Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 10:45

Νέα δεδομένα για τα αίτια του ναυαγίου του Estonia που στοίχισε την ζωή σε 852 ανθρώπους!

Γράφτηκε από τον

nayageio_estonia.jpg

Ένας βράχος στον βυθό της θάλασσας μπορεί να δημιούργησε τις μέχρι πρότινος άγνωστες τρύπες στο κύτος του πλοίου Estonia, το οποίο βυθίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα το 1994 και στοίχησε την ζωή σε 852 ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη μετά από νέα εξέταση του ναυαγίου.

Το 1997, μια επίσημη έρευνα για τη χειρότερη θαλάσσια καταστροφή της Ευρώπης σε καιρό ειρήνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Estonia βυθίστηκε μετά από βλάβη στην πλώρη του και στην πλωριά ράμπα του, έχοντας σαν αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στους χώρους των οχημάτων του πλοίου.

Όμως, το 2020, μια ομάδα που γύριζε ντοκιμαντέρ βρήκε δύο άγνωστες τρύπες στο κύτος του πλοίου, που οδήγησαν σε νέες εικασίες στο γιατί το πλοίο βυθίστηκε, ωθώντας τη Σουηδία, την Εσθονία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν μια έρευνα για το ναυάγιο και τον βυθό γύρω από αυτό.

«Με βάση την έκθεση του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ζημιά στη δεξιά πλευρά του πλοίου να προκλήθηκε λόγω επαφής του με τον βυθό», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Jonas Backstrand, πρόεδρος της έρευνας και αναπληρωτής επικεφαλής της έρευνας ατυχήματος της Σουηδίας.

«Έχουμε κοιτάξει τώρα τον βυθό της θάλασσας και τι υπάρχει εκεί. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο και το πλοίο για να μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε».

Το Estonia, με 803 επιβάτες και 186 μέλη του πληρώματος, είχε αποπλεύσει από την πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν και κατευθυνόταν προς τη Στοκχόλμη υπό θυελλώδεις καιρικές συνθήκες όταν βυθίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Σεπτεμβρίου 1994.

Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν εγκλωβίστηκαν μέσα στο πλοίο. Το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 22 ναυτικά μίλια από το νησί Uto της Φινλανδίας σε λιγότερο από 85 μέτρα νερού.

Οι εικασίες για τα αίτια της βύθισης περιλαμβάνουν την σύγκρουση με υποβρύχιο και την έκρηξη μέσα στο πλοίο.

πηγη: e-nautilia.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή