Σήμερα: 12/04/2021
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 12:04

Απεργία σε 6 κέντρα της Amazon στη Γερμανία

Γράφτηκε από τον

amazon.jpg

Περίπου 1.700 εργαζόμενοι και το συνδικάτο Verdi μπλοκάρουν μέχρι παραμονές Χριστουγέννων τις παραδόσεις, απαιτώντας από την πολυεθνική να σεβαστεί τις συλλογικές συμβάσεις.

Σε απεργία βρίσκονται από χθες μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων οι περίπου 1.700 εργαζόμενοι σε έξι κέντρα logistics της Amazon στη Γερμανία, με πρωτοβουλία του παγγερμανικού συνδικάτου Verdi, το οποίο καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στο κρατίδιο της Εσης παίρνουν μέρος στην απεργία περίπου 500 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 800 συμμετέχουν σε δύο κέντρα της πολυεθνικής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο τους ζητούν από την Amazon να αναγνωρίσει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις στη Γερμανία. Το συνδικάτο Verdi σημειώνει ότι το λοκντάουν που επιβλήθηκε στο λιανεμπόριο και στη Γερμανία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω Amazon και άλλων πλατφορμών και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους της πολυεθνικής πάνω από τα όρια της αντοχής τους, παρ’ ότι αμείβονται με μισθούς κατώτερους από αυτούς των συναδέλφων τους στο λιανεμπόριο και τις μεταφορές.

Η Amazon αντιτείνει ότι δίνει καλούς μισθούς εκτός πλαισίου παραδοσιακής συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ υποστηρίζει ότι η απεργία δεν θα έχει αντίκτυπο στις παραδόσεις των παραγγελιών στους πελάτες μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων εργάζονται κανονικά. Πάντως, σε αντιδιαστολή με την «καλή φήμη» της, που συστηματικά προβάλλει η Amazon, στη Γερμανία αποκαλείται συχνά «η πιο κακοπληρώτρια εταιρεία στον κόσμο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, η Amazon έκλεισε μέχρι τις 26 του μήνα την εγκατάστασή της για προληπτικούς λόγους έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων. Η εταιρεία ωστόσο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των υπαλλήλων που έχουν προσβληθεί. Τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 19.000 υπάλληλοι στις ΗΠΑ, το 1,44% του συνόλου, προσβλήθηκαν από κορονοϊό, προκαλώντας ισχυρές επικρίσεις από βουλευτές και συνδικάτα ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει σε 50.000 τον αριθμό των εργαζομένων της στις ΗΠΑ που θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή