Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 11:04

Ερωτήσεις στην Βουλή από το ΜΕΡΑ25 σχετικά με τις παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από τον

720_677072_d6e506640b-9cc06b4b515185a8.jpg

                                               

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «ΠΕΝΕΝ: Κρούσματα covid-19 στο πλήρωμα του Ε/Γ- Ο/Γ πλοίου ΚΥΔΩΝ της ANEK LINES»

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με Δελτίο Τύπου στις 12 Ιανουαρίου 2021 καταγγέλλει κρούσματα covid-19 στο πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ΚΥΔΨΝ της ANEKLINES και την ίδια στιγμή ζητά κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία τόσο της υγείας του πληρώματος όσο και των εργασιακών του δικαιωμάτων μετά και την αλλαγή σημαίας και την επικείμενη αντικατάσταση των Ελλήνων ναυτικών από χαμηλόμισθους Φιλιππινέζους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε υγειονομικό έλεγχο που έγινε προχθές στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΚΥΔΩΝ της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES πιστοποιήθηκαν 8 κρούσματα με covid-19 τα οποία είναι μέλη του πληρώματος του ανωτέρω πλοίου και τα οποία ελέγχθηκαν αφού παρουσίασαν σχετικά συμπτώματα. Στην συνέχεια θα ελεγχθούν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για τα οποία αναμένεται να έχουν βγει τα αποτελέσματα των τεστ τις επόμενες μέρες.

Το πλοίο είναι ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και εκτελεί την γραμμή ανάμεσα στα λιμάνια Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο και Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Καραϊβική.

Στο ίδιο πλοίο πριν 1,5 μήνα είχαν πάλι καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού και κατόπιν τούτου τέθηκε απαγορευτικό στην έξοδο του πληρώματος στα λιμάνια των δύο χωρών που αυτό προσεγγίζει αλλά την ίδια στιγμή επαναλαμβανόμενα διοργανώνονταν διάφορα πάρτυ και εκδηλώσεις για την διαφήμιση του πλοίου και χωρίς να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα ενδεδειγμένα μέτρα για τους επιβαίνοντες στο πλοίο με αποτέλεσμα ο μολυσματικός ιός να επεκταθεί και στο πλήρωμα....

Οι ευθύνες της ναυτιλιακής εταιρίας και των διαχειριστών του πλοίου είναι αναμφισβήτητες και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας έχουν ως επακόλουθο να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των Ναυτεργατών.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα η ναυτιλιακή εταιρεία άλλαξε την ελληνική σημαία στο πλοίο βάζοντας σημαία Μπαχάμες και γνωστοποίησε στο πλήρωμα ότι τις επόμενες μέρες θα τους αντικαταστήσει με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες από τις Φιλιππίνες.

Το εφοπλιστικό δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της παραπέρα ενίσχυσης της κερδοφορίας απαιτεί την βίαιη απομάκρυνση και έξοδο των ελλήνων και από αυτό το πλοίο.

Απαιτούμε από την ναυτιλιακή εταιρεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ να παρέμβουν ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των Ναυτεργατών καθώς και των δικαιωμάτων τους όπως αυτά καθορίζονται στη περίπτωση αλλαγής σημαίας του πλοίου.»

Κατόπιν των ανωτέρω,        

                                                      Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Πόσα κρούσματα covid-19 έχουν καταγραφεί στο συγκεκριμένο πλοίο;
  2. Πόσοι υγειονομικοί έλεγχοι έχουν γίνει στο συγκεκριμένο πλοίο, πότε και ποια τα συμπεράσματα;
  3. Ποιες οδηγίες δόθηκαν στη ναυτιλιακή εταιρεία για τη συνέχιση των δρομολογίων του συγκεκριμένου πλοίου δεδομένων των κρουσμάτων;
  4. Έχετε λάβει γνώση ή δεχθεί καταγγελίες για παράνομες διαφημιστικές εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο πλοίο;
  5. Δεδομένης της εκδήλωσης κρουσμάτων πριν από 1,5 μήνα και τώρα σε άτομα του πληρώματος μπορεί να ζητηθεί από τη ναυτιλιακή εταιρεία, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, λίστα ταξιδιών και εκδηλώσεων καθώς και μανιφέστο πληρώματος και ταξιδιωτών ώστε να υπάρξει ιχνηλάτηση;
  6. Με δεδομένη την αλλαγή σημαίας του συγκεκριμένου πλοίου, ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να προασπίσετε τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτικών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 

                                               

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «ΠΕΝΕΝ: Παραβιάσεις της νομοθεσίας και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων»

 

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με Δελτίο Τύπου στις 24 Δεκεμβρίου 2020 καταγγέλλει πως «οι ναυτιλιακές εταιρίες έχουν βρει την ευκαιρία και ξεσπαθώνουν ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα καταστρατηγώντας τις ΣΣΕ και την ναυτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό αυθαίρετα έχουν προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις της επάνδρωσης του ξενοδοχειακού προσωπικού μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις σε λάστιχο, περιορίζουν επιδόματα, αμοιβές για έξτρα εργασίες, υπερωριακή απασχόληση που δεν πληρώνεται, η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι παραβιάσεις στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης είναι καθημερινό φαινόμενο. Το Υπουργείο Ε.Ν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του, οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αδρανούν, αδιαφορούν και με τον τρόπο τους βάζουν πλάτη τα ναυτεργατικά δικαιώματα να τσαλαπατιούνται.

Από την άλλη η ΠΝΟ και η πλειοψηφία των Ναυτεργατικών σωματείων για αυτή την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται στα εργασιακά προβλήματα και δικαιώματα επιλέγουν την σιωπή.... Καθόλου περίεργο που η κατάσταση στα πλοία εκτροχιάζεται και μεγάλο μέρος των ναυτεργατών αισθάνεται να μην έχει καμιά προστασία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν οι ναυτιλιακές ακτοπλοϊκές εταιρίες. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνουμε παρόμοια προβλήματα και στο πλήρωμα καταστρώματος που στο επίκεντρό τους είναι οι παραβιάσεις των ωραρίων εργασίας αλλά και οι παράνομες εργασίες που ανατίθενται σε μέλη μας τις αργίες (Σάββατα - Κυριακές) ακόμη και βραδινές ώρες για τα ημερόπλοια και αυτά που διανυκτερεύουν οι οποίες ούτε με την ασφάλεια των πλοίων συνδέονται ούτε έχουν κάποιον επείγοντα χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για εργασίες συντήρησης για τις οποίες απαγορεύεται η εκτέλεσή τους στις ημέρες αργιών και κατά τις νυκτερινές ώρες!!! Το περίεργο έως εξοργιστικό που βγάζει μάτι είναι ότι μέσα στο λιμάνι του Πειραιά τα λιμενικά όργανα πηγαινοέρχονται πάνω - κάτω δεκάδες φορές, βλέπουν και διαπιστώνουν τις εφοπλιστικές παρανομίες χωρίς στο ελάχιστο έως τώρα να νοιάζονται για την παραβατικότητα των εταιριών και το στραπατσάρισμα των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.»

Κατόπιν των ανωτέρω,        

                                                      Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Πόσοι έλεγχοι και πόσες καταγγελίες έχουν γίνει το τελευταίο 6μηνο για παραβιάσεις της ναυτεργατικής νομοθεσίας;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων για παραβιάσεις της ναυτεργατικής νομοθεσίας;
  3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί πως οι ναυτεργάτες θα αμείβονται με βάση τις ΣΣΕ;
  4. Ποια άμεση νομοθετική πρωτοβουλία θα ληφθεί ώστε να εξασφαλισθεί η καταβολή των επιδομάτων και των υπερωριών των ναυτεργατών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή