Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 08:20

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όμως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

Γράφτηκε από τον

axtsioglou-regling-1.jpg

Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, «παρόλο που είναι μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε, παραμένει βιώσιμο ακόμη και μετά την κρίση της πανδημίας».

Το παραπάνω υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθησυχάζοντας τους Έλληνες αξιωματούχους όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το Μαξίμου, σημειώνοντας πως αν και υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι, «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διατηρήσει το κόστος δανεισμού -και συγκεκριμένα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων- σε χαμηλό επίπεδο».

Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.

Συγκεκριμένα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, οι οποίοι επηρεάζουν θετικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

  • Ο πρώτος, αφορά την πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2019 πριν ξεσπάσει η κρίση.
  • Ο δεύτερος, αφορά τη δομή του ελληνικού χρέους μετά την αναδιάρθρωση του, καθώς σχεδόν το μισό από αυτό (55%) αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια πολύ μακράς διάρκειας που έχει χορηγήσει ο ESM.
  • O τρίτος λόγος συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει στην περιόδο της κρίσης, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε πρόσφατα στην Ε.Ε. Πρόσθεσε πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Μιλώντας την ίδια εκδήλωση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους εν πολλοίς οφείλεται σε αποφάσεις του παρελθόντος και συγκεκριμένα στην απόφαση του Eurogroup του 2018, καθώς και στο ταμειακό «μαξιλάρι» που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την άνοιξη του 2022 όταν η ΕΚΤ αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) το οποίο κατά γενική ομολογία συνέβαλε στην μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι απαιτείται ολιστικό σχέδιο για τη διασφάλιση ποιοτικής ανάπτυξης. Επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε δεν αποσκοπεί στην ποιότητα και δεν «θεραπεύει τις πληγές» που προκάλεσε στο σώμα της οικονομίας και της κοινωνίας η πανδημία. Τέλος, υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση «αφήνει απέξω» την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ένας... Γολγοθάς μεταρρυθμίσεων και βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκινά για την Ελλάδα προκειμένου να φθάσει σε μηδενικά ελλείμματα τον επόμενο χρόνο, καθώς με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022 θα υπάρξει πρωτογενής δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 12 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα από το -7,2% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο -0,3% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς μέτρα εξοικονόμησης πόρων.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή