Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 09:54

Twitter και πολιτική του Διαδικτύου

Γράφτηκε από τον

dd2f03d0a22f74b4f1b8d1593c0135a8_L.jpg

Β.Γ.

 “O ελεύθερος λόγος είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter  είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας”. Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης και ανακηρύσσοντας τον εαυτό του ως προστάτη του ελεύθερου λόγου, ο Ίλον Μασκ, ένας από τους μεγαλύτερους καπιταλιστές παγκοσμίως, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla καθώς και άλλων μεγαλοβιομηχανιών, εξαγόρασε το Twitter.

Φυσικά εδώ γεννιέται εξ' αρχής μια τόσο μεγάλη αντίφαση που καθένας και καθεμία μπορεί να αντιληφθεί: είναι δυνατόν η λογοκρισία εκατομμυρίων χρηστών από ένα και μόνο άνθρωπο να επιφέρει ενίσχυση της ελευθεροτυπίας;

Προκύπτει επιπλέον μια σειρά εύλογων ερωτημάτων:

Από πότε αρμόδιοι για την ελευθερία του λόγου είναι οι εκάστοτε επιχειρηματίες και όχι τα θεσμικά όργανα μέσω της δημοκρατικής νομιμοποίησης τους;

Με ποιο κριτήριο μια ανάρτηση ή ένας χρήστης θα κρίνονται ως μη αποδεκτοί στην πλατφόρμα;

Πού αποσκοπεί η κατάργηση της ψευδωνυμίας που διαλαλεί ο Μασκ;

Η απλή πραγματικότητα είναι η εξής: η εξαγορά της πλατφόρμας σημαίνει ότι εντάσσεται και αυτή στο συγκεντρωτικό μοντέλο του καπιταλισμού, υπό την αιγίδα κάποιου επιχειρηματία, με στόχο την άντληση υπεραξίας τόσο οικονομικά όσο και ιδεολογικά.

Φυσικά και ο Ίλον Μασκ θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα του Twitter καθαρά για κερδοσκοπικούς λόγους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γεγονός που καθιστά σαφές πως κάθε άλλο παρά ενίσχυση της ελευθεροτυπίας μπορούμε να αναμένουμε. Ενισχυτικά στις επιδιώξεις του Μασκ λειτουργεί η αμερικάνικη νομοθεσία, στην οποία υπάγεται η δημοφιλής πλατφόρμα και με βάση την οποία το Twitter θεωρείται επιχείρηση, επομένως είναι απολύτως νόμιμο οποιοδήποτε περιεχόμενο προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα του ιδιοκτήτη της.

Αν μη τι άλλο, όπως κάθε μέσο επικοινωνίας που υπάγεται σε κάποιο ιδιώτη, έτσι και το Τwitter θα εξυπηρετεί και επιπλέον συμφέροντα, ιδεολογικού περιεχομένου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τα εκάστοτε κέντρα εξουσίας. Η εξαγορά του Τwitter λοιπόν αποτελεί μια ποιοτική τομή καθώς μεταφέρει και στο χώρο του διαδικτύου αυτό που ίσχυε σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής σφαίρας: μια συμμαχία μεταξύ εταιρειών και κρατικών μηχανισμών απέναντι στην ελευθερία έκφρασης και στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που συντελείται την τελευταία δεκαετία από πλευράς των καπιταλιστικών κέντρων ώστε και το διαδίκτυο να μπορέσει να ελέγχεται πολιτικά. Άλλωστε, το γεγονός ότι η πλειοψηφία και κυρίως η νεολαία ενημερώνεται από το διαδίκτυο και όχι από τα έως τώρα παραδοσιακά και εντελώς ελεγχόμενα μέσα επικοινωνίας δε μπορεί να έμενε αναπάντητο. Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν οι τρόποι ώστε να σταματήσει να αποτελεί χώρο ανταλλαγής ιδεών και κινηματικών διεργασιών.

Κατά συνέπεια, και κρίνοντας από τις δηλώσεις του Μασκ κατά τις οποίες θα αποκλείονται ακροαριστερές και ακροδεξιές απόψεις, μπορούμε να πούμε ότι βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Για την ακρίβεια υπάρχει ο πολύ μεγάλος κίνδυνος η πιο μαζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να αποκτήσει ακροδεξιά απόχρωση μιας και ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει εκφράσει σχετικές απόψεις. Άλλωστε καθόλου τυχαία δεν είναι η χαρά που προκάλεσε η εξαγορά του Twitter στους οπαδούς του Τραμπ.

Σε αυτά τα πλαίσια η κατάργηση της ψευδωνυμίας, όσο αθώα και αν ακούγεται, είναι στην πραγματικότητα τρομακτική. Ας σκεφτούμε μόνο ότι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν πλήρη εξουσία πάνω στις πληροφορίες και τα προσωπικά μας δεδομένα, δημιουργώντας έτσι ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης των πολιτών.

Με λίγα λόγια, η επίκληση της προστασίας της ελευθερίας του λόγου από τον Ίλον Μασκ μεταφράζεται στη δική του απόλυτη ελευθερία και άσκηση εξουσίας εις βάρος -όπως πάντα- των πολλών.

πηγη; kommon.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή