Σήμερα: 12/04/2021
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 11:30

Ανιση διεθνής ανάκαμψη

Γράφτηκε από τον

ekt.jpg

Μπάμπης Μιχάλης

Ενώ η Κίνα έκλεισε το 2020 με αύξηση του ΑΕΠ 2,3% και στις ΗΠΑ το πακέτο Μπάιντεν αναμένεται να τονώσει με ζεστό χρήμα τουλάχιστον 1 τρισ. τη ζήτηση, η ευρωζώνη ασθμαίνει και ουδείς πιστεύει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξή της.

Ενώ η κινεζική οικονομία ξαναμπαίνει στον διάδρομο της απογείωσης και η επιστροφή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ γεννά ελπίδες, η Ευρώπη δείχνει βαθιά εγκλωβισμένη σε πολιτικές που δεν αποδίδουν πλέον και παρωχημένους κανόνες αποτελώντας το μεγάλο ερωτηματικό.

Μια νέα δημοσκόπηση του Reuters, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 80 οικονομολόγων και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ξεκάθαρα ότι το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο δεν φτάνει για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα προσεγγίσει στο τρέχον τρίμηνο μόλις το 0,6%, περίπου το μισό από το 1,1% που προέβλεπαν πριν από ένα μήνα.

Επτά στους δέκα εξ αυτών συμφωνούν μάλιστα ότι τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ -αύξηση των αγορών τίτλων κατά μισό τρισ. στο 1,85 τρισ. ευρώ και επέκταση του προγράμματος για 9 μήνες- θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στην οικονομία. Υπογραμμίζουν ότι τα επιτόκια, που είναι ήδη πολύ χαμηλά, και η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορούν πια να επηρεάσουν τις επενδύσεις ή την κατανάλωση.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει την οικονομία σημαντικά αυτή τη στιγμή», δήλωσαν χαρακτηριστικά κάποιοι εξ αυτών κουνώντας επί της ουσίας την κουδούνα προς τις κυβερνήσεις και τους λοιπούς φορείς χάραξης της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εναποθέτουν πολλά στο Ταμείο Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι αλλά η υλοποίησή του βαδίζει με απελπιστικά αργό ρυθμό.

Είναι προφανές ότι η επιτάχυνση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και απεγκλωβισμό από το στείρο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που κυριάρχησε στην Ευρώπη από την εποχή Σόιμπλε. Κάτι τέτοιο ωστόσο ουδόλως φαίνεται ορατό για την ώρα. Λόγω πανδημίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απαλλαγεί προσωρινά από την τήρηση των αυστηρών ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας για ελλείμματα και χρέος.

Τα «γεράκια» της Ε.Ε. όμως δεν τα ξεχνούν. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έστειλε μήνυμα χθες πως το πάρτι δεν θα κρατήσει για πάντα, δηλώνοντας ότι η συνέχεια αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας θα εξαρτηθεί από την αποτίμηση των οικονομικών εξελίξεων την άνοιξη.

Προειδοποίηση

Η δήλωση ισοδυναμεί με προειδοποίηση προς όσες κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τα ταμεία τους υπερβολικά και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις των περισσότερων οικονομολόγων, τις οποίες ασπάστηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο προεδρεύων της Ε.Ε. γι’ αυτό το εξάμηνο, Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, για αποφυγή μιας γρήγορης επιστροφής στους κανόνες του Συμφώνου και πριν η οικονομία της ευρωζώνης επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται, αντίθετα, να φυσάει διαφορετικός άνεμος με την εκλογή Μπάιντεν. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κορονοπακέτα της κυβέρνησης Τραμπ -που σε ένα μεγάλο μέρος τους διοχετεύτηκαν προς φίλιες μεγάλες επιχειρήσεις που δεν καίγονταν από έλλειψη κεφαλαίων- αλλά και με τις παρεμβάσεις χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed που απήλαυσαν κυρίως οι τράπεζες και το χρηματιστικό κεφάλαιο, το πακέτο τόνωσης που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει ζεστό χρήμα προς αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και εκτιμάται ότι θα το ξοδέψουν άμεσα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, τονώνοντας τη ζήτηση και πυροδοτώντας πιθανότατα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Περίπου ένα τρισ. δολάρια από το πακέτο θα διατεθεί αποκλειστικά στα νοικοκυριά υπό μορφή επιταγών και επιδομάτων για την ενίσχυση των ανέργων, τη στέγαση, τη σίτιση, τη συνέχεια των σπουδών. Με το πακέτο επιδιώκεται αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου παρέχοντας ακόμα περισσότερο χρήμα στους μεροκαματιάρηδες ενώ προβλέπεται και χορήγηση περίπου 300 δισ. δολαρίων προς τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις για να πληρώσουν δασκάλους, γιατρούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, δημόσιους υπαλλήλους και να χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες τους.

Οι επιλογές αυτές, αν μη τι άλλο, υποδεικνύουν μια στροφή της δημοσιονομικής παρέμβασης και επικέντρωση των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την κατανάλωση και τη ζήτηση. Η απόδοσή τους σε όρους ανάπτυξης ίσως αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη για πολλά οικονομικά επιτελεία.

Την ίδια στιγμή η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που ξέφυγε το 2020 από την ύφεση παρ’ ότι ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε από τον κορονοϊό. Επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 6,5% στο δ’ τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατάφερε να τρέξει συνολικά το 2020 με 2,3%. Η επίδοση οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στην ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής η οποία μόνο τον Δεκέμβριο κατέγραψε άνοδο 7,3%.

πηγη; efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή