Σήμερα: 21/07/2024
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 11:57

Ανοιχτή η Χαμάς σε διαπραγμάτευση για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση πυρός

Γράφτηκε από τον

gaza2.png.webp

Μαύρος καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Aita al-Shaab, λιβανέζικου συνοριακού χωριού με το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Τυχόν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να επαναλάβει τις εχθροπραξίες μέχρι την επίτευξη των πολεμικών του στόχων λέει ο Νετανιάχου.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα πίσω από τους όρους που θέτει εδώ και μήνες φαίνεται πως εξετάζει η Χαμάς καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ και πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι πλησιάζουν τις 40.000, ενώ πολλές γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί στη Γάζα.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται έναν κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς που φέρεται να είπε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συζητήσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα χωρίς «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Η Χαμάς μέχρι τώρα έθετε την μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή κρατουμένων. Ο αξιωματούχος είπε ότι «αυτό το σημείο ξεπεράστηκε αφού οι μεσολαβητές δεσμεύθηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάπαυση του πυρός θα παραμένει σε ισχύ».

«Η Χαμάς υπαναχώρησε ως προς τον όρο που είχε θέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων», επέμεινε το στέλεχος του κινήματος την ώρα που ενισχύονται οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς πληροφόρησε τους μεσολαβητές ότι προσβλέπει σε τρία στάδια: αρχικά, στην είσοδο στην Γάζα 400 φορτηγών μεταφοράς βοήθειας καθημερινά, στην συνέχεια στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στην τελική φάση στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ισραηλινών, αν θέλουν επίτευξη συμφωνίας αυτή πιθανότατα θα επιτευχθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς πιθανολογώντας ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν «από δύο έως τρεις εβδομάδες», «αν το Ισραήλ δεν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν».

Πρόκειται για άλλη μια δήλωση που ανοίγει παράθυρο συνεννόησης. Ανώνυμη πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ τόνισε χθες, Σάββατο, στο Reuters ότι υπάρχει πλέον πραγματική πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Τι απαντά ο Νετανιάχου

Τυχόν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να επαναλάβει τις εχθροπραξίες μέχρι την επίτευξη των πολεμικών του στόχων, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς αναμένεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

«Το σχέδιο προς το οποίο συμφώνησε το Ισραήλ και χαιρέτισε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων χωρίς να δημιουργήσει προσκόμματα στους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η συμφωνία πρέπει να απαγορεύει την είσοδο όπλων προς την Χαμάς μέσω των συνόρων της Αιγύπτου με την Γάζα και δεν πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή στην βόρεια Γάζα χιλιάδων Παλαιστίνιων ενόπλων, είπε ακόμα

Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA 

Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο επικεφαλής της CIA θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στο Κατάρ. Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει ισραηλινή αντιπροσωπεία το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το Al Qahera News TV που διατηρεί στενές σχέσεις με τις αιγυπτιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς πάντως δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί ημερομηνία για την μετάβαση αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Αίγυπτο. Κάνοντας λόγο για «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε ότι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία για συνομιλίες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς μεσολαβητές και τονίστηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Χαμάς.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν δεχτεί αυξημένες πιέσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες γύρω από ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη που σκιαγραφήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάιο έχουν παγώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 12:03
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή