Σήμερα: 28/01/2022
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 11:29

ΠΟΥ: Η καταπολέμηση του κορονοϊού με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική

Γράφτηκε από τον

2022-01-12_133410.jpg

Επιτροπή ειδικών ζητά την επικαιροποίηση των εμβολίων

Ηκαταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη, μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τη μετάλλαξη Όμικρον και άλλες παραλλαγές.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια, κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

«Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών», τονίζουν.

μετάλλαξη Όμικρον

Οι ειδικοί προσθέτουν, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πως «τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει να προκαλούν ευρείαισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Μια στρατηγική εμβολιασμού βασισμένη στις επαναλαμβανομένες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων με την αρχική σύσταση είναι απίθανο να είναι η κατάλληλη ή βιώσιμη», υπογραμμίζουν, απηχώντας τη θέση που έλαβε νωρίτερα ο EMA αλλά και ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Astrazeneca, στο πρόσφατο παρελθόν.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Οι συντάκτες της ίδιας αναφοράς επεσήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα – σημείο το οποίο αναδεικνύουν συνεχώς ο ΠΟΥ και οι αξιωματούχοι του – και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα.

Ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένα την επικρατούσα παραλλαγή (σήμερα, την Όμικρον) ή να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα, πρότειναν σε άλλο σημείο του κειμένου.

Η Επιτροπή θα προβεί σε νέες συστάσεις όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή της.

πηγη: newsbeast.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή