Σήμερα: 03/12/2023
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 12:44

1η Νοέμβρη: Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν εκεί!

Γράφτηκε από τον

2023-11-06_144518.jpg

 

Σε πορεία… 50 ατόμων στο Θησείο μετατράπηκε τελικά η πανευρωπαϊκή φασιστική σύναξη στο Νέο Ηράκλειο, εξαιτίας της πανκινητοποίησης του αντιφασιστικού κινήματος. Προστασία στους νεοναζί θέλησε να προσφέρει η κυβέρνηση.

«Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες» δεν άφησε το λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα, ματαιώνοντας την πανευρωπαϊκή νεοναζιστική σύναξη και ανατρέποντας την προκλητική απαγόρευση των συναθροίσεων από την αστυνομία. Λίγες μέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο,
χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες διαδήλωσαν στέλνοντας το μήνυμα πως στις γειτονιές του μπλόκου της Καλογρέζας και της ηρωικής Ηλέκτρας Αποστόλου δεν χωρούν φασίστες. Η ΕΛΑΣ από νωρίς είχε γεμίσει ασφυκτικά την περιοχή με αστυνομικούς να φυλάσσουν όλα τα κεντρικά σημεία και τους δύο σταθμούς ΗΣΑΠ σε Ν. Ηράκλειο και Νέα Ιωνία, προχωρώντας σε δεκάδες «προληπτικές» προσαγωγές, μεταξύ αυτών και μελών οργανώσεων της Αριστεράς. Μέσα από τη μαζική παρουσία σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, όμως, η απαγόρευση της αστυνομίας κατέληξε να μείνει στα «χαρτιά», καθώς κατέστη εφικτό να διεξαχθούν τρεις παράλληλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στην πλατεία ΗΣΑΠ Ν. Ηρακλείου, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας και στα Πευκάκια.

«Θεμέλιο» για την επιτυχή εμφάνιση του αντιφασιστικού κινήματος την 1η Νοέμβρη αποτέλεσαν οι δεκάδες αντιφασιστικές συσκέψεις στη γειτονιά του Ν. Ηρακλείου, οι μαθητικές παρεμβάσεις σε σχολεία της περιοχής, καθώς και πολύμορφες δράσεις προπαγάνδισης από διάφορες συλλογικότητες, όπως η συνέντευξη τύπου και η επιτυχημένη συναυλία στις 28 Οκτωβρίου, παρουσία της Μάγδας Φύσσα. Ακόμα, σημαντικό ποιοτικό στοιχείο αποτέλεσε η παρουσία της νεολαίας και των μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην πρώτη γραμμή της «μάχης». Φυσικά, ιδιαίτερη αξία είχε και η στάση των εργατικών σωματείων που επέμειναν στην ανάγκη αντιφασιστικής απάντησης παρά την απαγόρευση συναθροίσεων της ΕΛΑΣ, στηρίζοντας έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και συμβάλλοντας στη ματαίωση της «φασιστοσύναξης» και στην αμφισβήτηση και τελικά την ανατροπή της απόφασης της αστυνομίας.

"Στον δρόμο σωματεία και συλλογικότητες απέναντι στην κρατική/παρακρατική τρομοκρατία"

Όλα τα παραπάνω, είχαν ως αποτέλεσμα η κινητοποίηση να αναδειχτεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα που συσπείρωσε κινηματικά και πολιτικά ένα ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό, με τις δυνάμεις του αντικαπιταλιστικού κινήματος να βαδίζουν μαζί στον δρόμο, επιτυγχάνοντας μία ανώτερη ενότητα στην πράξη. Φοιτητές και εργάτες βάδισαν μαζί, ανατρέποντας τα σχέδια κυβέρνησης και ακροδεξιάς, η οποία επιχείρησε να αξιοποιήσει την 1η Νοέμβρη ως ευκαιρία επανεμφάνισης των δυνάμεών της στον δρόμο. Μπροστά της όμως βρέθηκαν χιλιάδες αντιφασίστες/τριες, οι οποίοι/ες κατέλαβαν τους δρόμους της περιοχής, ενώ το περίφημο πανευρωπαϊκό κάλεσμα μετατράπηκε σε πορεία των… 50 ατόμων στο Θησείο! Οι από κοινού αγωνιστικές περιφρουρήσεις των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων, που έδειξαν τη δυνατότητα κατοχύρωσης χώρου απέναντι στους φασίστες και το κράτος, αποτελούν εύφορο έδαφος για βαθύτερη ενοποίηση των κινηματικών δυνάμεων στον δρόμο!

Δυστυχώς, αρνητικό πρόσημο αφήνει η στάση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που προχώρησαν σε αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής, αλλάζοντας την ώρα και το μέρος της συγκέντρωσής τους, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχαν καλέσει σε αντιφασιστική συγκέντρωση για την 1η Νοέμβρη, κατέληξαν να καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Χαρακτηριστικό της υποχωρητικής αναδίπλωσης του ΚΚΕ ήταν η πολιτική αιτιολόγηση που χρησιμοποίησε, δηλαδή ότι «η απαγόρευση όλων των σχετικών συναθροίσεων πρόκειται για νίκη του κινήματος, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συγκέντρωση των φασιστών». Η στάση αυτή αγνοεί την εξίσωση των δύο συγκεντρώσεων από την κυβέρνηση, που σκόπευε στην ενίσχυση της θεωρίας των δύο άκρων.

Η στάση της ΕΛΑΣ απέναντι στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ήταν η αναμενόμενη. Καταρχάς, έβαλε «πλάτη» στους νεοναζί και τους προστάτευσε την ώρα που καταθέταν στεφάνι στο σημείο της δολοφονίας των Φουντούλη-Καπελώνη, ενώ την ίδια ώρα είχαν περικυκλώσει έναν ολόκληρο δήμο, επιχειρώντας να μην αφήσουν τις αντιφασιστικές πορείες να προσεγγίσουν το Νέο Ηράκλειο. Φυσικά, η αστυνομία δεν έμεινε στο να παίζει «άμυνα», αλλά τις βραδινές ώρες πέρασε στην απρόκλητη επίθεση, με πολλά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας να σημειώνονται σε σταθμούς του ΗΣΑΠ. Στο Μοναστηράκι, τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εισβάλουν σε καφετέρια στην οδό Βρυσακίου, την ώρα που άτομα της ομάδας ΔΡΑΣΗ έσπρωχναν δημοσιογράφους μακριά από το σημείο. Νωρίτερα, μετά από περιστατικό με αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, αστυνομικοί επιτέθηκαν σε αντιφασίστες στους δρόμους της Βικτώριας, με δημοσιογράφο να καταγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή από αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ. 

Πηγή: prin.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 12:51
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή