Σήμερα: 07/08/2022
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 06:49

Αυτή η συνήθεια κόβει έως και 2,5 χρόνια από τη ζωή μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Γράφτηκε από τον

2022-07-13_095104.jpg

Μία διατροφική συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι και η οποία φαινομενικά είναι «αθώα» μπορεί στην πραγματικότητα να κόβει χρόνια από τη ζωή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 500.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι προσέθεταν αλάτι στο φαγητό τους, σε κάθε γεύμα της ημέρας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός δεν αφορούσε μόνο τους ηλικιωμένους. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 40 ετών και άνω, τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 9 χρόνια κατά μέσον όρο. Επομένως, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορούσε ακόμα και τους 50ρηδες, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η προσθήκη άλατος στο πιάτο είναι μία πολύ συνηθισμένη διατροφική συμπεριφορά. Σχετίζεται άμεσα με την μακροχρόνια προτίμηση στις αλμυρές γεύσεις και αντιπροσωπεύει το 10-20% του άλατος που καθημερινά καταναλώνουμε.

Ταυτοχρόνως, «αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αξιολογήσει κανείς τη συσχέτιση ανάμεσα στο αλάτι και τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lu Qi, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Στην μελέτη τους, ο Dr. Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 501.379 Βρετανούς. Κατά την ένταξή τους στη μελέτη την περίοδο 2006-2010 είχαν αναφέρει αν προσθέτουν αλάτι στο πιάτο τους:

  • Ποτέ/σπανίως
  • Μερικές φορές
  • Συνήθως
  • Πάντοτε

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 40 έως 64 ετών. Έπειτα από εννέα χρόνια παρακολούθησης, οι 18.474 εξ αυτών είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τα ευρήματα

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι προσέθεταν αλάτι στο φαγητό τους «σπανίως/ποτέ», όσοι πάντοτε έβαζαν περισσότερο αλάτι είχαν κατά 28% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους.

Στον γενικό πληθυσμό, περίπου 3 στους 100 ενήλικες 40-69 ετών πεθαίνουν πρόωρα. Με την προσθήκη άλατος, η αναλογία αυτή γίνεται 4 στους 100, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στην ηλικία των 50 ετών, ένας άνδρας που πάντοτε βάζει έξτρα αλάτι στο φαγητό του μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 2,28 χρόνια από τη ζωή του. Αντίστοιχα, μια 50άρα γυναίκα με την ίδια συνήθεια μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 1,5 χρόνο ζωής.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί το πρόσθετο αλάτι στο πιάτο με την πρόωρη θνησιμότητα από κάθε αιτία», είπε ο Dr. Qi. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έστω και μέτρια μείωση στην κατανάλωση άλατος μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να περιορίσουν την προσθήκη άλατος στο φαγητό τους. Ή καλύτερα ακόμα, να την διακόψουν εντελώς».

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από το πρόσθετο αλάτι μείωνε λίγο η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, κατά τον Dr. Qi, διότι πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν άφθονο κάλιο. Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για υγιή αρτηριακή πίεση, το οποίο δρα προστατευτικά στην υγεία.

πηγη: iatropedia.gr

 
 
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή