Σήμερα: 29/11/2022
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 05:42

Μια τοποθέτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Λιάνας Κανέλλη.

Γράφτηκε από τον

image002.jpg

Η Κανέλλη είναι αλήθεια ότι πάνω στον χειμαρρώδη λόγο της εκφράζεται με διατυπώσεις, που ομοιάζουν με χρησμούς Πυθίας και μπορεί να ερμηνεύονται είτε έτσι είτε "γιουβέτσι"! Βαθύτητα νοημάτων, τέτοια που εμείς οι απλοί άνθρωποι αδυνατούμε να κατανοήσουμε; Ή μήπως "σύγχυσις εν βουλευτικώ κρανίω"; Αυτό ας το κρίνει ο καθένας, αλλά δεν απαλλάσσεται διόλου η Κανέλλη από τις ευθύνες της για τοποθετήσεις οι οποίες σαφώς μπορεί να θεωρηθεί ότι -έτσι όπως ειπώθηκαν- προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε ανθρώπου ο οποίος δεν έχει τη νοοτροπία δεξιού, πολύ δε περισσότερο ... μπάτσου της ομάδας ΔΙΑΣ. 

Πάντως κατά την ταπεινή μου άποψη η βαθύτερη ουσία της περίπτωσης Κανέλλη βρίσκεται αλλού. Η Κανέλλη αποτελεί ένα τουλάχιστον ιστορικό παράδοξο για το σημερινό ΚΚΕ. Παρουσιάζεται ως μόνιμη βουλευτής του ΚΚΕ, διαρκώς εκλεγόμενη εδώ και είκοσι χρόνια, χάρη στη γραμμή που δίνει η ηγεσία του ΚΚΕ για την επανεκλογή της χωρίς να έχει αποτελέσει ποτέ πραγματικό μέλος του κόμματος, και έχοντας ουσιαστικά πλήρη αυτονομία έκφρασης επί παντός του επιστητού. Κι αυτό συμβαίνει σε ένα κόμμα όπου αποκλείεται καταστατικώς κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση ύπαρξης ενός τέτοιου βουλευτή του! 

Επίσης ενώ το κόμμα αυτό έφτασε εδώ και μερικά χρόνια στο πρωτοφανές (ιστορικά πρωτοφανές για κομμουνιστικό κόμμα σε όλο τον κόσμο) συμπέρασμα και δόγμα - διατυπωμένο ως προγραμματική αρχή - ότι απορρίπτει παντού και πάντα κάθε πολιτική συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα (όχι μόνο αστικό αλλά κυρίως με οποιοδήποτε κόμμα της Αριστεράς, πολύ δε περισσότερο της σημερινής εξωκοινοβουλευτικής κομμουνιστικής- επαναστατικής Αριστεράς!) εν τούτοις εξακολουθεί να έχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ως μονίμως "συνεργαζόμενη" την Κανέλλη, της οποίας η ρίζα και η ιδεολογική βάση βρίσκεται βαθιά μέσα στη Δεξιά ! 

Η Κανέλλη στη δεκαετία του 1970 θεωρούνταν ως δημοσιογράφος προσκείμενη στη ΝΔ του Καραμανλή. Έπειτα βρέθηκε στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ που δέσποζε στη δεκαετία του 1980 έως και το θάνατο του Ανδρέα το 1996, όταν πλέον το κόμμα αυτό έπεσε στα δίχτυα των "σημιτικών"

Η Κανέλλη ιδεολογικά ανήκε πάντοτε σε έναν χώρο εθνικιστικό, που ωστόσο έβρισκε στέγη στο λεγόμενο "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ" - έναν αχταρμά από πολιτικά μπουμπούκια κάθε λογής. Ενώ η ίδια ταυτόχρονα είχε τέτοιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και τάσεις που οι "άκρες" τους εφάπτονταν με την ... αρχιεπισκοπή του Χριστόδουλου. Πρόκειται εδώ για ένα άτομο αλλά και έναν σχετικό πολιτικό περίγυρο, που κατά την εποχή της κυριαρχίας του Σημίτη δεν έβρισκε πια στους φαιοπράσινους "εκσυγχρονιστές" ευρωλακέδες τη ζέστη εκείνη φωλιά που είχε στο ΠΑΣΟΚ επί εξουσίας... Δήμητρας Λιάνη. (Επί εποχής που πηγαινοέφεραν το φάντασμα του Αντρέα για προσκύνημα στα"θαυματουργά εικονίσματα"!)/ 

Τότε λοιπόν που το "λιανο- χριστοδουλικό" τμήμα του ΠΑΣΟΚ βάρεσε φαλιμέντο η Κανέλλη γύρεψε να βρει άλλον κοινοβουλευτικό πολιτικό χώρο για να δράσει, και της προσέφερε στέγη η ηγεσία του ΚΚΕ υπό την Παπαρήγα. Τότε, στα 1998-1999 το ΚΚΕ είχε ακόμη μια ιδιότυπη γραμμή συνεργασιών πολιτικών με διάφορους χώρους, όμως τον τόνο τον έδωσαν ορισμένες καιροσκοπικές συμπράξεις με πρόσωπα της Δεξιάς κυρίως στη Θεσσαλία, στον αγροτικό και τον αυτοδιοικητικό χώρο. Η Κανέλλη ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα εκείνης της εποχής, μέσα από την ανάδειξή της σε προσωπικότητα που έμπαινε επικεφαλής σε αγώνες εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με αφορμή τον πόλεμο ενάντια στην ..."ομόδοξη" Γιουγκοσλαβία το 1999. Και ο Χριστόδουλος ακόμη την εποχή εκείνη, όταν δεν σήκωνε τα λάβαρα της Αγίας Λαύρας για το θρήσκευμα στις ταυτότητες, ασκούσε κριτική στο ΝΑΤΟ! Πόσω μάλλον η Κανέλλη που έβγαινε στις διαδηλώσεις και στις γέφυρες του Βελιγραδίου. 

Και κάπως έτσι η Κανέλλη έγινε έκτοτε μόνιμη βουλευτής του ΚΚΕ, σαν "αντιιμπεριαλίστρια - Ελληνίδα πατριώτισσα και ορθόδοξη χριστιανή", χωρίς φυσικά να έχει προσχωρήσει στο μαρξισμό- λενινισμό, έστω και με τη μορφή που τον αντιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι στο κόμμα που την φιλοξενεί . Αν το κόμμα θεωρεί ότι βγαίνει ωφελημένο από αυτή την παράδοξη συνεργασία, ας το κρίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποί του.

Η δήλωση πάντως της Κανέλλη που δημοσιεύτηκε χτες επί λέξει ("Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται -σ.σ το κτίριο που στεγάζει το Α.Τ. Ομονοίας- ως ξενοδοχείο για μιας νύχτα ερωτικής συνεύρεσης, one stand το λέει η νεολαία, θα έπρεπε να απασχολεί την αστυνομία και το τμήμα, δεν είναι δουλειά δικιά μας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού") μπορεί να ερμηνευτεί διττά, όπως οι διατυπώσεις των αρχαίων μάντεων! Δηλαδή είτε ως ειρωνεία προς την αστυνομία της οποίας το κτίριο έγινε μέχρι ...."ξενοδοχείο συνεύρεσης" από τους μπάτσους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει στη συνείδηση πολλών ανθρώπων το άκουσμα της λέξης αυτής για κάποια τέτοια "ξενοδοχεία..." είτε όμως ως ρίξιμο ευθύνης και στην καταγγέλλουσα γυναίκα, κι όχι μόνο στους δύο καταγγελλόμενους μπάτσους της ΔΙΑΣ

Πώς ακούγεται αλήθεια η λέξη "ερωτική συνεύρεση" όταν μιλάμε για περίπτωση καταγγελίας βιασμού μιας γυναίκας; Γι' αυτό προκλήθηκε αμέσως και δικαίως η αναταραχή: τι λέει η Κανέλλη; Τι "συνεύρεση" μας τσαμπουνάει εδώ όταν πρόκειται για καταγγελία βιασμού, κι όταν μάλιστα η Κανέλλη ξέρει πολύ καλά τα ελληνικά; 

Η Κανέλλη πολλές φορές πάνω στην αμετροέπεια και το νεύρο που τη χαρακτηρίζει, κάνει δηλώσεις που μοιάζουν με ...δελφικούς χρησμούς! Κι έτσι αρχίζει η μάχη των ερμηνειών! Φυσικά μετά το ντόρο που ξέσπασε η Κανέλλη έδωσε διευκρινίσεις στο 902. Εντάξει δεκτές. Όμως η ζημιά είχε γίνει. Και γενικά στην περίπτωση της Κανέλλη υπάρχει ένα άλλο σημείο, πραγματικό παράδοξο της σύγχρονης ιστορίας μας: η ίδια η σχέση της με τι συγκεκριμένο μάλιστα κόμμα που τη φιλοξενεί.  

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.com

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή