Σήμερα: 28/01/2022
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 08:10

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ Κορονοϊός: Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα self τεστ

Γράφτηκε από τον

ap21126585350205.jpg

Αποτελούν μια από τις βασικές προφυλάξεις απέναντι στην covid-19. Αρκεί να ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, τα self test παραμένουν σίγουρα ένας χρήσιμος τρόπος για  να μετριάσεις τον κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν και ένα μέσο μη 100% ασφαλές.

Η Κάθριν Γου, μια δημοσιογράφος που καλύπτει από πρώτο χέρι την πανδημία, μίλησε στον Atlantic για το τι μπορούν -και τι δεν μπορούν- να μας πουν τα αποτελέσματα των self και rapid test. Και τα λόγια της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. ΜΕ ΤΑ SELF TEST ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ

“Οι γιατροί προτιμούν σχεδόν πάντα τα μοριακά τεστ, επειδή θέλουν να γνωρίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία αν το άτομο που έχουν απέναντί τους, έχει προσβληθεί απ’ τον ιό, έτσι ώστε να μπορούν να του χορηγήσουν και τη σωστή θεραπεία.

Αυτά τα τεστ είναι τόσο ακριβή στην ανίχνευση που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να εμπιστευτούν ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμά τους. Αντίθετα, με τα rapid test, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι είναι και 100% αληθινό.

2. ΤΑ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

“Πολλά από τα test που χρησιμοποιούμε τώρα στο σπίτι σχεδιάστηκαν αρχικά με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να διαγνώσουν τον ιό σε άτομα που αισθάνονται ήδη άρρωστα και ψάχνουν για γρήγορες απαντήσεις. Στη συνέχεια, βέβαια, πήραν το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων για να χρησιμοποιηθούν ευρέως. Γενικά πάντως, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ακριβή αμέσως μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων”.

3. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΚΡΙΒΗ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ

“Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα όταν δεν έχεις συμπτώματα και δεν ξέρεις αν έχεις εκτεθεί στον ιό -για παράδειγμα, όταν επιλέγεις να κάνει ένα rapid test γιατί θέλεις να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, προτού επισκεφτείς τον παππού σου.

Τα rapid test δεν είναι τόσο καλά όσο αυτά που γίνονται στο εργαστήριο, όταν ο ιός ακόμη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Για να το ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε τεστ επανειλημμένα. Έτσι, αν δεν εντοπίσετε τον ιό τη Δευτέρα, τότε ίσως να τον εντοπίσετε την Τρίτη”.

4. ΤΑ SELF TEST ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ

“Ασφαλώς και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την αξία όλων των γρήγορων τεστ. Με τόσα πολλά κρούσματα που έχουμε, αν όλοι οι άνθρωποι τρέξουν στα εργαστήρια, τότε είναι πολύ πιθανό αυτά να γονατίσουν. Άλλωστε μπορεί για κάποιους ανθρώπους να μην είναι και πρακτική ως επιλογή το μοριακό τεστ.

Ωστόσο, αν οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους τεστ, καλό είναι να τα κάνουν καθημερινά, γιατί από μέρα σε μέρα το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει δραματικά”.

5. ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Τι εννοούμε: τα τεστ δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Το λεπτό που θα μπει το στυλεό στη μύτη σας, αυτό το λεπτό είναι που θα δώσει και το αποτέλεσμα. Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί εξαιρετικά γρήγορα -ειδικά αν μιλάμε για μια παραλλαγή όπως η Όμικρον ή η Δέλτα-, τότε ένα άτομο μπορεί να είναι αρνητικό το πρωί και μέχρι το ίδιο βράδυ να είναι θετικό”.

6. Η ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ

“Εξακολουθούμε να μελετούμε πόσο γρήγορα αυτή η παραλλαγή εξαπλώνεται τόσο σε μεμονωμένους ανθρώπους όσο και μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Με βάση πάντως όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται να κινείται εξαιρετικά γρήγορα και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξελιχθούν από μη μολυσματικοί σε υπερβολικά μολυσματικοί, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Και αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε αυτό συνεπάγεται ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ λήγουν στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από όσο ξέραμε μέχρι σήμερα”.

πηγη: news247.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή