Σήμερα: 21/06/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

documentojpg.jpg

Παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας  «Το Documento» 19-20/6/2021 σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη το οποίο είναι υπό ψήφιση στην Βουλή είναι ίσως το αντιδραστικότερο νομοθέτημα της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνιστά στρατηγικής σημασίας επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Αποτελεί ποιοτική κλιμάκωση στην επίθεση όλων των τελευταίων χρόνων και είναι συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών που ασκήθηκαν την περίοδο των μνημονίων. Η κεντρική του στόχευση είναι τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης να τις φορτώσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Από τις επιχειρούμενες αντιδραστικές αλλαγές ωφελείται τα μέγιστα το κεφάλαιο έτσι ώστε αυτό να ανακάμψει και στην συνέχεια να απογειώσει την κερδοφορία του και προϋπόθεση για αυτό είναι ένα συντριπτικό χτύπημα τόσο στα εργατικά δικαιώματα όσο και στην οργανωμένη αντίσταση και πάλη των συνδικάτων και κυρίως στο δικαίωμα της απεργίας!

Η επίθεσή τους αφορά θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων όπως είναι το 8ωρο (το οποίο μετατρέπεται σε 10ωρο και 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα), η μείωση των μισθών, η παραπέρα υπονόμευση των ΣΣΕ, η νομιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων και των απλήρωτων υπερωριών. Ενισχύει και γιγαντώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, καταργεί κρατικούς θεσμούς ελέγχου στους χώρους δουλειάς, ποινικοποιεί την απεργία και την άσκηση του δικαιώματος σε αυτή, νομοθετεί μέτρα περί αστικής ευθύνης κατά των συνδικάτων και συνολικά βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει όρθιο στο εργατικό δίκαιο και στις ΣΣΕ.

Το κυβερνητικό προπαγανδιστικό τέχνασμα περί ανάπτυξης δεν αφορά τον λαό και τους εργαζόμενους, αντίθετα έχει βαθιά ταξικό χαρακτήρα, υποδουλώνει τον κόσμο της εργασίας και από την άλλη παρέχει γη και ύδωρ στην οικονομική ολιγαρχία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση στο «εμβληματικό» της αυτό τερατούργημα αξιοποίησε στο έπακρο και την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα όπου η κυριαρχία των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού για άλλη μια φορά έφερε στην επιφάνεια την γραμμή υποταγής τους στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο σ.κ πρέπει από αυτή την μάχη να αντλήσουν διδάγματα, να βγάλουν σωστά συμπεράσματα, να βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση - αναγέννηση και αντεπίθεση του κινήματος. Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, στο νέο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος δημόσιων επιχειρήσεων, πρέπει και οφείλουν να εμπνεύσουν, να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους στην πάλη για την

ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

.jpg

Το παραπάνω ερώτημα μας ετέθη από Ναυτεργάτες άλλων ειδικοτήτων στην διάρκεια των συσκέψεων στα καράβια για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας τόσο σε αυτήν στις 10/6 όσο και στην τελευταία στις 16/6.

Αφετηρία της απάντησής μας θα είναι η χρονική στιγμή που το μπλοκ των δυνάμεων που στήριζε και συμπορευόταν με τον Χαλά διασπάστηκε (έχουμε τοποθετηθεί σε αυτό αναλυτικά και επαναλαμβανόμενα). Τότε με δημόσια θέση μας τονίσαμε ότι επιβάλλεται, είτε μέσω της ΠΝΟ είτε από μόνα τους τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να δράσουν για όλα τα επίμαχα Ναυτεργατικά και εργατικά προβλήματα που αναδεικνύονται στην παρούσα χρονική περίοδο.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (9 Σωματεία) τότε επέλεξαν τον δρόμο να δρομολογήσουν την διαδικασία για άμεση αντικατάσταση του Γ. Χαλά.

Από την άλλη το μπλοκ των 3 Σωματείων (ΠΑΜΕ) επέλεξαν την γραμμή (έως και τον Φλεβάρη του 2021) να μπλοκάρουν την λειτουργία της Διοίκησης της ΠΝΟ προτάσσοντας το πρωτοφανές επιχείρημα περί κατάθεσης των δικαιολογητικών των εκλογικών διαδικασιών των Σωματείων.

Το μπλοκ των 9 Σωματείων απογοητευμένο και εξοργισμένο..... με αυτήν την θέση τους προσέφυγε δύο φορές στα δικαστήρια από τα οποία η απόφαση ήταν απολύτως αρνητική για αυτούς.....

Στο διάστημα αυτό η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις επιχειρούμενες συνεδριάσεις της Διοίκησης της ΠΝΟ ήταν πάντα παρόν ενώ ταυτόχρονα επανειλημμένα επιχειρούσε να δρομολογηθεί τουλάχιστον μια πρωτοβουλία σε επίπεδο 13 Σωματείων.

Να σημειωθεί ότι ακριβώς μέσα σε αυτή την περίοδο κυβέρνηση - ΥΕΝ - Εφοπλιστές πέρασαν μέσα σε μια νύχτα (Ιούλης 2020) την εκτρωματική τροπολογία τους για κατάργηση της ΣΣΕ!!!

Σε συνέχεια η ΠΕΝΕΝ μέσα στο καλοκαίρι οργανώνει - σχεδιάζει και ακολούθως αποφασίζει την απεργία για τις 24/9/2020 ως απάντηση στην κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία.

Στις 11 Φλεβάρη 2021, 15 μήνες μετά την πλήρη αποδιοργάνωση της ΠΝΟ και την μη λειτουργία των οργάνων της, τα δύο μπλοκ (9 Σωματεία και 3 του ΠΑΜΕ) μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υποχωρούν εκατέρωθεν και συνομολογούν στην επανεκκίνηση μιας κοινής δράσης των 13 Σωματείων στην βάση των προβλημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί και οξυνθεί στο έπακρο από την πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών....

Στην σχετική σύσκεψη που έγινε στις 11 Φλεβάρη 2021 στο Ε.Κ. Πειραιά στην τεκμηριωμένη αγωνιστική και απεργιακή πρόταση της ΠΕΝΕΝ οι δυνάμεις των Σωματείων του ΠΑΜΕ (έχοντας και την συναίνεση των 9 Σωματείων) την τελευταία στιγμή απειλούν να τινάξουν στον αέρα την δρομολογημένη συμφωνία, διότι η πρόταση της ΠΕΝΕΝ περιελάμβανε μέσα και την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τα ποντοπόρα πλοία που σε διάστημα 2 μηνών θα καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια!!

Η ΠΕΝΕΝ ζυγίζοντας τις εξελίξεις και τα προβλήματα υποχωρεί από αυτή την θέση της και έτσι διαμορφώνεται ένα κοινό πλαίσιο με αιχμή την κατάργηση του νόμου 4714/2020 και με απόφαση για απεργία στην επιβατηγό ναυτιλία η οποία και πραγματοποιήθηκε αρχικά ως 48ωρη και παρατάθηκε αυτή για ακόμη 24 ώρες (23-24-25/2/2021).

Επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ομόφωνη καταψήφιση των οικονομικών της ΠΝΟ στην συνεδρίαση στις 22/4/2021 από τις Διοικήσεις των 13 Σωματείων και η άρνηση του Χαλά να συμμορφωθεί και να εκτελέσει την απόφαση περί έκτακτου Γενικού Συμβουλίου και στην συνέχεια σύγκλησης έκτακτου Συνεδρίου.

Αυτό είναι ένα σύντομο χρονολόγιο των εξελίξεων για να φθάσουμε στην ντε φάκτο τελική διαδικασία σύγκλησης (προηγήθηκαν ανεπιτυχείς δικαστικές προσφυγές του Γ. Χαλά) του Έκτακτου Γενικού Συμβουλίου και η κοινή απόφαση για το Παναυτεργατικό Συνέδριο στις 29 Ιούνη 2021.

Στο δια ταύτα....

Στο διάστημα Φλεβάρης - Μάης 2021 κατά περίεργο τρόπο ότι γράφει "ο κακός ή οπορτουνιστής Νταλακογεώργος" (εννοούμε το περιεχόμενο κοινών ανακοινώσεων και δελτίων τύπου των 13 Σωματείων) υιοθετείται άμεσα και από τα δύο μπλοκ.

Όμως εάν κανείς δει το ίδιο διάστημα ορισμένες ανακοινώσεις που προσυπογράφουν τα 8 Σωματεία θα καταλάβει πέρα πάσης αμφιβολίας ότι αυτό που παράγουν δημόσια ουδεμία σχέση έχει με τον χαρακτήρα των κοινών ανακοινώσεων!!!

Αυτό αντικειμενικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα 8 Σωματεία το λιγότερο "κάνουν την ανάγκη φιλότιμο" και δέχονται κοινές ανακοινώσεις με περιεχόμενο που δεν τους εκφράζει και δεν τους εκπροσωπεί στο ελάχιστο... και δείχνουν με τον τρόπο αυτό ότι η γραμμή τους είναι σαφής και καθαρή δηλαδή "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" με άλλα λόγια θα δεχθούν τα πάντα (η απεργία στις 16/6 αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα) προκειμένου να φθάσουμε το γρηγορότερο δυνατόν στο εκλογικό συνέδριο για να επιβραβευτούν επιτέλους οι προσπάθειες και ο κόπος τους 19 μηνών για την κατάκτηση και κατοχύρωση της χρυσοφόρας καρέκλας του Γ.Γ της ΠΝΟ....

Στο σημείο αυτό θα επαναλάβουμε ότι ο δρόμος για την κατάκτηση της εξουσίας στην ΠΝΟ από πλευράς συσχετισμού δεν είναι δεδομένος για αυτούς, αφού την πολυπόθητη πλειοψηφία στο σώμα των αντιπροσώπων δεν την έχουν στο τσεπάκι τους, τουλάχιστον όχι ακόμη....

Αναφέραμε πιο πάνω τον πρώτο λόγο για τον οποίο η αποστασιοποίησή μας στις κοινές ανακοινώσεις ήταν επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις στους Ναυτεργάτες για την επόμενη μέρα στην ΠΝΟ....

Ο δεύτερος λόγος: οι δυνάμεις των δύο μπλοκ όπως είναι γνωστό με διαδικασίες εξπρές ακύρωσαν τον σχεδιασμό τους για την προκήρυξη της απεργίας για τις 3 Ιούνη, παρά ταύτα η ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη και την συμφωνημένη θέση, η μάχη για αυτό να δοθεί πριν πάει στην Βουλή, σε συνδυασμό με την απήχηση που είχε η απόφασή της στον κλάδο και παρά την εναντίον της δικαστική απόφαση, αποφασίζει την πραγματοποίησή της.

Αντιστεκόμαστε στις νουθεσίες - παραινέσεις απ' όλες τις πλευρές να ματαιώσουμε την απεργία μας και να την μεταθέσουμε για τις 10/6.

Σε χρόνο ρεκόρ όλο το μαύρο αντιδραστικό μέτωπο (κυβέρνηση - ΥΕΝ - Λ.Σ - Εφοπλιστές μαζί και τα τσιράκια τους στο μιντιακό σύστημα) επιτίθενται λυσσαλέα, η απεργία γίνεται το πρώτο θέμα στην δημόσια επικαιρότητα και η ΠΕΝΕΝ στοχοποιείται, (όχι γιατί έκανε κάτι τυχοδιωκτικό ούτε ότι η απεργία ήταν χωρίς απεργούς....) αλλά επειδή πήγε κόντρα στην δικαστική απόφαση αλλά και ενάντια στην γραμμή που έβγαλε στην επιφάνεια την χρεοκοπημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ο ρόλος της πριν και τώρα είναι γνωστός!

Οι δυνάμεις αυτές (9+3 Σωματεία) στην προτεινόμενη κοινή ανακοίνωσή τους για την απεργία στις 10/6 δηλώνουν την άρνησή τους να καταγγείλουν την πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια επίθεση ενάντια στον κλάδο, την ΠΕΝΕΝ και την Διοίκησή της....

Τρίτο: Τους εφιστούμε επανειλημμένα την προσοχή να μην αναπαράγουν το σύνθημα στην απεργία "η μάχη θα δοθεί κυρίως στους καταπέλτες" αλλά αντίθετα μέσα στα καράβια, μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το σύνθημά τους αυτό όπως προβάλλεται αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εφοπλιστών που 5 φορές με δημόσιες ανακοινώσεις τους το αξιοποιούν τεχνηέντως για να διατυμπανίζουν και να προπαγανδίζουν ότι οι απεργίες δεν έχουν καθόλου απεργούς και τα πλοία σταματούν από τις ομάδες περιφρούρησης που καταλαμβάνουν τους καταπέλτες!!!

Ξεκαθαρίζουμε ότι η αλληλεγγύη ήταν και παραμένει μια ισχυρή ταξική διαχρονική αξία και όπλο, βαθιά ριζομένη στις γραμμές του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος για την περιφρούρηση και την επιτυχία των αγώνων, είναι χρήσιμη και αναντικατάστατη, ιδιαίτερα σε απεργιακές μάχες που το σύστημα στοχοποιεί και επιδιώκει την καταστολή ή τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Το ζήτημα που θέτουμε είναι ότι βγαίνει και φεύγει από κεντρικό μας σύνθημα ότι η απεργία είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων και των απεργών στους χώρους δουλειάς που πρέπει και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε και κυρίαρχα να αναδεικνύουμε.

Τέταρτο: Εμείς ως ΠΕΝΕΝ δεν κάναμε καμιά παρασκηνιακή διαβούλευση, δεν κλείσαμε καμιά συμφωνία κάτω ή πάνω από το τραπέζι με κανέναν, η γραμμή μας καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και συμφέροντα, την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης -εφοπλιστών, την αποφασιστική υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Τέλος εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να πανηγυρίζουμε (βλέπε 3 Σωματεία) επειδή το μπλοκ των 9 δέχθηκε να συζητηθεί στο συνέδριο η πρότασή τους για κατάθεση σχεδίου νόμου στην Βουλή από την πλευρά των συνδικάτων..... Ο νοών νοείτο.....

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Στα ζητήματα του έκτακτου Συνεδρίου της ΠΝΟ και την θέση της ΠΕΝΕΝ σε αυτά θα γνωστοποιήσουμε τις αποφάσεις μας μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ μας την Δευτέρα 21/6/2021.

Ετικέτες

eurogroup.jpg

Επιβραβεύοντας την συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με εμβληματικό παράδειγμα τον νόμο – έκτρωμα για τα εργασιακά, το Eurogroup επικύρωσε και τυπικά την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε περιχαρείς ότι «επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του «οικοδομήματος» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας», αυτό το νέο υπερμνημόνιο που θα συνδυαστεί με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων.

Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη «μόνιμη» μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), «όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο».

Η έκθεση του ESM

H συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ, η μείωση της μάζας με τα κόκκινα δάνεια, και βέβαια η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και η πρόοδος του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων στην προμετωπίδα των συστάσεων που απευθύνει και η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του ESM, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τον Μηχανισμό να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «απαιτούνται προσπάθειες σε πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εφαρμογής της διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος». 

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και η λεγόμενη αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ζήτημα που εδώ και λίγους μήνες φέρνει στην επιφάνεια και ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τo Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025 με κεντρικό στόχο την απόδοση φρέσκου δημοσιονομικού χώρου τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, πλάι στον πακτωλό των εκταμιεύσεων που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2%, το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% ΑΕΠ το 2025).

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή