Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 13:17

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει το άγχος

Γράφτηκε από τον

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, διαπίστωσε ότι «μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες κατά 75 τοις εκατό».

2022-11-22_151857.png

Το αλάτι είναι βασική ανάγκη κατά το μαγείρεμα. Προσθέτει γεύση δίνοντας στο πιάτο τη νοστιμιά που του αξίζει. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολικές ποσότητες, αυτή η αλμυρή απόλαυση μπορεί από σύμμαχος να γίνει εχθρός και να καταστρέψει εντελώς το πιάτο. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στην υγεία.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν, η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες είναι λιγότερο από έξι γραμμάρια την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε τακτικά περίπου εννέα. Αρκετές μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένους κινδύνους για την καρδιά και πολλά άλλα. Αυτά είναι γνωστά. Ήξερες όμως ότι μπορεί να είναι και ο λόγος για το άγχος σου; Ναι, καλά διάβασες.

pexels-monicore-2624397.jpg

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, διαπίστωσε ότι «μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες κατά 75 τοις εκατό». Αυτή η έρευνα διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

pexels-castorly-stock-3693297.jpg

Για τη μελέτη, τάισαν ένα σύνολο ποντικών (που γενικά καταναλώνουν τροφή με λίγο ή χωρίς καθόλου αλάτι) με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι «όχι μόνο αυξήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, αλλά η ορμονική απόκριση των ποντικών στο περιβαλλοντικό στρες ήταν διπλάσια από αυτή των ποντικών που είχαν κανονική διατροφή», έγραφε μια έκθεση στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο «οι οποίες ελέγχουν πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες».

Οι ειδικοί λένε ότι «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε εάν η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε άλλες αλλαγές συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα, σού προτείνουμε να συνεχίσεις να διατηρείς μια ισορροπημένη πρόσληψη αλατιού παρά το νεαρό της ηλικίας σου ή του γεγονότος πως μπορεί να είσαι σε άριστη σωματική κατάσταση.

Πηγή: onmed.gr

Πηγή: queen.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή