Σήμερα: 25/04/2024
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 11:11

Σχετικά με τον κύκλο συναντήσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με οργανώσεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Γράφτηκε από τον

2023-02-24_131149.png

 

Δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με τον κύκλο συναντήσεων με οργανώσεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για την προώθηση της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας, στη βάση των αποφάσεων της 5ης Συνδιάσκεψης.  Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συναντήσεις με ΔΕΑ, Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ και Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τις οργανώσεις Κόκκινο Νήμα και ΕΕΚ.
  1. 1) H ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναπτύσσει την εκλογική της παρέμβαση τόσο  με προγραμματισμό εκδηλώσεων / εξορμήσεων και παρεμβάσεων σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, όσο και με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συναντήσεων με τις δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, για την προώθηση της πολιτικής και εκλογικής τους συνεργασίας, στη βάση των αποφάσεων της 5ης Συνδιάσκεψης. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συναντήσεις με αντιπροσωπείες: α.  της οργάνωσης  ΔΕΑ και β.  των οργανώσεων Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τις οργανώσεις Κόκκινο Νήμα και ΕΕΚ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και τα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κάνουν συνολική και καταληκτική εκτίμηση.
  1. 2) Η ολοκλήρωση και η δημόσια ανακοίνωση της πολιτικής-εκλογικής συνεργασίας της ΛΑΕ με το ΜΕΡΑ25, φανερώνει στην πράξη ότι μόνος δρόμος είναι η πλατιά συνεργασία των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, την οποία πρότεινε στη Συνδιάσκεψή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε διαχωρισμό από λογικές δορυφοροποίησης γύρω από τη διαχειριστική, συστημική λογική του ΜΕΡΑ25 είτε την πολιτική του ΚΚΕ.

    Αποδείχθηκε έτσι καθαρά ότι ήταν αδύνατη η συνεργασία με τη ΛΑΕ, που είχε αυτή την στρατηγική επιλογή και έκανε για μήνες διαπραγματεύσεις προσχώρησης στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΡΑ25, ενώ ταυτόχρονα έλεγε ότι «υποστηρίζει την ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και συνακόλουθα είναι λαθεμένη η αντίληψη που οδηγεί σε εξάρτηση ή ακόμα και άρνηση της συνεργασίας αντικαπιταλιστικών δυνάμεων ανάλογα με την στάση της ΛΑΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στη συνεπή ενωτική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση που χάραξε η 5η Συνδιάσκεψη.

    3) Οι έως τώρα συζητήσεις με τις άλλες οργανώσεις ανέδειξαν τόσο τις δυνατότητες όσο και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Δυσκολίες που αφορούν ήδη ειλημμένες αποφάσεις οργανώσεων για την μη συμμετοχή τους στις εκλογές, αλλά και σημαντικές διαφορές που αφορούν πλευρές όπως το πρόγραμμα ή οι συμμαχίες  με τις άλλες δυνάμεις. Παρά τον λίγο χρόνο που απομένει, υπάρχει δυνατότητα στην κατεύθυνση της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με συμφωνία πάνω κρίσιμα ζητήματα της περιόδου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μένει σταθερή  στην ενωτική της πρόταση και καλεί τις άλλες οργανώσεις για τις αναγκαίες επανατοποθετήσεις.

  2. 4) Καλούμε τους αγωνιστές που πήραν μέρος στους αγώνες των τελευταίων χρόνων, τις οργανώσεις με τις οποίες υπάρχει ανοιχτός διάλογος, τους αγωνιστές της ΛΑΕ που διαφωνούν με την πορείας σοσιαλδημοκρατικής ενσωμάτωσης της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς και την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ25 και κάθε άλλον αγωνιστή, δύναμη, ρεύμα, που παλεύει για την Αριστερά της ανατροπής, την ανεξαρτησία της από τις λογικές διαχείρισης του καπιταλισμού και του κοινοβουλευτικού δρόμου, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να συμπορευτούν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια. Για να δυναμώσουμε την Αριστερά που στέκεται αποφασιστικά στους αγώνες, που επιμένει στην πραγματική ρήξη με τον καπιταλισμό, που παλεύει για την ανατροπή του.

  3. 5)Η προσπάθεια αυτή για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ευκαιριακή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκει σταθερά τη μεγαλύτερη ενότητα στις μάχες του κινήματος πάνω σε μια λογική ουσιαστικής κλιμάκωσης των αγώνων,  για την οικοδόμησης μιας ισχυρής εργατικής και λαϊκής αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση προκύψει. Ενίσχυση των δυνάμεών της για τη συμβολή της στη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συντροφικότητας και σεβασμού με τις άλλες δυνάμεις, διαλόγου πάνω στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα για την ανάπτυξη του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, πολιτική και εκλογική συνεργασία στις δύο επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και στις άλλες πολιτικές μάχες της περιόδου.

Πηγή: prin.gr

 

Κοινή δήλωση μελών της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος: (ΝΕΟ) Νέα πλειοψηφία, με μεταβατικό πρόγραμμα, ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα

2023-02-24_131451.png

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος (Α.Ρ.) στις 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ25 λίγες ώρες μετά την ουσιαστικά δημόσια παρουσίασή της στην ΚΕ του ΜΕΡΑ25.

Εγκαταλείπεται έτσι ο δρόμος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης ,και της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της συνεργασίας δηλαδή με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν συνεδριακή απόφαση του Α.Ρ. καθώς και της προσπάθειας εκλογικής συνεργασίας με αυτές τις οργανώσεις.

Επιλέγεται η εκλογική συνεργασία με ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία με τους δανειστές της 19ης Φλεβάρη 2015 - προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα του “πράσινου Πανευρωπαϊκού κευνσιανισμού” κατά δήλωσή του, που επιζητούσε μέχρι πρόσφατα δημόσια την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο .

Όταν αυτή η συνεργασία δεν προχώρησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τακτικούς λόγους εκλογικής επιβίωσης στρέφεται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με στόχο την ενίσχυσή του ώστε να περάσει το κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Η συνεργασία αυτή δορυφοροποιεί τη ΛΑΕ ΑΑ ως ένα συνεργατικό σχήμα του ΜΕΡΑ25.

Τραυματίζει βαρύτατα-αν δεν το ματαιώνει - το εγχείρημα της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης .

Με τη συμφωνία αυτή που αποφασίζεται λίγες μόνο βδομάδες πριν τις εκλογές επιχειρείται να διασφαλιστεί η συναίνεση των μελών του ΑΡ και της ΛΑΕ ΑΑ, εμφανιζόμενη ως μονόδρομος, αφού εγκαταλείφθηκε η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης και δεν προετοιμάστηκε οργανωτικά και πολιτικά ακόμα και η αυτοτελής εκλογική παρουσία στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι μια εξέλιξη που προετοιμάστηκε εδώ και μήνες και οριστικοποιείται λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Δεν συμφωνούμε με αυτή τη συνεργασία και η δέσμευσή μας στις συνεδριακές αποφάσεις του Α.Ρ. δεν μας επιτρέπει να την υπηρετήσουμε. Καταθέσαμε στη ΚΕ του ΑΡ την πρότασή μας για μια άλλη πορεία με τη συμμετοχή της ΛΑΕ ΑΑ σε μια εκλογική ενωτική συνεργασία με δυνάμεις από το χώρο της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, με δυνάμεις από το χώρο της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και άλλες δυνάμεις, καθώς και ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες, με ενωτικό μήνυμα στις εκλογές προς όλους τους εργαζομένους και τη νέα γενιά. Δημιουργία μιας εκλογικής συμμαχίας αρχών με προοπτική συνεργασίας, και μετά τις εκλογές της μαχόμενης Αριστεράς.

Εμμένουμε σταθερά στην απόφαση του 2ου Συνεδρίου του Α.Ρ., η οποία μας δεσμεύει να συμβάλουμε στη συγκρότηση “ενός νέου πολύ ευρύτερου πολιτικού σχήματος-χώρου της Αριστεράς, με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων οργανωμένων ή ανένταχτων, που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας του κριτική από τα αριστερά και δεν εκπροσωπούνται σε κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς με διαφορετικές διαδρομές και ευαισθησίες αγωνιστών από τα κινήματα, την τέχνη ,τον πολιτισμό και τη διανόηση''.

Η δημιουργία μετωπικού φορέα της μαχόμενης Αριστεράς αποτελεί ένα μεγάλο στόχο και συγχρόνως στοίχημα για το μέλλον με τη συμμετοχή σε αυτόν και των δυνάμεων εκείνων που σήμερα έχουν διαφορετικές επιλογές. Η προσπάθεια, δηλαδή, για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για τη δημιουργία μεταβατικού προγράμματος με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΡ:

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Πηγή: kommon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 11:18
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή