Σήμερα: 03/12/2023
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 10:39

Κλυδωνίζεται η προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς

Γράφτηκε από τον

2023-10-24_134013.jpg

Εδώ και καιρό κλυδωνίζεται ως πολιτικά και διπλωματικά απονομιμοποιημένη η προεδρία του μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, της οποίας υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες το 1993 και η οποία θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια αλλά ο ίδιος επιμένει σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Παράλληλα, οι εβραϊκοί οικισμοί, που έχουν κατακερματίσει τη Δυτική Όχθη, επεκτάθηκαν σε σημείο που να εμποδίζεται ουσιαστικά η δημιουργία ενός συνεχόμενου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, παρά την αύξηση της βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και παρά τις ολοένα και συχνότερες επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην περιοχή αυτή, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Από την αρχή του πολέμου με την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Αμπάς παραμένει ιδιαίτερα διακριτικός, την ώρα που πολλοί Παλαιστίνιοι, υποστηρικτές της Χαμάς και μη, χαιρετίζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την «ταπεινωτική ήττα» του Ισραήλ και εκφράζουν τη στήριξή τους στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό.

Η ανακοίνωση του Αμπάς στις 16 Οκτωβρίου στην οποία έλεγε ότι «οι πολιτικές και οι ενέργειες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό», προκάλεσε αντιδράσεις. Την επομένη, όταν επλήγη το νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στη Γάζα μα αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, πλήθος Παλαιστίνιων βγήκαν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης, φωνάζοντας «Αμπάς φύγε! φύγε!», προτού διαλυθούν με τη βία.

«Ο Αμπάς στοιχημάτισε στη διεθνή κοινότητα, πιστεύοντας ότι θα ανάγκαζε το Ισραήλ να αποσυρθεί από τις κατεχόμενες περιοχές για να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα κράτος», εκτιμά ο Ουμπάι Αμπούντι, διευθυντής του Bisan Center for Research and Development, με έδρα τη Ραμάλα. «Όμως η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι κάνει λίγα στις περιπτώσεις που χύνεται αίμα Παλαιστινίων (…) εξ ου και η λαϊκή οργή», προσθέτει.

Στα μάτια αυτών που την αμφισβητούν, «η Παλαιστινιακή Αρχή αφομοιώνει ολοένα και περισσότερο την πολιτική του Ισραήλ, είτε λόγω αδράνειας είτε λόγω της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ζαβιέ Γκινιάρ ειδικός στα παλαιστινιακά εδάφη. «Υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Αμπάς ήταν ανίκανος να αντιδράσει στο ύψος όσων συνέβαιναν στη Γάζα», προσθέτει ο ειδικός του κέντρου Noria.

Για τον Χιου Λόβατ, ερευνητή στο European Council on Foreign Relations (ECFR), «με τη στάση της παλαιστινιακής κοινής γνώμης να σκληραίνει υπέρ της ένοπλης αντίστασης, η Παλαιστινιακή Αρχή κινδυνεύει να κατανικηθεί, αν εξακολουθήσει να μην ακολουθεί τη φωνή του παλαιστινιακού λαού». Η θέση του Αμπάς είναι ολοένα και πιο δύσκολη καθώς «ωθείται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να καταστέλλει πιο σκληρά τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Δυτική Όχθη, γεγονός που υπονομεύει ακόμη περισσότερο τη θέση του», υποστηρίζει o Λόβατ.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 10:41
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή