Σήμερα: 15/04/2021
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 10:00

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020 Νέα ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Γράφτηκε από τον

ypoyrgeio_oikonomikon-123.jpg

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου εκτίναξαν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφάνισε έλλειμμα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτόξευσε το έλλειμμα στα 18,25 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 60, 38 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. πέρυσι). Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν στο 11μηνο στα 8,4 δισ. ευρώ (από 3,17 δισ. στο περσινό 11μηνο), κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων υποχώρησε στα 39,1 δισ. (από 45,9 δισ. πέρυσι). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 5,6%.

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο διαχείρισης του κρατικού χρέους προανήγγειλε μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δόσεων στην πλευρά του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί το χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή