Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 10:18

Πώς να μην πάρεις κιλά στις γιορτές

Γράφτηκε από τον

kila-giortes_1.jpg

Τα tips ενός διατροφολόγου για να φας σαν άνθρωπος στις γιορτές, χωρίς στερήσεις, αλλά και χωρίς κραιπάλες.

Από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μέχρι τα εορταστικά καλέσματα και τραπεζώματα και το αλκοόλ που ρέει άφθονο. Οι πειρασμοί τις ημέρες και τις νύχτες των γιορτών είναι πολλοί, αλλάζουν τις διατροφικές σου συνήθειες και απειλούν ευθέως την καλή σωματική κατάσταση που με τόσο κόπο και ιδρώτα προσπαθείς εδώ και καιρό να αποκτήσεις.

Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και την ανάπαυλα από τη γυμναστική, λόγω των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι είναι απλά πανεύκολο να πάρεις κιλά, από λίγα έως αρκετά.

Όσο αναπόφευκτο και αν μοιάζει το να παχύνεις μες στις γιορτές και ο καινούργιος χρόνος να σε βρει να πασχίζεις για να ρίξεις τον δείκτη της ζυγαριάς, τόσο εφικτό είναι να διατηρηθείς στο βάρος σου και μάλιστα, χωρίς στερήσεις. Αρκεί να γνωρίζεις πώς θα κινηθείς έξυπνα στα λουκούλλεια γεύματα που έρχονται προσεχώς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διατροφολόγο Giuliano Ubezio, υπάρχουν τρόποι να φας σαν άνθρωπος κατά την εορταστική περίοδο και να το απολαύσεις κρατώντας μακριά όχι μόνο τα ενοχικά συναισθήματα, αλλά και τα περιττά κιλά που παραμονεύουν.

Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές του, όπως τις αποκάλυψε μιλώντας στο ιταλικό GQ.

Μην παραλείπεις το πρωινό

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πάντα το πιο σημαντικό, ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. «Η παράλειψη του πρωινού σημαίνει ότι θα φτάσεις πιο πεινασμένος στο μεσημεριανό γεύμα και επομένως να φας πολύ περισσότερο από όσο θα έτρωγες κανονικά. Ακόμα χειρότερα, θα τσιμπολογάς πριν καθίσεις στο τραπέζι», αναφέρει ο Giuliano Ubezio.

Φάε από όλα

«Δεν έχει νόημα να προσπεράσεις το ορεκτικό ή το επιδόρπιο. Κινήσου χωρίς υπερβολές στο τραπέζι και φάε ό,τι τραβάει η όρεξή σου, αλλά σε μικρές ποσότητες. Μπορείς για παράδειγμα να φας δύο κουταλιές από το γλυκό για να ικανοποιήσεις τη λαιμαργία ή την ανάγκη σου για ζάχαρη και το υπόλοιπο να το αφήσεις».

Όχι όμως, μέχρι σκασμού

«Κακή συνήθεια, στην παγίδα της οποίας πέφτει η πλειοψηφία. Η υπερκατανάλωση τροφών προκαλεί εκτός από φούσκωμα, δυσφορία, καούρα και γενικότερα, κακή πέψη και αυξημένη όρεξη. Σε μαθαίνει δηλαδή να τρως περισσότερο για να φτάσεις στον κορεσμό».

Τη στιγμή που αισθανθείς λοιπόν ότι έχεις χορτάσει, αφήνεις κάτω το πιρούνι.

Τρώγε αργά

Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος προλαβαίνει να λάβει το σήμα ότι τρως και να το στείλει στο στομάχι ώστε μετά από μερικές μπουκιές να έρθει ο κορεσμός. Αντίθετα, όταν τρως γρήγορα, τρως πάντα περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ οι υπογλυκαιμίες είναι έντονες. Έχεις ξαφνικά έντονη ανάγκη για γλυκό.

Απόφυγε την κατανάλωση υδατανθράκων

«Αποφεύγοντας να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ψωμί/παξιμάδια/κριτσίνια έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για να μην πάρεις κιλά».

Προσοχή στο αλκοόλ

«Όπως δεν θα στερηθείς το φαγητό, δεν θα στερηθείς και το ποτό. Το θέμα άλλωστε δεν είναι να μη φας και να μην πιεις, αλλά να μην κάνεις υπερβολές, κατάχρηση. Γι’ αυτό, φυσικά και θα απολαύσεις το αγαπημένο σου ποτό/κρασί/μπίρα/cocktail, αλλά με μέτρο. Και μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό μες στην ημέρα».

Μην κάνεις νηστεία

«Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν έχουν να πάνε σε γεύμα/δείπνο είναι να μην τρώνε τίποτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της επόμενης. Το να μένεις όμως νηστικός έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και τον μεταβολισμό σου. Εννοείται ότι θα φας πολύ πιο πολύ απ’ ό,τι θα έτρωγες αν είχες γευματίσει κανονικά μέσα στις προηγούμενες ώρες».

Extra tip: Προσπάθησε όσο μπορείς να περπατάς. Εφόσον ο στόχος για τις γιορτές δεν είναι να πάρεις, αλλά -προς Θεού- ούτε και να χάσεις κιλά, βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητά σου. Αρκούν 20 με 30 λεπτά για να διατηρήσεις σταθερό το ισοζύγιο ενέργειας.

πηγη: oneman.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή