον Ιούλιο.

Σήμερα άλλωστε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Πιερ Βουνς εκτίμησε ότι οι προβλέψεις της αγοράς για ευρωπαϊκά επιτόκια στο 4% πιθανώς να αποδειχθούν σωστές, επισημαίνοντας και αυτός τον λεγόμενο δομικό ή υποκείμενο πληθωρισμό.

Το μέτρο δηλαδή των τιμών καταναλωτή που αφαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της eurostat χτες έδειξαν οριακή επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, αλλά τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό να σημειώνει νέο ρεκόρ στο 5,6% από το 5,3% του Ιανουαρίου.

"Η κορύφωση του δομικού πληθωρισμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο συνιστά καταλύτη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες", ανέφεραν στο σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Morgan Stanely, με επικεφαλής τον Jens Eisenschmidt.

"Η νέα μας εκτίμηση για τον πληθωρισμό βλέπει την ΕΚΤ να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση του δομικού μέτρου στη συνεδρίαση του Μαΐου", προσθέτουν.

Στο ίδιο κλίμα οι οικονομολόγοι της Barclays σε δικό τους σημείωμα ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν πλέον αυξήσεις 50 μ.β. στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο και τον Μάιο και 25 μ.β. σε εκείνες τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Παρομοίως, η JP Morgan την τρέχουσα εβδομάδα είχε αυξήσει τη δική της πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,75% από 3,5% προηγουμένως.

πηγη: capital.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή