Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 09:27

Reuters: Η Ε.Ε. ετοιμάζεται για εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας με το Λονδίνο

Γράφτηκε από τον

brussels-brexit-0.jpg

Μπορεί όλοι να διατυμπανίζουν ότι το χάσμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας είναι μεγάλο, ωστόσο τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι 27 ενημερώθηκαν σήμερα να αρχίσουν να ετοιμάζονται για την εφαρμογή σύμβασης.

Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε άρση του αδιεξόδου, ελάχιστες ημέρες πριν από το τέλος της διορίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει και η μεταβατική περίοδος που ορίστηκε με τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας.

«Φαίνεται ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά», φέρεται να δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. «Μπορεί να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο». Εξήγησε δε ότι το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει της προετοιμασίες ώστε να επιτραπεί «προσωρινή εφαρμογή» ή «κατ' επείγουσα εφαρμογή» συμφωνίας.

Το Λονδίνο, πάντως, ακόμα επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν «πολύ δύσκολες» και σύμφωνα με μέλη της βρετανικής κυβέρνησης «δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος», ειδικά στο ζήτημα της αλιείας. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μιχάλ Μάρτιν, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία» γιατί διαφορετικά το «σοκ θα είναι τεράστιο».

Σήμερα πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία και αναμένεται να μιλήσουν ξανά..

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, αν σήμερα τελικά υπάρξει άρση αδιεξόδου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν πάνω στο κείμενο της συμφωνίας αύριο, τα Χριστούγεννα και την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή