Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 08:14

Οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο

Γράφτηκε από τον

egkefalos-diatrofi.jpg

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό όργανο του σώματος, αφού αποτελεί του «κέντρο ελέγχου» που συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων οργάνων και συστημάτων.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να του παρέχουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύουμε από βλαβερές ουσίες που υπονομεύουν την υγεία του.

Αν και το αβοκάντο, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικές από τις κορυφαίες υπερτροφές για τον εγκέφαλο, αυτές που θα δείτε στην παρακάτω gallery δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς τον βλάπτουν σε βάθος χρόνου.

×

Τηγανητά: Δεν ανεβάζουν μόνο τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά είναι ιδιαιτέρως βλαβερά και για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτη στο έντυπο Journal of Nutritional Science, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανητών τροφών συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και μια γενικότερη επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

×

Λευκό ρύζι: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εναλλακτικά, συνιστάται να καταναλώνονται τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί.

×

Junk food: Πλούσιο σε θερμίδες αλλά φτωχό σε διατροφική αξία, το πρόχειρο φαγητό επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

×

Γλυκά: Επεξεργασμένα γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα και κρουασάν περιέχουν συχνά τα λεγόμενα τρανς λιπαρά (αναγράφονται στην ετικέτα ως υδρογονωμένα έλαια), τα οποία προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.

×

Φυτικά λάδια: Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι το κραμβέλαιο συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

×

Τόνος: Τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο, ένα μέταλλο τοξικό για τον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέονται με την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.

Πηγή: Healthline, Reader's Digest - onmed.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή