Σήμερα: 25/09/2022
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 05:31

ΗΠΑ: Κόβουν το ρεύμα σε εκατομμύρια νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν

Γράφτηκε από τον

2022-08-25_083327.jpg

Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα. Όταν μπροστά στα κέρδη οι ανθρώπινες ανάγκες εξανεμίζονται…

Η Αντριάν Νάις ξύπνησε το πρωί τις 25ης Ιουλίου πνιγμένη στον ιδρώτα. Η εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος Xcel Energy είχε κόψει την παροχή ρεύματος στο μικρό διαμέρισμα, στο οποίο μένει με τον έφηβο γιο της στη Μινεάπολη, σε μία περίοδο που κύμα καύσωνα δοκίμαζε την περιοχή. 

Η Νάις είχε απλήρωτες οφειλές 3.000 δολαρίων και διάφορες προειδοποιήσεις από την εταιρεία. Το περίμενε ότι θα συμβεί αλλά δεν μπορούσε να βρει τα χρήματα για να το αποτρέψει.

Η 45χρονη εργάζεται ως καθαρίστρια σπιτιών και από το 2020 και έπειτα τα μεροκάματά της μειώθηκαν δραστικά εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Μόνο για να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι με το αυτοκίνητό της πληρώνει περί τα 50 δολάρια την εβδομάδα σε βενζίνη. 

Σε ανάλογη θέση βρίσκονται πολλοί ακόμη. Περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ – δηλαδή 1 στα 6  στη χώρα – έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και έχουν λάβει ειδοποιήσεις για διακοπή της παροχής ρεύματος (ή έχουν ήδη δει τις συνδέσεις του να κόβονται), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. 

Η ενεργειακή κρίση είναι οξύτερη στην Ευρώπη, που απειλείται με 5 έως 10 δύσκολους χειμώνες,  αλλά δεν αφήνει σε καμία περίπτωση αλώβητες τις ΗΠΑ. «Περιμένω τσουνάμι διακοπών ρεύματος» λέει στο Bloomberg η Ζαν Σου, δικηγόρος που παρακολουθεί τις διακοπές συνδέσεων ρεύματος ανά τις ΗΠΑ.

Αυτά συμβαίνουν στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού…

πηγη: imerodromos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή